Vláda zdražuje, ale může rodinám i ušetřit. Zateplením

Pavel Baroch
22. 2. 2011 19:10
Studie ukazuje, že domácnosti, obce i firmy mohou ušetřit 39 miliard ročně
Foto: Pavel Baroch

Praha - Vláda, která od příštího roku plánuje kvůli zvýšení DPH výrazné zdražení potravin a služeb, může pomoci rodinám i významně ušetřit. Pokud bude nadále dotovat zateplování domů.

Ekologické Hnutí Duha si nechalo u renomované pražské konzultační společnosti Porsenna vypracovat studii, z níž vyplývá, že zateplením mohou domácnosti ušetřit tisíce korun ročně.

Sdružení nazvalo svůj plán Program energetické nezávislosti. "Společnost Porsenna kalkulovala, kolik lze v domácnostech a budovách občanské vybavenosti ušetřit po důkladném zateplení. Spočetla, že Program energetické nezávislosti by snížil účty o minimálně 39 miliard korun ročně - a to už při současných cenách paliv a energií," uvádí se v závěrečné zprávě, kterou Hnutí Duha představilo v úterý.

Pro srovnání: sjednocením DPH na 20 procent získá státní pokladna minimálně 58 miliard korun.

Pokračování Zelené úsporám

Hnutí navrhuje, aby Program energetické nezávislosti, jak svůj plán nazvalo, začalo fungovat od příštího roku. A navázal na program Zelená úsporám, který se nyní potýká s nedostatkem peněz na desítky tisíc žádostí.

"Zelená úsporám je velký úspěch. Jenomže nestačí, Státní fond životního prostředí očekává, že zateplí nejvýše 100 tisíc domů. Přitom jen rodinných domů je v České republice 1,4 milionu," uvedlo Hnutí Duha.

Ohromný zájem byl i o dotace ze Zelené úsporám na zateplování škol, nemocnic a dalších veřejných budov. Nabízené čtyři miliardy korun vyčerpaly radnice loni v únoru za necelé dva dny.

Ušetří se uhlí za limity

Hnutí Duha argumentuje, že zateplováním se ušetří peníze za drahý plyn, který se importuje především z Ruska. "V roce 2010 utratila česká ekonomika za jeho dovoz více než 70 miliard korun," uvedlo sdružení.

Druhým plusem je podle organizace to, že by se nemusely prolomit těžební limity uhlí v severozápadních Čechách. "Zateplováním lze o polovinu snížit spotřebu v těch domech, které jsou vytápěny uhlím," stojí ve zprávě.

Nižší spotřebou uhlí se zároveň sníží znečišťování ovzduší v malých obcích, zateplování podle studie vytvoří desetitisíce nových pracovních míst.

Peníze ze zisků ČEZ i emisních povolenek

Foto: Jan Langer

Hnutí Duha navrhuje, aby roční rozpočet Programu energetické nezávislosti byl zhruba 16 miliard korun a financoval se z aukcí emisních povolenek, které si budou muset od roku 2013 kupovat uhelné elektrárny, chemičky, hutě a další velcí znečišťovatelé.

Domácnostem nebo bytovým družstvům by stát zaplatil podle představ sdružení až polovinu nákladů, u veřejných budov by dotace mohla být až 80procentní.

Jako překlenovací peníze by měla podle ekologické organizace posloužit část letošních zisků společnosti ČEZ. Kromě zateplování by měl program podporovat například i instalace solárních kolektorů na střechách.

"V příštích měsících budeme o vytvoření programu jednat s ministry i dalšími politiky," řekl Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.

Chalupa: Peníze z ČEZ nejsou reálné

Nový ministr životního prostředí Tomáš Chalupa označil program Zelená úsporám za jednu ze svých priorit. V první řadě se chce ovšem vypořádat s tím, že na účtu není v tuto chvíli dostatek peněz na uspokojení všech došlých žádostí.

Pak chce řešit, co s programem dál. Reálně ovšem hrozí, že stát s podporou zateplování skončí, protože na to nebude mít peníze. Využít část zisků společnosti ČEZ přitom Chalupa nevidí příliš reálně.

"Otevírání otázky uvolnění dividend ze společnosti ČEZ ve prospěch programu Zelená úsporám v době, kdy jsou řešeny palčivé problémy nedostatků financí v tak zásadních sektorech, jako je zdravotnictví, sociální služby nebo služby policie a záchranných složek, nelze považovat za schůdné řešení," uvedl Chalupa.

 

Právě se děje

Další zprávy