CzechTek:potrestán bude jediný policista

čtk
20. 2. 2007 15:43
Praha - Za zásah proti účastníkům akce CzechTek 2005 nejspíš nebude obviněn žádný další policista. Nic na tom nezměnilo ani nové šetření inspekce, které nařídil Ivan Langer.

Při prvním šetření dostala inspekce 128 trestních oznámení. Až na dva případy ale všechny podněty odložila. Z těchto dvou byl potrestán jediný policista - snížením platu, druhý případ byl odložen.

Ministr vnitra Ivan Langer byl s její prací nespokojen a nařídil šetření zopakovat. To ale na konci loňského roku skončilo naprosto stejně jako předchozí.

Podle mluvčího ministerstva Radka Holého je hlavním důvodem jednak dlouhá doba, která od zásahu uběhla, jednak pasivita poškozených. Žádný z nich prý nepřinesl nové informace.

Inspekce měla na CzechTeku dva muže, ale ne "na místě"

"Dokazovat něco po roce a půl je těžké. Inspekce nezjistila žádné pochybení, které by šetření vrátilo na začátek," řekl Holý.

Už loni v říjnu ministr Langer ostře kritizoval výsledky šetření své inspekce. Ministrovi například vadilo, že na akci byli jen dva její pracovníci, kteří ani nebyli přímo na místě zásahu.

Langer tehdy řekl, že inspekce obdržela v souvislosti se zásahem policie na loňské technoparty 128 trestních oznámení. Až na dva případy všechny podněty odložila. Z toho 99 jich odložila kvůli přílišné obecnosti, 27 případů bylo odloženo, protože údajně nebyl spáchán trestný čin nebo se nepodařilo prokázat vinu konkrétních policistů.

Jediný trest: za výměnu čísla

Ke státním zástupcům se tak nakonec dostaly dva případy. Jeden z nich se týkal čtveřice chebských policistů, kteří podle videozáznamu zbili jednoho z účastníků technoparty. Tento případ původně plzeňská státní zástupkyně Antonie Zelená odložila.

Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká však nechala v polovině srpna kauzu znovu prověřit. "Šetření není skončeno, poškozený je nekontaktní, tedy neznámého pobytu," řekla dnes ČTK Zelená. Bez jeho výslechu nelze podle ní odstranit rozpory a věc tedy není ukončena.

Jediný trest tak zatím dostal brněnský policista Aleš Protivínský, který si s kolegou vyměnil služební identifikační číslo. Byl potrestán snížením platu o deset procent na dobu dvou měsíců.

Proti asi 5000 technařům zasáhla při akci tisícovka policistů, převážně těžkooděnců. Zraněno bylo 35 účastníků technoparty a 47 policistů. Zásah policie tehdy vyvolal odmítavé reakce veřejnosti, konalo se kvůli němu i několik protestních shromáždění.

 

Právě se děje

Další zprávy