Rozvědka: Tošovský nebyl vědomě u StB

čtk
13. 2. 2007 18:09
Praha - Rozvědka vydala prohlášení, ve kterém konstatuje, že bývalý premiér Josef Tošovský nebyl vědomým spolupracovníkem StB.

Podle civilní rozvědky (Úřad pro zahraniční styky a informace - ÚZSI) někdejší dlouholetý guvernér České národní banky spolupracovníkem tajné komunistické tajné bezpečnosti nebyl.

"Pokud by pan Tošovský byl oficiálním spolupracovníkem StB, objevil by se ve vydaných seznamech," řekl dnes ČTK mluvčí rozvědky Bohumil Šrajer.

Ideový spolupracovník

Podle Mladé fronty Dnes byl Tošovský ideovým spolupracovníkem bývalé komunistické rozvědky, která byla součástí StB. Do kontaktu s tajnou bezpečností se prý dostal z titulu své funkce v říjnu 1986, kdy působil jako poradce předsedy Státní banky československé (SBČS). Podle deníku to vyplývá z dobových dokumentů, které léta ležely jako nezpracované archiválie ve spisovnách ministerstva vnitra.

Tošovský ale jakoukoli spolupráci s StB popírá.

Z dokumentů podle MfD vyplývá, že Tošovský během své aktivní spolupráce nikoho neudal a úmyslně nepoškodil tak, aby ho pak StB pronásledovala. Kromě desítek odborných analýz prý pomohl StB s vyhodnocením některých zahraničních návštěv v bance. Některé analýzy vypracoval Tošovský podle MfD i pro nejvyšší vedení KSČ.

Pojem ideový spolupracovník tehdejší I. správa StB jasně definovala. Byli jimi "českoslovenští občané, tzv. politicky vyspělí lidé, které ke spolupráci vedly ideové motivy, většinou politická příslušnost ke KSČ".

Zpravidla šlo o lidi, kteří často jezdili do zahraničí. Tam měli na starosti předávání materiálů, nebo rozvědce hlásili, pokud někdo z diplomatů chtěl emigrovat. "Také byli na pozoru před pronikáním cizích tajných služeb na československé ambasády," říká historik z Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Prokop Tomek.

Ideospolupracovníci rozvědky působili i doma. V archivech jsou podle Tomka případy lidí, kteří pracovali například jako dopisovatelé pro zahraničí média. Tajná služba pak využívala jejich styků se členy zahraničního diplomatického sboru v Praze.

"Mezi známá jména ideospolupracovníků patří třeba současný předseda KSČM Vojtěch Filip, nebo poslední ministr zahraničí komunistického Česloslovenska Jaromír Johanes." dodává Tomek

Rozvědka: Od nás to nešlo

Šrajer dnes také rezolutně popřel, že by zveřejněné dokumenty unikly právě z rozvědky, která materiály spravuje. Rozvědka zpřístupňuje pouze svazky vedené na spolupracovníky komunistické špionáže. Ostatní materiály, kam patří i dokumenty týkající se Tošovského, ale považuje za archiválie a otevřít lze pouze ty starší třiceti let.

Podle oslovených historiků a odborníků je nejpravděpodobnější, že informace pocházejí ze Slovenské republiky, která při rozdělení společného státu získala kopie některých dokumentů StB.

V souvislosti s kauzou se také objevily názory zpochybňující Tošovského bezpečnostní prověrku Národního bezpečnostního úřadu.

Zpochybněné prověrky

Ředitel NBÚ Dušan Navrátil ve svém prohlášení pro ČTK uvedl, že úřad samozřejmě prověřuje všechny informace, které mu prověřovaná osoba poskytla, včetně kontaktů s bezpečnostními složkami bývalé ČSSR.

"Toto provádí samozřejmě i u osob, které před rokem 1990 vykonávaly činnosti a zastávaly významné funkce ve vrcholných orgánech a institucích a které již z tohoto titulu nebo postavení mohly přicházet i do kontaktů s bezpečnostními složkami bývalé ČSSR," uvedl Navrátil.

Pokud NBÚ zjistí u člověka, který již osvědčení vlastní, nějaké bezpečnostní riziko, může mu prověrku odebrat.

Ředitel také upozornil, že v případě pochybností může konkrétní prověrku zkontrolovat speciální parlamentní komise pro kontrolu NBÚ.

 

Právě se děje

Další zprávy