Exekutor se vzepřel soudu,trest nedostal

Tomáš Fránek
26. 1. 2007 13:26
Brno Exekutor Radim Opletal odmítl soudu předložit spis k případu. Ústavní soud mu za to dal pokutu, exekutorská komora však nevidí důvod, proč ho trestat.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Kárnou žalobu na exekutora podal bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec, podle kterého Opletal ohrozil vážnost exekutorského povolání.

Němec podal žalobu na základě konkrétního případu, kdy exekutor Opletal vymáhal dluh po muži, který nezaplatil olomoucké radnici pokutu za špatné parkování.  Exekutor kromě pokuty ve výši tři sta korun naúčtoval dlužníkovi také tři tisíce jako odměnu za exekuci a dalších 4500 korun za blíže neurčené náklady.

Poslední naúčtovanou částku odmítl postižený zaplatit a případ skončil až u Ústavního soudu, který se ho zastal.

Přitom Ústavní soud žádal po exekutorovi spis k případu, ale Opletal ho odmítl vydat. Tvrdil, že ho soudci nutí porušit slib mlčenlivosti a že nemají na doklady právo.

Soud proto přikročil k výjimečnému kroku a rozhodl, že exekutor musí zaplatit pokutu ve výši dvacet tisíc korun. Ministr spravedlnosti pak za stejnou věc podal na Opletala zmíněnou kárnou žalobu. 

Trest? To nejde

Kárná komise exekutorské komory se však rozhodla Opletala nepotrestat. Rozhodla, že Oplatalův postup vůči Ústavnímu soudu je možný a že vychází z pravomocí exekutora.

"Trest by byl neoprávněným zásahem do postavení soudního exekutora. Exekutor je nezávislý orgán výkonu soudní moci a je oprávněn vykládat zákon nezávisle podle svého nejlepšího vědomí a svědomí," uvedl mluvčí komory Pavel Kočiš. "Exekuční řád velmi přesně stanovuje, jakým způsobem je soudní exekutor spis oprávněn předložit, místem předložení spisu je kancelář exekutora nebo jiného exekutora, tímto místem není Ústavní soud," dodal.

Ústavní soud nechce rozhodnutí exekutorské komory komentovat. "Soud se dostatečně vyjádřil již ve svých rozhodnutích v této věci," řekl mluvčí soudu Michal Spáčil.

Stížností je víc

Stížností na exekutory s rostoucí počtem exekucí stále přibývá stejně jako kárných řízení. Ministerstvo spravedlnosti chce, aby se stížnosti lidí na exekutory vyřizovali rychleji a efektivněji.

Připravilo proto novelu zákona, která stanoví pro vyřízení stížnosti lhůtu tři měsíce. Pokud bude oprávněná, má mít stěžovatel nárok také na informace, jak bude případ vyřešen.

"Novela zpřísňuje a zpřesňuje dohled ministerstva nad výkonem exekutorské profese a pravidla pro vyřizování stížností," uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

A jedním z opatřením, které má situaci zlepšit, je zveřejňování kárných rozhodnutí na internetových stránkách exekutorské komory. "Já si od toho slibuji to, že se tak dostane pod větší společenskou komoru to, jak komora rozhoduje v rámci kárných řízení," uvedl Pospíšil. 

 

Právě se děje

Další zprávy