Obce trápí sníh. Kde jsou nezaměstnaní?

Vendula Křížová
12. 2. 2006 0:00
Praha - Česká zima: chodníky pod sněhem, často led. Radnice se brání, že na údržbu nejsou síly. Navzdory tomu, že v zemi je 531 235 lidí bez práce.

Česko má dokonce zákon, který obcím a úřadům práce dovoluje poslat dlouhodobě nezaměstnané na veřejně prospěšné práce - tedy třeba odklízet sníh z chodníků.

Avšak, jaká je realita? "Kdo tvrdí, ať si na kalamitní situaci, jaká byla třeba na Silvestra, narychlo najmeme lidi evidované na úřadu práce, neví o čem mluví," říká ředitel Technických služeb města Ostrava Pavel Kollár.

Lepší aktivní politika zaměstnanosti, do které patří i veřejně prospěšné práce, přitom byla a je jedním z hlavních bodů programu koaliční vlády a premiéra Paroubka. ( ZDE: Co je aktivní politika zaměstnanosti. )

Ze dne na den to nejde...

Firma Pavla Kollára zaměstnává od jara do podzimu 16 lidí z úřadu práce, v zimě čtyři. "Máme totiž techniku, na kterou je potřeba kvalifikace. A také vlastní lidi na práci s lopatami a smetáky," říká.

Pracovník technických služeb Pavel Vachář odsekává led z chodníků v centru Ostravy. Nekonečné úpravě zledovatělých chodníků, které jsou příčinou mnoha úrazů, se věnuje se svým kolegou již od Silvestra.
Pracovník technických služeb Pavel Vachář odsekává led z chodníků v centru Ostravy. Nekonečné úpravě zledovatělých chodníků, které jsou příčinou mnoha úrazů, se věnuje se svým kolegou již od Silvestra. | Foto: ČTK

Navíc: "Dohodnout a podepsat smlouvu s úřadem práce trvá týden dva, pohovory se zájemci třeba i měsíc, pak je musíme poslat na lékařskou prohlídku, zda vůbec u nás mohou pracovat. Než začnou pracovat, je stoprocentně jaro," dodává Kollár.

Některé obce zaměstnávají lidi bez práce dlouhodobě, tedy více než jeden rok, samy.

Například v Liberci funguje na radnici zvláštní obecně prospěšná společnost, ve které pracuje 15 lidí. "Starají se o úklid chodníků, v létě trávníků. Teď v zimě odklízejí sníh kolem úřadů. Víc toho nezvládnou," říká tajemník liberecké radnice Marek Řeháček.

Ve Slezské Ostravě měli s lidmi z úřadu tak dobré zkušenosti, že jich dvanáct zaměstnali na stálo. "Pracují pro nás jako pořádková a uklízecí četa, v létě upravují zeleň a v zimě odklízejí sníh z míst, kam se nedostane technika," říká starosta Miroslav Vojkovský. Od státu už příspěvek na mzdy nechce. "Jsou to naši stálí zaměstnanci."

... při kalamitách tak musí pomáhat armáda

Kalamitní situaci, která Liberec během zimy už několikrát postihla, by podle něj mohla zvládnout jen armáda takových pracovníků. Zaměstnat je by se ovšem městu příliš nevyplatilo.

Infobox

Proč nemohou nezaměstnaní pomoct s odklízením sněhu?

  • najmout je "ze dne na den" není administrativně možné, pak už zase není sníh
  • místa, která mají obce pro veřejně prospěšné práce vyhrazené se obsazují na začátku roku, nezaměstnaní jsou úřadům k dispozici většinou 12 měsíců
  • podobná praxe funguje i pokud pracovní místa pro nezaměstnané vytvoří nezisková společnost nebo jiná firma
  • na aktivní politiku nezaměstnnaosti jsou vymezeny v rozpočtech obcí určité prostředky, může se stát, že úřad už na taková místa nemá finance

Většinou se totiž smlouvy s úřady práce sjednávají na rok a v létě už by možná pro tuto "armádu" práce nebyla.

"Pokud opravdu nezvládáme odklízet sníh ze silnic, nemáme jinou možnost než povolat armádu," říká Pavel Kollár.

Ten však má na mysli armádu profesionální, která letos v zimě zasahovala na mnoha místech republiky.

Odklízet sníh se nechce, ale vyplatit se to nemusí

Brigádníky na jeden či dva dny na uklízení sněhu se snažila získat i radnice v Blansku. Za pomoci blanenského úřadu práce obeslala 30 lidí, kteří připadali v úvahu.

"Přišli tři a když zjistili, co po nich chceme, neměli jsme jediného brigádníka," uvedl místostarosta Jindřich Král.

Deníku Aktuálně.cz se za celý den nepodařilo na úřadu práce v Blanensku zjistit, zda tito lidé byli z evidence úřadu práce vyškrtnuti.

"Podle platného zákona by to tak mělo být. Pokud šlo o lidi nezaměstnané déle než rok, úřad práce by je měl vyškrtnout," uvedl ředitel pražského úřadu práce Ivan Chomát.

Úřad práce: Systém je nemotivující

Brigády a veřejně prospěšné práce připravované městem ve spolupráci s úřady práce nekončí nezdarem vždy. #reklama

Záleží na lidech, ti u nás si váží toho, že mohou pracovat pro nás, úbytek je minimální," říká Petr Klíč z úřadu práce v Jeseníku. Podle něj je největším problémem špatný systém. "Ten, kdo pracuje, totiž většinou dostává stejné peníze jako ten, kdo leží doma a směje se mu," poukazuje na nemotivující praxi.

Když například jeden z manželů, kteří dohromady dostávají sociální dávku 5700, půjde pracovat a vydělá si tři tisíce, dorovná jim úřad příjem do životního minima zhruba 2700, takže v konečném součtu mají stejně.

"To se mi nezdá příliš motivující," uzavírá Klíč.

 

Právě se děje

Další zprávy