Dopis pro 2500 žádostí o Zelenou úsporám: Zamítnuto

Pavel Baroch
25. 1. 2012 6:00
Kvůli neúplným žádostem nebo chybám přijdou lidé o peníze na ekologické vytápění
Foto: Pavel Baroch

Praha - Tisíce domácností měly to štěstí, že podaly žádost o státní dotaci z programu Zelená úsporám ještě předtím, než úřady na podzim 2010 náhle stáhly roletu a další formuláře už nepřijímaly.

Teď ovšem mnohým z nich hrozí, že stovky tisíc korun na zateplení svého domu či bytu anebo výměnu starého kotle za ekologické vytápění stejně ze Státního fondu životního prostředí nedostanou.

Fond eviduje okolo 16 tisíc žádostí, které jsou nesprávně vyplněné, neúplné. Těmto domácnostem odešel dopis, aby dokumenty do dvou měsíců doplnily. Kdo chyby neodstranil, nebo vrátil papíry pozdě, peníze nedostane.

Podle ministra životního prostředí Tomáš Chalupy je takových žádostí asi 2,5 tisíce. Z fondu už dostaly vyrozumění, že dotaci nedostanou.

Naděje? Už jen odvolání

"Zájemci například dodali nekompletní podklady, měli chyby ve výkresech a odborném posudku, v žádostech chyběly povinné přílohy, nebo dokumenty neposlali ve stanoveném termínu," řekla Aktuálně.cz mluvčí fondu Lenka Brandtová.

Podívejte se, jak se zatepluje panelák:

Odmítnutým domácnostem nyní zbývá poslední naděje, jak se ke štědré státní dotaci dostat: proti odmítnutí se odvolat a doufat, že úředníci jejich vysvětlení uznají.

"Námitky teď přicházejí," konstatoval Chalupa. Dodal, že fond zařadí i tyto zamítnuté žádosti do administrace, pokud se prokáže, že chyby v dokumentech nebyly až tak závažné.

Foto: Pavel Baroch

Přebytek 130 milionů

Na základě tohoto vyhodnocení se ministerstvo rozhodne, jestli neposkytne nějaké peníze ze Zelené úsporám na zateplení škol, obecních úřadů a dalších veřejných budov, které ministerstvo kvůli nedostatku peněz z programu vyřadilo.

Jenže programu pomohlo třeba to, že se část poplatků za ekologickou likvidaci autovraků přesunula právě na zateplování.

V současnosti má Zelená úsporám k dispozici navíc bezmála 130 milionů korun, takže nehrozí, že by se na některé nedostalo.

"Jsme v mírném plusu, na všechny, kteří splnili podmínky, se dostane. Jsem optimista, že se dostane i na ty nejlepší z projektů veřejných budov," řekl ministr Chalupa. Dodal, že se pro veřejný sektor zároveň chystá speciální program na zateplování z Operačního programu životní prostředí.

 

Právě se děje

Další zprávy