Gorilí mládě umřelo, Kamba už je v pořádku

čtk, dom
12. 4. 2007 12:47
Gorila se odpoledne vrátí do tlupy

Praha - Gorila Kamba z pražské zoo, která ve středu porodila mrtvé mládě, bude pravděpodobně dnes odpoledne již znovu s dalšími gorilami ze své skupiny. Po dobu dvou týdnů bude dostávat antibiotika. Pavilon goril bude dnes opět otevřen pro veřejnost.

"V pátek odborníci provedou pitvu mláděte, podle prvních vyšetření byl plod dobře vyvinutý, vážil přibližně 2,3 kilogramu a byl to sameček," doplnil mluvčí zoo Vít Kahle.

Situaci v pavilonu goril celou noc v půlhodinových intervalech kontroloval Marek Ždánský, chovatel a inspektor chovu lidoopů v pražské zoo. Kamba spala klidným spánkem, ráno ještě byla v oddělené ložnici, ale pokud se neobjeví komplikace, odpoledne se připojí ke skupině. V dnešním slunečném počasí budou gorily zřejmě ve venkovní expozici.

A také materiály, které si u reportérů Aktuálně.cz sám objednal.
A také materiály, které si u reportérů Aktuálně.cz sám objednal. | Foto: Ludvík Hradilek

Dlouho očekávaný porod pětatřicetileté gorilí samice Kamby v pražské zoo skončil tragicky. Mládě zahynulo, jelikož bylo během porodu od určité doby bez přísunu kyslíku.

Kambě se ani po deseti hodinách stále nepodařilo plod porodit a k její záchraně byl nutný zákrok ošetřovatelů. Museli samici oddělit od ostatních goril a uspat.

Poté ji převezli do veterinární ordinace v ZOO, kde se tým lékařů přes hodinu pokoušel uvolnit mládě z jejího těla.

"Během zákroku se ukázalo, že plod byl v děloze zcela zaklíněn a nebylo možné, aby ho Kamba porodila sama," sdělil Kahle. Lékaři se snažili plod uvolnit bez operace, což se jim podařilo.

Zákrok byl přesto náročný, Kambě se během něj zastavilo srdce a lékaři ji museli resuscitovat.

První příznaky porodu se u Kamby objevily v úterý přibližně ve dvě hodiny ráno. V 07:30 byly patrné v rodidlech samice pánevní končetiny mláděte. Do této doby probíhal porod v pořádku a Kamba vytlačovala mládě ven.

V 08:15 vytlačila i pupeční šňůru, kterou ale přetrhla. Od tohoto okamžiku bylo mládě uvnitř Kamby bez přísunu kyslíku.

Kambu čekala těžká noc

Ošetřovatelé i poté stále věřili, že Kamba plod vytlačí sama a do porodu nezasahovali. Chtěli, aby se celý proces uskutečnil co možná nejpřirozeněji.

Po zákroku lékařů je Kamba v oddělené ložnici v zázemí pavilonu a její stav je stabilizován, doplnil mluvčí.

Vrchní ošetřovatel pavilonu goril Marek Ždánský bude situaci v pavilonu a zdravotní stav Kamby kontrolovat celou noc.

 Riskantní nebyl jen zákrok, ale už i snaha oddělit Kambu od ostatních goril ve skupině a uspat ji. Odborný tým tvořil vedle pracovníků zoo i humánní gynekolog, neonatolog a anesteziolog.

Kamba - nejstarší z gorilí rodiny

Očekávaný porod druhé gorily v Čechách napínal několik týdnů stovky Čechů, kteří den co den u internetu čekali, až Kamba porodí v přímém přenosu. Narození mláděte bylo možné sledovat na stránkách www.rozhlas.cz/odhaleni, zájemců je ale zřejmě tolik, že server je přetížený a již nejde otevřít. Pavilon goril je pro dnešní den pro veřejnost uzavřen.

Kamba je nejstarší členkou pražské gorilí rodiny. Patří k posledním gorilám v evropských zoo, které přišly na svět ve volné přírodě. Narodila se v roce 1972 v Africe, nejspíš v kamerunských pralesích. Jako dvouleté mládě ji odchytili obchodníci se zvířaty. Většinu života prožila v zoo ve východoněmeckém Lipsku.

Březí se Kamba poprvé stala až ve 35 letech, a to díky samci Richardovi, který do Prahy přicestoval na podzim roku 2003. V současnosti patnáctiletý rodák z Frankfurtu nad Mohanem je i otcem první gorily narozené v Česku, nyní dvouleté Moji.

Další přírůstek čeká gorilí tlupu v květnu, kdy má své druhé mládě přivést na svět matka Moji Kijivu.

 

Právě se děje

Další zprávy