Šéf ZOO on-line: Porod v přímém přenosu není odporný

mih, ves
12. 4. 2007 11:36
Ředitel pražské ZOO Petr Fejk odpovídal on-line
Petr Fejk
Petr Fejk | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Stovky i tisíce Čechů se těšily až budou moci online sledovat, jak přichází na svět další gorilí mládě v pražské ZOO. Po všemi obdivované Moje měl v těchto dnech přijít na svět potomek gorily Kamby.

Porod se ale zkomplikoval a mládě se narodilo mrtvé. Kamba přetrhla během porodu mláděti pupeční šňůru, a to se udusilo. Plod nemohla porodit a lékaři ji museli uspat a operovat.

To vše před oky kamer, které gorilí výběh dvacetčtyři hodin denně sledují. A s nimi příznivci goril, kteří včera od brzkého rána server, který přenos nabízel, zcela zahltili.

"Na záznamu porodu Kamby nevidím nic neetického. Samozřejmě jsem ho zvažovat a dovedu si představit, že to mnohým lidem nepřijde vhodné. Já však věřím, že přes neúspěch porodu je v záznamu více poznání a pravdy o světě a životě na něm, než důvodů k pohoršen," odpověděl ředitel pražské zoo Petr Fejk na jednu z otázek.

Odpovědi Petra Fejka čtěte ZDE:

Odpovězeno: 12. 04. | 10:05Autor: Pepa

Otázka: Pane řediteli, držím Vám i "naší" krásné zoo palce a gorilkám přeji hodně štestí a Kambě rychlou a bezproblémovou rekonvalescenci. A otázka? Snad jen jak jste porod Kamby prožíval Vy sám? Přeji hezký den

Petr Fejk: Byl jsem celý včerejšek u všeho, co se Kamby týkalo. Pro všechny u zásahu to byl psychicky velmi náročný den. Plný emocí a napětí. Osobně od povodní těžko snáším jakoukoli násilnou manipulaci s gorilami a ještě teď cítím ze včerejška velké vyčerpání a nervozitu.

Odpovězeno: 12. 04. | 10:07Autor: zoolog

Otázka: Jak se daří Kambě dnes poránu?

Petr Fejk: Je to dobré. Je jen stále nervózní z oddělení od skupiny. Pořád z toho usuzuje, že ji ještě něco nepříjemného čeká. Proto hned, jak to půjde, předpokládám, že ještě dnes, ji vrátíme zpět k ostatním gorilám.

Odpovězeno: 12. 04. | 10:11Autor: Kvido

Otázka: Jaká je teď v zoo nálada? U mě nic moc. Ale je to život...

Petr Fejk: Nálada odpovídá intenzitě toho, co jsme prožili. Jsme smutní z toho, že se Kambě mateřství opět vyhnulo. A šťastní, že žije a že to přežila ve zdraví. Byla to velmi vypjatá chvíle a u takových se obvykle míchá dohromady smutek i radost a je těžké to pojmenovat.

Odpovězeno: 12. 04. | 10:16Autor: Lucka

Otázka: Dobrý den pane Fejku, myslíte si, že Kamba znovu "otěhotní"? Nebude to pro ni velké riziko?

Petr Fejk: Díky úspěšnosti našeho zásahu bude rizikovost eventuálního dalšího zabřeznutí stejná jako byla. Kamba zabřeznout může, fyziologicky zůstala zdravá. Bránit jí v zabřeznutí z obav z horšího průběhu by vůči ní nebylo fér. Mládě donosila do zcela vyvinutého stavu, zkomplikoval se jen porod. Nevím, jestli bychom v dalším případě postupovali jinak. To by záleželo na okolnostech. Rizikovost dalšího zabřeznutí ale nezastírám, přesto jsem pro to, tomu nebránit.

Odpovězeno: 12. 04. | 10:25Autor: ivo

Otázka: Dobrý den,
díval byste se v televizi na přímý přenos porodu člověka?

Petr Fejk: Osobně zřejmě ano. Smysl námi poskytnutého přenosu je v možnosti volby. Vidět v přímém přenosu porod gorily není nic odporného, nepřirozeného nebo neetického. Pokud se na to díváte s odporem nebo z potřeby vidět krev, pak jste sám proti sobě a nedělejte to. Pro jiného to však může přinést smysluplné poznání něčeho, co je choulostivé jen z lidského hlediska.

Odpovězeno: 12. 04. | 10:29Autor: vasek

Otázka: Mohlo by mládě gorilky přežít, kdyby jste ji pomohli???

