Šance pro další zateplování domů: Zelená úsporám 2

Pavel Baroch
3. 5. 2011 16:16
Program by od roku 2013 mohl být financován z aukcí emisních povolenek
Foto: Pavel Baroch

Praha - Domácnosti, které nestihly podat žádost o dotaci z programu Zelená úsporám před jeho uzavřením, mají naději, že jim přece jen stát nějaké peníze na zateplení domu nebo výměnu starého kotle na uhlí za ekologické vytápění poskytne.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa by totiž rád v podpoře energetických úspor pokračoval. Program Zelená úspora 2 by mohl být financován z aukcí emisních povolenek, které odstartují v roce 2013.

"Já bych si to přál," řekl na otázku Aktuálně.cz Chalupa na úterním odborném semináři s názvem Jak dál po Zelené úsporám. Dodal, že zatím je předčasné hovořit o tom, s kolika penězi by nový program mohl disponovat a jaké by byly jeho parametry.

Až 87 miliard na ekologii

Za dva roky si budou muset uhelné elektrárny, chemičky a další vybraní znečišťovatelé ovzduší kupovat povolenky na vypouštění skleníkového oxidu uhličitého.

Podívejte se, jak se zatepluje panelák:

Část výnosů budou muset státy podle evropské směrnice použít na různé ekologické projekty. Předběžné odhady ukazují, že Česko by v letech 2013 až 2020 mohla investovat bezmála 87 miliard korun. Chalupa by chtěl díl z těchto prostředků využít právě na energetické úpory.

"Pokud ministr Chalupa chce, aby velká část výnosů z povolenek šla do energetických úspor, je to výborná zpráva pro české domácnosti, naši ekonomiku i naše zdraví," řekl Martin Sedlák z ekologického Hnutí Duha, které seminář spolupořádalo.

Foto: Ludvík Hradilek

Dodal, že systematické zateplování sníží závislost na ruském plynu i severočeském uhlí, ušetří lidem až tisíce korun ročně za topení a sníží znečišťování emise skleníkových plynů i dalších škodlivin.

Prioritou je Zelená úsporám 1

Ministr Chalupa uvedl, že jeho aktuální prioritou je úspěšně dokončit současný program Zelená úsporám.

"Je to program, který oslovil více než 250 tisíc domácností," konstatoval Chalupa. Zároveň uznal, že existuje nemalá skupina lidí, která se začala připravovat na podání žádosti o dotaci ze Zelená úsporám, ale už to nestihla.

Loni na podzim totiž Státní fond životního prostředí přestal další žádosti přijímat, protože zájemců už bylo více než peněz.

Dvě miliardy pro školy a další veřejné budovy

Na zateplování se sice podařilo prodejem emisních kreditů do zahraničí získat 19,7 miliard korun, ani to ovšem nestačí pokrýt veškerou poptávku. Podle propočtů chybí bezmála 8 miliard korun.

Na zateplení školky v Humpolci výrazně přispěla Evropská unie
Na zateplení školky v Humpolci výrazně přispěla Evropská unie | Foto: SFŽP

Chalupa pokryje tuto částku také tím, že nepošle školám, nemocnicím a dalším veřejným budovám 4 miliardy korun, které měly obce ze Zelené úsporám získat.

Teď ovšem slíbil, že jim poskytne zhruba 2 miliardy korun z evropského Operačního programu Životní prostředí. Chalupa předpokládá, že program otevře v druhé polovině roku.

Zároveň stále existuje možnost, že se na veřejné budovy dostane i ze současného programu Zelená úsporám. Státní fond životního prostředí totiž vyzval zhruba 16,5 tisíce domácností a bytových sdružení, aby doplnily chybně vyplněné nebo neúplné formuláře.

Pokud to nezvládnou v termínu, nebo žádost o dotaci nevyplní správně, tyto peníze poputují právě na zateplení školek, obecních úřadů či nemocnic.

 

Právě se děje

Další zprávy