Boj o miliardy. Morava v Zelené úsporám školí Čechy

Pavel Baroch
28. 1. 2012 15:30
Tři moravské kraje a Vysočina získalo jen o miliardu méně než devět krajů českých
Foto: Pavel Baroch

Praha - V souboji o "nedostatkové" miliardy z programu Zelená úsporám vítězí Moravané a Slezané nad Čechy.

Tři moravské kraje a Vysočina získají na státních dotacích jen o miliardu korun méně než devět krajů českých. V počtu schválených žádostí na zateplování domů nebo výměnu starých kotlů na uhlí za ekologické vytápění je skóre prakticky vyrovnané.

"Není to nic neobvyklého. Když vyhlašuje nějaký program, moravské kraje mají pokaždé hodně žádostí a jsou úspěšnější," řekla Aktuálně.cz Lenka Brandtová, mluvčí Státního fondu životního prostředí, který peníze na Zelenou úsporám rozděluje.

Pomyslný souboj o miliardy ze Zelená úsporám je zajímavý i z toho pohledu, že zájem o dotace za zateplování byl nakonec mnohem větší, než byly možnosti programu. Prosadili se ti, kteří podali žádost brzy, kompletní a bez chyb.

Foto: Pavel Baroch

9 miliard z Moravy, 10 z Čech

Fond, respektive ministr životního prostředí Tomáš Chalupa zatím schválil takřka 72,8 tisíc žádostí za zhruba 19,4 miliard korun, přičemž 36 tisíc žádostí za 9,2 miliard korun dorazilo z Moravskoslezského, Olomouckého, Jihomoravského kraje a Vysočiny.

Podle bývalé ministryně životního prostředí Rut Bízkové mají moravské kraje oproti českým jednu podstatnou výhodu. "Moravští starostové jsou akčnější, aktivnější," popsala nedávno Aktuálně.cz svou zkušenost Bízková.

Mluvčí fondu Lenka Brandtová uvedla, že v různých dotačních programech se obvykle o první místo přetahují Moravskoslezský a Jihomoravský kraj, na třetím místě bývají střední Čechy.

Vítězí Moravskoslezský kraj, prohrává Karlovarský

Podobné je i pořadí v úspěšnosti regionů v Zelené úsporám.

Nejvíce peněz za 8 451 schválených žádostí získal Moravskoslezský kraj - více než 2,5 miliard. Druhý Jihomoravský kraj uspěl se 7 847 žádostmi za zhruba 2,3 miliard. Třetí je Praha s bezmála 3 tisíci žádostmi za téměř 2,2 miliard.

Na druhém konci pomyslného žebříčku je Karlovarský kraj, který uspěl jen s 918 žádostmi za 338 milionů korun.

"On je vždycky na konci," řekla Aktuálně.cz mluvčí Státního fondu životního prostředí Lenka Brandtová. Karlovarský kraj podle ní doplácí na to, že je malý a žije v něm tedy i málo obyvatel.

 

Právě se děje

Další zprávy