Prodej "čistého vzduchu" vydělal Česku už 17 miliard

Pavel Baroch
4. 11. 2009 15:00
Peníze jdou do programu Zelená úsporám
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česko vydělalo na prodeji "čistého ovzduší" zatím 16,8 miliard korun.

Stát má tedy zatím dostatek peněz na to, aby uspokojilo zájemce, kteří chtějí zateplit svůj dům nebo vyměnit starý kotel na uhlí za ekologické vytápění.

Výnos z prodeje povolenek na skleníkové plyny totiž míří do státního programu Zelená úsporám.

Redakce Aktuálně.cz zveřejňuje tuto částku jako první. Ministerstvo životního prostředí totiž až dosud výši výnosu z obchodních důvodů tajilo.

"Částku jsme nechtěli sdělit, když bylo ještě uskutečněných obchodů ještě málo a bylo tedy možné vypočítat cenu z jednoho balíku prodaných povolenek," vysvětlil mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

Foto: MŽP

Cíl? Získat až 25 miliard

Česko zatím prodalo 68,5 milionů tun oxidu uhličitého, což představuje 68,5 procenta toho, co chce prodat. Dva balíky emisních povolenek míří do Japonska a po jednom do Rakouska a Španělska.

Třináct miliard by podle smlouvy měly dorazit na účet Státního fondu životního prostředí ještě letos, zbytek příští rok.

"Výnos z prodeje povolenek v zásadě odpovídá našim představám," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

Před spuštěním programu Zelená úsporám oznámilo ministerstvo, že by chtělo na zateplování a výměnu starých kotlů za ekologická získat až 25 miliard korun. "O prodeji dalších povolenek vedeme další jednání," dodal Kašpar.

Foto: Pavel Baroch

Obchod s ochranou klimatu

Česko může své povolenky prodávat, protože s velkou rezervou plní Kjótský protokol o omezování skleníkových plynů.

Podle této mezinárodní dohody musí snížit své emise v letech 2008 až 2012 o osm procent, v současnosti ovšem republika produkuje o přibližně 24 procent skleníkových plynů méně než v roce 1990.

"Přebytečné" emise tak Česko může prodat zemím, které mají naopak se splněním svého závazku problém. Podle Jana Dusíka, náměstka ministra životního prostředí a hlavního kandidáta na ministerské křeslo po Ladislavu Mikovi, to ukazuje, jak jsou ekonomické nástroje ochrany klimatu efektivní.

"Japonsko, které bylo v roce 1990 technologicky mnohem výš než Československo, mělo ke snižování emisí horší výchozí pozici. My jsme díky rozpadu socialistického hospodářství a jeho zásadní změně ušetřili mnohem víc. Dnes tedy Japonsko přispívá k tomu, abychom emise mohli dále snížit. V přepočtu na obyvatele totiž patříme stále k nadprůměrným producentům skleníkových plynů," řekl Dusík.

Foto: Ludvík Hradilek

Žádosti za desítky milionů

Ze 17miliardového balíku zatím majitelé domů, kteří chtějí stání příspěvek na zateplování nebo výměnu neekologického vytápění za kotle na biomasu či sluneční kolektory, ukrojili jen "drobné".

Státní fond životního prostředí, který má program Zelená úsporám, eviduje už více než tisíc žádostí za desítky milionů korun.

Ministr životního prostředí Ladislav Miko zatím podepsal první balík příspěvků pro 107 rodin v celkové hodnotě asi 14 milionů korun. K podpisu je připraven druhý balík s 529 zájemci za 90 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy