Porazil mocný ČEZ, teď chce miliony ze Zelené úsporám

Pavel Baroch
13. 3. 2012 11:00
Třiatřicet sdružení podalo žádost o dotaci, ale peníze má dostat jen deset z nich
Zateplený panelák v Klášterci.
Zateplený panelák v Klášterci. | Foto: Murom a.s.

Kadaň - Před pár lety porazil Václav Kucharský z Kadaně mocný ČEZ, když při prodeji elektrárenských bytů na Chomutovsku vymohl pro jejich nájemníky podstatně nižší cenu, než firma zprvu žádala.

Teď se pustil do dalšího souboje o desítky milionů korun. Hodlá ze Státního fondu životního prostředí vytáhnout dotace na zateplení těchto zprivatizovaných paneláků.

Jde o to, že fond přiznal příspěvek z programu Zelená úsporám jen necelé třetině z 33 majitelů panelových domů v Kadani, Klášterci nad Ohří, Jirkově a Chomutově, přestože všechna Společenství vlastníků jednotek připravovala žádosti společně.

Kucharský, který zdarma společenství zastupuje a současně je i na seznamu neschválené dotace, je přesvědčen o tom, že právo na příspěvek mají všichni, protože splnili požadované podmínky. 

Státní fond životního prostředí ovšem trvá na tom, že u většiny podaných žádostí jsou chyby, které v tuto chvíli znemožňují vyplacení dotací na zateplení.

Zateplování jednoho z
Zateplování jednoho z | Foto: Murom a.s.

Vyhraju znovu, vím to

Kucharský nepochybuje o tom, že spor o miliony znovu vyhraje. Stejně jako před třemi lety, kdy rozesílal petice, organizoval demonstrace nebo se sešel s tehdejším šéfem ČEZ Martinem Romanem.

I teď je připraven přivézt nespokojené nájemníky do Prahy na demonstraci a případně i přenést spor do soudní síně, ačkoli příspěvek z programu Zelená úsporám je nenárokový.

"Už jsem hodně naštvaný. Jde nám o naše peníze, o naše rodiny, o naše domovy," konstatuje Kucharský, podle něhož Státní fond životního prostředí dluží jeho lidem více než 100 milionů korun.

Kde vzít peníze na splátky?

Společenství, která dotaci nedostala, jsou ve svízelné situaci. Své paneláky už všechny zateplila, vzala si kvůli tomu desetimilionové půjčky a počítala s tím, že se jim část investice vrátí.

Většina nájemníků jsou přitom důchodci a nemají peníze na splátky. Do konce března musí každý dům splatit asi 1,3 milionu korun. "Kde bychom ty peníze vzali?" ptá se Kucharský, který se nejspíš pokusí dojednat s bankou překlenovací úvěr.

Podívejte se, jak se zatepluje panelák:

Podle fondu se ale do finančních potíží dostala společenství ze severu Čech vlastní vinou. "Žadatelé začali s většinou opatření ještě předtím, než fond rozhodl o dotacích. To je dnes jejich největší problém," sdělila Aktuálně.cz mluvčí Lenka Brandtová.

Z 33 společenství dostalo dotaci jen 10

Příběh 33 domů v Kadani, Klášterci nad Ohří, Jirkově a Chomutově začal v létě 2009, kdy vedení ministerstva životního prostředí upravilo program Zelená úsporám tak, že ho rozšířilo i na panelové domy.

Foto: Pavel Baroch

Noví majitelé "čezáckých" bytů se poté rozhodli, že využijí státní dotace na zateplení svých paneláků v rámci celkové revitalizace.

"Byly to ruiny," konstatuje Kucharský. Třiatřicet nově vzniklých Společenství vlastníků jednotek si proto nechalo společně vypracovat od stejných lidí žádosti o dotace včetně projektů a pak je ve stejné dny odevzdalo v srpnu 2010 na pobočce fondu v Karlových Varech.

"Člověk, který je přebíral, řekl, že jsou v pořádku," řekl Kucharský. Jenže posléze dorazilo z fondu rozhodnutí, že na dotaci mají nárok jen někteří.

"Deset žádostí bylo po kontrole na krajském pracovišti shledáno kompletními a byly následně postoupeny do schvalovacího procesu pro přidělení dotace. Těmto žádostem bylo následně zasláno vyrozumění o poskytnutí podpory. U dvaceti tří žádostí ale byly shledány nedostatky, které neumožňovaly další administraci," uvedla mluvčí fondu Brandtová.

Jeden vchod ano, dva ne

Majitele paneláků to zaskočilo. Nechápali, že třeba v jednom bloku dotaci jeden vchod dostane a sousední dva nikoli, když se žádosti zpracovávaly společně.

Václav Kucharský.
Václav Kucharský. | Foto: Archiv Václava Kucharského

"Všechny žádosti nejsou a ani nemohou být identické. Jednotlivé domy se liší velikostí, rozsahem prováděných opatření i použitými materiály," tvrdí ovšem mluvčí fondu Lenka Brandtová. 

Na opravu bylo 60 dní

Mezitím se program Zelená úsporám kvůli ohromnému zájmu uzavřel a loni na jaře ministr životního prostředí Tomáš Chalupa oznámil, že všechny neúplné nebo chybné žádosti dostanou 60 dní na opravu.

Ve stejné situaci jako 23 domů pana Kucharského se ocitlo asi 14 tisíc žadatelů o příspěvek ze Zelené úsporám. Byla to poslední šance. Vedení fondu uvedlo, že panu Kucharskému i jeho projektantovi a auditorovi na konkrétní žádosti ukázalo pravidelně se vyskytující chyby a popsalo, jak má projektová dokumentace a odborný posudek vypadat, aby splňovaly podmínky Zelené úsporám.

"Rychle jsme žádosti doplnili, přesně podle požadavků fondu, a poslali nazpátek," říká Václav Kucharský, podle něhož se upozornění fondu týkala technických, ale i administrativních záležitostí. 

Zateplování domu v Kadani.
Zateplování domu v Kadani. | Foto: Murom a.s.

Chyby v dokumentech zůstaly

Podle Státního fondu životního prostředí ovšem některé chyby v dokumentaci zůstaly, což podle mluvčí Lenky Brandtové potvrdila i vícestupňová kontrola.

Kucharský ovšem tvrdí, že dlouhé měsíce oficiálně nevěděl, jak opravené žádosti dopadly. Sešel se kvůli tomu s ombudsmankou fondu Petrou Kolínskou, psal si s ředitelkou fondu Radkou Bučilovou.

"Všech třiadvacet žádostí bylo znovu překontrolováno nezávislým pracovníkem, který opět potvrdil plný rozsah chyb," sdělila mluvčí fondu Brandtová. Fond teď poslal jednotlivým společenstvím zamítací dopisy.

"Jsou v nich i informováni o možnosti podat proti zamítnutí námitku. Pokud tak žadatelé učiní, znovu se provede kontrola, o níž pak budeme informovat," dodala Brandtová.

Václav Kucharský se nehodlá s tímto výsledkem smířit. "Budeme bojovat dál. Za poslední sdružení, za poslední dům," dodal Kucharský.

 

Právě se děje

Další zprávy