Vše zařídíme, jen nás nechte zateplovat, slibují firmy

Pavel Baroch
25. 10. 2009 17:00
Stát rozdělí z programu Zelená úsporám už 50 milionů. Další jsou na cestě
Foto: MŽP

Praha - Firmy se začaly prát o státní miliardy na zateplování domů a výměnu starých kotlů na uhlí za ekologické vytápění a snaží se ulovit co nejvíc zákazníků.

V programu Zelená úsporám vidí šanci, jak zmírnit dopady hospodářské krize a propad zakázek. Zvláště teď, když ministerstvo životního prostředí zmírnilo podmínky programu, takže na státní příspěvek dosáhne více domácností.

"Krize se nás zatím kupodivu nedotkla, ale dopady čekáme příští rok, protože se nezahajují nové stavby. Chceme pokrýt propad, který bychom jinak určitě utrpěli," řekl Aktuálně.cz Václav Helebrant, vedoucí technického oddělení společnosti Stiebel Eltron, které vyrábí tepelná čerpadla nebo solární kolektory.

Stavební společnosti a další specializované firmy například rodinám nabízejí, že za ně vyřídí všechny formality, aby se bez potíží dostaly ke státním dotacím.

Foto: Pavel Baroch

Tyto služby inzerovala ve velkém například společnost Vekra, výrobce oken a dveří. Servis zdarma pro získání dotace nabízí i zateplovací společnost Sto.

Společnost Izolace Polná zase připravila pro veřejnost speciální "zateplovací" kalkulačku, s jejíž pomocí například zájemce zjistí, na jak vysoký státní příspěvek dosáhne - více ZDE.

Firmy založily zelenou koalici

Čtyři firmy a jedna banka - Knauf Insulation, Ponast, Rehau, Steibel Eltron a Česká spořitelna - dokonce založily volné uskupení s názvem Zelená aliance.

Jeho cílem je nabídnout rodinám a dalším zákazníkům komplexní servis při získávání peněz z programu Zelená úsporám a uskutečnění stavebního projektu. Firmy v alianci pokrývají svým sortimentem a službami celou nabídku ekologického programu.

"S ohledem na poptávku z trhu věříme, že právě Zelená aliance se může stát tím, kdo díky své komplexní nabídce spustí lavinu žádostí, na jakou je program Zelená úsporám dimenzován," konstatoval Karel Klátil, obchodní ředitel společnosti Knauf Insulation, která se specializuje na zateplovací materiály a vznik Zelené aliance iniciovala.

Stát rozdělí už 50 milionů korun

Na Státní fond životního prostředí, který zelené peníze na zateplování a výměnu starých uhelných kotlů za ekologické vytápění rozděluje, se obrátilo už více než tisíc rodin s žádostí o státní příspěvek.

Další zájemce přitom evidují banky, které jsou partnery programu. Jen na Českou spořitelnu se obrátilo už více než 150 rodin.

Úředníci včetně ministra životního prostředí Ladislava Mika už schválili prvních 107 žádostí, teď je na řadě dalších čtyři sta. "Celkem už rozdělíme více než padesát milionů korun," řekla Aktuálně.cz mluvčí Státního fondu životního prostředí Lenka Brandtová.

 

Právě se děje

Další zprávy