Proti Rathovi? Ne, říkají osobnosti

Eliška Bártová Eliška Bártová
24. 2. 2006 0:01
Praha - Zdravotníci míří na demonstraci. Redakce oslovila několik osobností v oboru s otázkou: "Mají důvod"? Uvnitř: ANKETA

Hlasy organizátorů zřejmě největší demonstrace lékařů v Česku sílí. Ve vřavě přestřelek mezi krizovým štábem a ministrem Davidem Rathem zanikají ale argumenty těch, kteří hrají ve zdravotnictví důležitou roli a jsou uznávanými odborníky.

"Nevidím důvod k demonstraci," říká Jiří Vorlíček, předseda České onkologické společnosti. "Většina Rathových kroků má racionální jádro."

Patnáct let zmatků

S tím souhlasí i děkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně Jan Žaloudík. "Přišlo mi logické, že chce šetřit. Všude ve světě k tomu směřují. Po patnácti letech zmatečného vývoje a růstu zbytečných činností je reforma nutná," říká děkan. "Systém není nafukovací a je neúnosné hradit tolik péče. Je nutná redukce a zaměření se na kvalitu."

Infobox
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Demonstraci nepodporuje ani Martin Bojar, bývalý ministr zdravotnictví po prvních svobodných volbách v roce 1990 a bývalý děkan 2. lékařské fakulty UK.

"Nepovažuji tento způsob řešení za vhodný," říká Bojar, v současné době přednosta Neurologiocké kliniky FN Motol. "Podporuji snahu racionalizovat a zhospodárnit předepisování léků i kroky zpomalující růst nákladů na zdravotní péči. Na úsporném programu se musí podílet i pacienti připojištěním a přímou spoluúčastí. A to je nepopulární."

Bojar nátlak zná

Protestní akce proto bývalého ministra nepřekvapují - sám na ně také narazil. "Na odpor nátlakových a zájmových skupin jsem narazil v roce 1990 i o rok později. Tehdy byl odmítnut opakovaně předložený návrh na zavedení spoluúčasti."

Podle děkana Žaloudíka ministr Rath pojmenoval a dal na stůl témata, která je nutné řešit. "Demonstrace to vyhrotila a znejistila situaci. Lidé mohou mít pocit, že zdravotnictví je v krizi. Ale ten systém funguje někde až nadprůměrně. V krizi je způsob financování. Pacienti ohroženi nejsou."

Podle profesora Vorlíčka měl ministr Rath jasně občanům vysvětlit, že nemůže být péče bezbřehá a že je nutné ji omezit. "Rath začal lékaře nutit, aby racionalizovali péči."

Odborné kapacity se ale shodují, že ministr udělal chybu v komunikaci. "Jeho forma vystupování je razantní a v něčem i zmatečná," říká děkan Žaloudík. "Rath se dostal do konfliktu s velkou zájmovou skupinou. V tomto případě je ale nutné, aby ministerstvo dosáhlo konsenzu."

Buďme ostražití

Jeho pražský kolega, nově jmenovaný děkan 2. lékařské fakulty Ondřej Hrušák to tak jednoznačně nevidí. "Kroky, které provádí ministerstvo, vedou k tomu, že bychom měli být ostražití, jak to dopadne," říká děkan. "Na demonstraci nebudu mít čas, kdybych ho měl, byl bych ale na vážkách."

Dnešní demonstrace nebude letos první. Koncem ledna protestovali před ministerstvem zdravotnictví lékárníci.
Dnešní demonstrace nebude letos první. Koncem ledna protestovali před ministerstvem zdravotnictví lékárníci. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jasno má ale místopředseda největší České lékařské společnosti J.E. Purykně, která sdružuje přes sto lékařských organizací. Vedení společnosti demonstraci nepodporuje.

"Na schůzi prezidia jsme se shodli na tom, že se budeme vyjadřovat pouze k odborným záležitostem. Demonstraci za odbornou nepovažujeme," říká místopředseda společnosti Miloš Hájek.

"Nikdo z organizátorů se na nás ani neobrátil, aby situaci z odborného pohledu zkonzultoval. Nemáme důvod ji podporovat."

Přestože zaznívají hlasy proti demonstraci, krizový štáb počítá s tím, že lékaři i zástupci nelékařských profesí a pacientů dnes po poledni zaplní Staroměstské náměstí.

Odhady hovoří o tom, že příjde asi dvacet tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy