Na zateplení prvních paneláků míří 15 milionů korun

Pavel Baroch
8. 12. 2009 16:30
Zájem o Zelená úsporám roste, žádostí je na 2 tisíce
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Prvních šest panelových domů dostane z programu Zelená úsporám miliony zhruba 15,5 milionů korun na zateplení.

Paneláky původně neměly na dotace z největšího ekologického dotačního programu pro domácnosti nárok. V srpnu ovšem tehdejší ministr životního prostředí Ladislav Miko zmírnil podmínky pro získání peněz na zateplení domů nebo výměnu starého kotle na uhlí za ekologické vytápění a zároveň od září rozšířil program i na paneláky.

"Byl to krok správným směrem. Máme šest pilotních projektů na panelové domy a stovky dalších jsou v přípravě," řekla mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

První miliony do Frýdku-Místku

Nejdále je zatím schvalování dotace pro nevelký panelák ve Frýdku-Místku. Dům s devíti byty by měl na komplexní zateplení získat bezmála 780 tisíc korun, když celková investice přesáhne 3,4 miliony.

Foto: SFŽP

O milionech pro dalších pět panelových domech rozhodnou úředníci ještě do konce roku. Nejvyšší dotaci takřka šesti milionů korun by měl získat panelák se 70 byty v Praze.

Téměř 2 tisíce žádostí

K "rozhýbání" programu pomohlo i zmiňované uvolnění podmínek pro získání státní dotace. Počet žádostí se blíží k počtu 2 tisíce.

Zájem žadatelů od srpna prudce vzrostl a k 22. listopadu jsme přijali 1824 žádostí. Každým dnem se pak počet žádostí rapidně zvyšuje," řekla mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

Současná hodnota podpory všech projektů přesahuje 245 milionů korun, přičemž každým dnem přicházejí další žádosti. Jen od 8. do 15. listopadu přijal Státní fond životního prostředí, který má program na starosti, více než 300 žádostí.

Foto: MŽP

Ministerstvo odhaduje, že do konce roku se počet žádostí vyšplhá na půl milionu.

Lidé chtějí solární panely

Největší zájem je zatím o státní peníze na vytápění obnovitelnými zdroji energie. Na prvním místě jsou solární panely na ohřívání vody a přitápění v domácnostech. Fond přijal 738 žádostí za 50 milionů korun.

O příspěvek na solární panely žádá rovněž sedm panelových domů.

"Nejdražší" jsou žádosti o zateplování domů. O státní dotace má zatím zájem 548 domácností, předpokládaná podpora přesahuje 170 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy