Další miliardy na zateplení. Stát prodal "čistý vzduch"

Pavel Baroch
30. 9. 2009 11:15
O zelené peníze požádalo zatím více než 700 domácností
Foto: MŽP

Praha - K dosavadním miliardám, které chce stát rozdělit na zateplování domů a výměnu starých uhelných kotlů za ekologické vytápění, přibudou další peníze.

Umožní to smlouva, kterou ve středu podepsal ministr životního prostředí Ladislav Miko se zástupcem japonské společností Mitsui & Co. Japonci si od Česka koupili povolenky na vypouštění skleníkového oxidu uhličitého.

Vyjednanou cenu označilo ministerstvo za důvěrnou informaci a odmítlo ji sdělit. "Stále ale platí, že pro rok 2009 počítáme s tím, že díky obchodu s Japonskem a dalšími partnery bude mít program Zelená úsporám k dispozici minimálně deset miliard korun," řekl Miko.

Je to už druhá dohoda o prodeji skleníkových povolenek, kterou ministerstvo uzavřelo. Obě jsou zatím s japonskými zájemci.

Foto: Ludvík Hradilek

Obchod s "čistým vzduchem"

Česko může své povolenky prodávat, protože s velkou rezervou plní Kjótský protokol o omezování skleníkových plynů.

Podle této mezinárodní dohody musí snížit své emise v letech 2008 až 2012 o osm procent, v současnosti ovšem republika produkuje o přibližně 24 procent skleníkových plynů méně než v roce 1990. 

"Přebytečné" emise tak Česko může prodat zemím, které mají naopak se splněním svého závazku problém. Podle náměstka ministra životního prostředí Jana Dusíka to ukazuje na to, jak jsou ekonomické nástroje ochrany klimatu efektivní.

"Japonsko, které bylo v roce 1990 technologicky mnohem výš než Československo, mělo ke snižování emisí horší výchozí pozici. My jsme díky rozpadu socialistického hospodářství a jeho zásadní změně ušetřili mnohem víc. Dnes tedy Japonsko přispívá k tomu, abychom emise mohli dále snížit. V přepočtu na obyvatele totiž patříme stále k nadprůměrným producentům skleníkových plynů," řekl Dusík.

Foto: Pavel Baroch

Ministerstvo v současnosti vyjednává s dalšími zájemci o české povolenky. Jsou mezi nimi například Rakousko a Švýcarsko. Celkem by Státní fond životního prostředí mohl mít na program Zelená úsporám k dispozici až 25 miliard korun.

Žádosti od 700 domácností

O státní příspěvek na zateplování nebo výměnu starého kotle na uhlí za ekologické vytápění zatím podle posledních údajů požádalo 728 domácností.

"V tuto chvíli je větší zájem o zateplování, ale podaných žádostí je více na obnovitelné zdroje energie," řekla Aktuálně.cz mluvčí Státního fondu životního prostředí Lenka Brandtová.

"Vysvětluji si to tím, že je jednodušší podat žádost na obnovitelné zdroje než na zateplení. Lidé to navíc znají z minulosti, kdy jsme ekologické zdroje dotovali z jiných, národních zdrojů," dodala Brandtová.

Dodala, že velký zájem je i dotace na paneláky, o něž je možné nově žádat od září. "Projekt ale zatím není žádný, na to je příliš brzy," poznamenala mluvčí fondu Lenka Brandtová.

 

Právě se děje

Další zprávy