Petr Fejk: Porod probíhal v pořádku do okamžiku přetržení pupeční šňůry. Před tímto okamžikem zasahovat do přirozeného průběhu porodu by byl nesmysl, po něm by to bylo zbytečné. Mládě se v takovém případě udusí do několika minut. Oddělení samice, uspání a uvolůnění plodu by trvalo minimálně 30 minut. Navíc bychom přerušily stahy a mrtvé mládě bychom museli vyjmout operativně. Jinými slovy, kdybychom se pokusili mládě po přetržení pupeční šňůry zachraňovat, bylo by všechno špatně.

Odpovězeno: 12. 04. | 10:31Autor: [email protected]

Otázka: Bude Kamba v pořádku a bude moci ještě někdy otěhotnět

Petr Fejk: Myslím, že bude v pořádku. Zatím tomu vše nasvědčuje. Podle všeho díky tomu může v budoucnu ještě zabřeznout. Ale vysoká rizikovost tohoto zabřeznutí zůstává. Je jí 35 let. Nejstarší zaznamenané gorile na světě, které se podařilo odchovat mládě, bylo 40 let.

Odpovězeno: 12. 04. | 10:44Autor: mn

Otázka: Dobrý den pane řediteli,
Rád bych se zeptal, zdali gorily dostávají nějaké hormonální přípravky v jejich stravě, zaslechl jsem to, že prý ano, aby lépe zabřezly. Mohlo se zasáhnout s oddělením Kamby od skupiny a císařským řezem,hned když se zjistilo že se mládě rodí obrácenou polohou?Děkuji.Novotný

Petr Fejk: Kambě jsme skutečně hormonálně pomohli k intenzivnější říji. Do té doby o ní Richard jevil jen sporadický zájem. Prevence rizik březosti a porodu, tak jak ji známe z lidské praxe, je u goril prakticky nemožná. Předporodní vyšetření obnáší anestézii, ke které přistoupit u zdravé březí gorily je vysoce riskantní pro matku i pro plod. To je možné udělat jen v případech, kdy je zjevně březost v nepořádku. Oddělení Kamby od skupiny na porod je totéž, stres by se zmnohonásobil, přirozené kontrakce bychom mohli fatálně přerušit. A císařský řez? To je v této situaci až nejzazší zákrok, kterému bychom se měli snažit všemožně předcházet. Vůči samici je totiž nejméně šetrný. Vystaví jí mnohem větším rizikům, včetně následné rekonvalescence, může z ní udělat invalidu nebo jí znemožnit další zabřeznutí. Navíc mládě narozené císařským řezem nemusí být matkou přijato k přirozené péči. Kdybychom k operaci přistoupili, přes její eventuální úspěšnost bychom teď v pavilonu měli na dlouhé týdny velmi rizikového pacienta. Na místo toho je teď Kamba připravená vrátit se ještě dnes do skupiny jako by nic. Myslím, že jsme svým postupem neudělali vůči Kambě chybu, i když nebyl bez rizik.

Odpovězeno: 12. 04. | 10:46Autor: Věra

Otázka: Dobrý den, vím že jste udělali maximum pro Kambu i pro mládě, a asi moc dobře víte jak si počínat.je to příroda a pro mnoho nás i Vás velké zklamání, snad to Kijivu zvládne, máte z jejího porodu nějaké obavy?Hodně štěstí všem i panu Žďánskému

Petr Fejk: Kijivu má oproti Kambě tu výhodu, že je mnohem mladší, pro rození v ideálním věku. Navíc má již jednu úspěšnou zkušenost a dá se říci, že ví sama nejlépe, co má dělat. Vůbec to ale neznamená, že nemohou nastat komplikace nebo že bychom mohli situaci podcenit. Budeme v podstatě podobně připraveni zasáhnout, jako tomu bylo včera.

Odpovězeno: 12. 04. | 10:47Autor: Molnárová

Otázka: Dobrý den! Má ještě Kamba šanci zabřeznout? Děkuji

Petr Fejk: Již jsem odpověděl výše. Díky našemu úspěšnému zásahu tu šanci s největší pravděpodobností má, ovšem stejně rizikovou.

Odpovězeno: 12. 04. | 10:58Autor: zoo-man

Otázka: Má vůbec smysl chovat zvířata v zoo? Nebylo by lepší investovat do toho, aby mohla žít ve svém přirozeném prostředí?

Petr Fejk: To bych, věřte mi, udělal ze všeho nejraději, ale ono to nejde. Zoo jsou produktem toho, že je svět v nepořádku, že narušil svou přirozenou harmonii. Odnáší to příroda a zvířata, zejména tím, že jim ubývají přirozená teritoria k životu, a tím ubývají i jejich stavy. Zoo tento trend nespasí, ochranou ohrožených druhů a ovlivňováním lidí ho však mohou zpomalit. Konkrétně goril je ve volné přírodě dnes již jen cca 100 tisíc a vlivem kácení pralesů, lovu a šíření nemocí jich tak 5% ročně ubyde. Do zhruba 30-40 let gorily na svobodě vůbec nemusí být. Každá gorila narozená v zajetí má proto cenu zlata. Ročně se jich v Evropě narodí 10-15, na světě ne víc než 30. A to je setsakra málo na to, aby se něco s gorilami v přírodě změnilo. Na každou gorlilu narozenou v zoo jich v přírodě ubyde zhruba 100.

Odpovězeno: 12. 04. | 11:04Autor: Monika

Otázka: Dobrý den pane Fejku, moc držím všem opičkám palce, aby už se jen dařilo a nejen u goril,ale v celé zoo. Opravdu nešlo tomuto předejít,nemohla Kamba rodit v izolaci,kde by měla připravenou okamžitou pomoc?

Petr Fejk: Již jsem na to dříve odpověděl. Porod gorily není jako porod lidský. Představa ordinace, lékařů a sester kolem operačního stolu, kde se nechá maminka dobrovolně uspat a pak už se o všechno postarají druzí, u divokých zvířat neplatí. Pokud samici chcete uspat, způsobíte jí stajný stres, jako lidské mamince porod mezi lidojedy. Navíc uspání je rozhodnutí o porodu operací. A operace je riziko mnohonásobně větší než obnáší přirozený porod, byď bez možnosti předporodního monitoringu jako u lidí. A eventuálně narozené mládě se může navíc ocitnout bez matky, bez její následné a stejně klíčové péče. To, co se lidem, s přístroji, porodnicemi a císařskými řezy může zdát jako hračka, je pro gorily všechno špatně. Pomoc přišla adekvátní tomu, že rodila gorila. A byla to pomoc profesionální a úspěšná. Víc se dělat podle mého názoru nedalo.

Odpovězeno: 12. 04. | 11:07Autor: pavel

Otázka: Dobrý den, zvažoval jste, zda povolit, aby porod Kamby snímaly kamery? Je to etické. Rozhodl byste se dnes jinak?

Petr Fejk: Na záznamu porodu Kamby nevidím nic neetického. Samozřejmě jsem ho zvažovat a dovedu si představit, že to mnohým lidem nepřijde vhodné. Já však věřím, že přes neúspěch porodu je v záznamu více poznání a pravdy o světě a životě na něm, než důvodů k pohoršení.

Odpovězeno: 12. 04. | 11:10Autor: Irena

Otázka: Dobrý den. Když jste viděli,že Kamba změnila chování a předpokládali jste, že začíná rodit, nebylo lepší provést hned císařský řez? Přece jen, při věku Kamby se dalo předpokládat, že porod bude problémový. Mládě by se tak snad zachránilo. Je to smutný konec.


Petr Fejk: Již jsem dříve odpověděl. Navíc jen dodám, že je určitě velmi sporné bez znalosti věci, od psacího stolu záchranu mláděte za včerejších okolností považovat za snadnou.

Odpovězeno: 12. 04. | 11:12Autor: Jitka

Otázka: ..dobrý den,je mi hrozně líto mláděte,ale jsem ráda,že Kamba je v pořádku.Celý den jsem to sledovala na netu,obdivuji celý tým. Nejste v lehké pozici,spousty lidí si asi myslí,že jste měli zasáhnout dřív....myslím, že jste udělali všechno co se v dané sitaci dalo.přeji Kambě i Vám jen to nejlepší

Petr Fejk: Děkuji. Chápu, že neúspěšný porod může být pro spoustu lidí šok. To ale neznamená, že jsme udělali nějakou chybu. Navíc on-line přenos dokládá, že jsme postupovali vůči veřejnosti zcela otevřeně, nic neskrývali nebo nearanžovali. A k tomu by za takových okolností mělo odvahu jen málokteré zařízení.

Odpovězeno: 12. 04. | 11:13Autor: Cynik

Otázka: Online na internetu chtěla rodit jenom Tereza Pergnerová. Ale ta si to vybrala sama. Co vy na to?

Petr Fejk: Gorily přenos samozřejmě nijak nevnímali a nevnímají. Podsouváte tomu lidská měřítka.

Odpovězeno: 12. 04. | 11:13Autor: Jana

Otázka: Dobrý den,

jaká je šance, že Kamba znovu zabřezne a přivede na svět zdravé mládě?

Petr Fejk: Již jsem odpověděl dříve.

Odpovězeno: 12. 04. | 11:15Autor: Tereza S.

Otázka: Jaky je rozdil, kdyz vse probehne prirozene jako v pripade Moji a kdybyste prece jen pristoupili na porod cisarskym rezem? Prijala by pak matka mlade, nebo by muselo byt odchovano v umelem odchovu? Je pak obtizne zaclenit toto mlade mezi skupinu? Drzim pesti do dalsi prace i goriliho porodu.

Petr Fejk: Umělý porod má cca 50% rizoka, že matka mládě nepřijme k přirozené péči. Uměle odchované mládě je pak jen velmi těžké zapojovat do přirozené skupiny, zhruba se stejným procentem úspěšnosti.

Odpovězeno: 12. 04. | 11:15Autor: mimos

Otázka: Dobrý den. Je pražská zoo ještě závislá na dotacích města a státu nebo vám už stačí sponzoři a to co vyděláte?

Petr Fejk: Jsme soběstační ze 60%. Zbytek dotuje hlavní město Praha.

Odpovězeno: 12. 04. | 11:16Autor: hanahonel

Otázka: Nemám dotaz, ale přeji Vám a celému týmu v čele Markem ve Vaší práci hodně pevných nervů a nenechte se odradit. Smutní jsme všichni, ale je tady Kijivu a Shinda se může stát také matkou. Hlavně, že Kamba je v pořádku a jako výborné tetě se k ní Moja přimkla už dřív.

Petr Fejk: Děkuji Vám.

Odpovězeno: 12. 04. | 11:19Autor: Kateřina Štrosová

Otázka: Dobrý den,
ráda bych se zeptala na pavilon slonů. V jakém je projekt stádiu, na čem vázne a kdy by podle Vás mohlo být reálné jeho dokončení?
Také děkuji za aktuální článek o Kambině porodu na zoopraha.cz a prosím o vyřízení pozdravů a poděkování do pavilonu goril, veterinářům atd. Děkuji!

Petr Fejk: Pozdravy rád vyřídím. Sloninec se trochu zasekl na Odboru městského investora hl.m.Prahy, kterému je nyní stavba uložena. Aktuální plán vypadá tak, že by se měl nový pavilon doprojektovat do konce tohoto roku, do podzimu 2008 získat stavební povolení a stavět v době od podzimu 2008 nejpozději do roku 2010. Stejně se bude stavět i pavilon pro hrochy. Sloninec by měl stát 200 milionů, hrošinec 100 milionů. Samozřejmě je hlavní důvod současného zpoždění v penězích.

Odpovězeno: 12. 04. | 11:19Autor: Zdena

Otázka: Dobrý den, moc je mi líto že to takhle dopadlo, bude i porod Kijivu probíhat on-line?Držím všem i Kijivu palce.Děkuji a hezký den

Petr Fejk: To nevím. Záleží na naší dohodě s Českým rozhlase, ke které zatím definitivně nedošlo.

Odpovězeno: 12. 04. | 11:20Autor: Martina Pauerova

Otázka: Pane rediteli,hlavne chci podekovat za to,jak jste k porodu Kamby pristoupili(predevsim co se max.mozne prirozenosti tyce),je jasne,ze Vas tym udelal vse,co bylo v jejich silach a co nejlepe.Dik prosim vyridte i Markovi Z.a vsem,co se podileli.Drzte se.
Otazka-jak je na tom Kamba?Jake ma vyhlidky?

Petr Fejk: Poděkování Markovi rád vyřídím. Na Vaši otázku jsem již odpověděl dříve.

Odpovězeno: 12. 04. | 11:20Autor: David

Otázka: Zdravim. Nebylo lepsi pri veku matky hned pri prvnich znamkach porodu zasahnout???

Petr Fejk: Již jsem odpověděl dříve.

Odpovězeno: 12. 04. | 11:20Autor: Petra Bartoňová

Otázka: Jak nyní vypadá zdravotní stav Kamby ,bude moc mít ještě potomka? Všichni ,co se starají o gorily mají plnou naší podporu.Děkujeme

Petr Fejk: Děkuji Vám. Na Vaši otázku jsem již odpověděl dříve.

Odpovězeno: 12. 04. | 11:22Autor: Jitka

Otázka: Dobrý den pane řediteli,uznávám Vás jako špičkového managera,skládním se před Vámi,co jste pro ZOO Praha se svým týmem dokázal udělat.Díky.Moje otázka zní - nemohl se plod v těle Kamby obrátit,jak jí Shinda tuším v pondělí srazila ze schodů a chudák Kambuša se skutálela až pod schody?

Petr Fejk: Vím o tom a nedokážu hodnověrně odpovědět. Podle mého soudu však pád polohu plodu neovlivnil. Spíše mohl vyvolat potrat.

Odpovězeno: 12. 04. | 11:23Autor: Marketa

Otázka: Jak je na tom Kamba dnes a bude moc znovu otěhotnět?Moc Vám držím palce a moc fandím,aby už vše bylo dobré a měli jste uspěch u všech Vašich zvířecích svěřenců.

Petr Fejk: Děkuji Vám. Odpověď na Vaši otázku obsahuje některý z mých předchozích komentářů.

Odpovězeno: 12. 04. | 11:26Autor: Katka

Otázka: Jak ten celý porod nesl zbytek skupiny a jak se chovají nyní?Hezký den

Petr Fejk: Zbytek skupiny se k celé situaci a ke Kambě choval úžasně. Cítily, že se děje něco mimořádného, co vyžaduje ohled. Byly klidné a až na vyjímky v závěrečné fázi nechaly Kambu v klidu tlačit. Dokonce zcela ignorovaly čas dopoledního krmení, který u nich obvykle vyvolává nervozitu a přetahování o místo u krmení.

Odpovězeno: 12. 04. | 11:28Autor: Klara Curdova

Otázka: Dobrý den pane řediteli, fandím vám, vašim spolupracovníkům i celé ZOO.
Mám dotaz ohledně dalších goril. Existují kromě Gaiy ještě jinde "pražské gorily" a jaká je případně šance na to, že je někdy uvidíme? Hodně štěstí Kijivu a sil do další práce. Děláte ji dobře.

Petr Fejk: Pokud vím, vedle Gaiy je jen Assumbo v Zoo Rostock v Německu. Je jim tam dobře, takže není důvod na jejich současném umístění nic měnit.

Odpovězeno: 12. 04. | 11:34Autor: Osoba, která zbožňuje gorilí rodinku

Otázka: Vážený pane řediteli, proč jste nechali Kambu připustit s Richardem, když je na plození mláďat už příliš stará? Vždyť za to mohla zaplatit životem. Snažte se vcítit do její situace. Nebylo by lepší jí dopřát na stáří klid a pohodu?? Je opravdu nutné se předhánět s ostatními zoo i za tuto cenu?

Petr Fejk: Váš dotaz mi přijde absurdní. Kambě jsme dali šanci na mateřství ne kvůli sobě, ale jen a jen kvůli ní. Za Richardem byla dokonce převezena ze své mateřské zoo ve Dvoře Králové. Že porod nedopadl dobře, nedává důvod zpochybňovat úsilí o její mateřství. Kamba po mláděti celý život zjevně touží. Dokládá to i její péče o Moju. Stejně staré gorily jsou schopné v pořádku porodit a pečovat o mládě, dokládá to celá řada případů z jiných zoo. Gorile, která se navíc takto stará stane matkou poprvé, se zcela změní k lepšímu chování a psychická kondice. Přinese to vždy obrovské rozvinutí něčeho, co v každé gorile přirozeně dřímá a bez čeho není její život plnohodnotný. Jsem přesvědčen, že Váš pohled je příliš lidská, ale málo gorilí.

Odpovězeno: 12. 04. | 11:36Autor: Věra

Otázka: Dobrý den. Mám dvě otázky. Jak vysoká je šance, že se Kamba zcela zotaví a bude mít jiné mimčo? Podle toho, co jsem si přečetla, žilo mládě až do přetržení pupeční šňůry, ale podle toho, co jsem viděla, to tak nevypadalo - jak to tedy bylo ve skutečnosti?

Petr Fejk: Na první otázku jsem již dříve odpověděl. Na druhou otázku, kdy přesně mládě uhynulo, nedokážu samozřejmě přesně odpovědět. Možná budu vědět více po pitvě. Přesný okamžit udušení však pravděpodobně není schopna určit ani pitva.

 

Právě se děje

Další zprávy