Senát řekl ano svazkům gayů a lesbiček

Adéla Vlachová
26. 1. 2006 15:36
Praha - Gayové a lesbičky budou moci oficiálně uzavírat partnerské svazky. Uvnitř: AUDIO .

Senátoři ODS se dnes postavili proti poslancům své strany a podpořili zákon o registrovaném partnerství.

Pro zákon hlasovalo 45 ze 65 přítomných senátorů. Proti byli všichni lidovci a zhruba čtvrtina senátorů ODS, z nichž se však většina hlasování zdržela.

Když v prosinci návrh schvalovali poslanci, většina občanských demokratů byla tehdy proti.

Vedení ODS v postoji svých senátorů problém nevidí. "Hlasování o věcech jako je registrované partnerství nebo eutanázie necháváme na svědomí jednotlivých poslanců, strana k nim nezaujímá žádné stanovisko," sdělil deníku Aktuálně.cz místopředseda ODS Petr Nečas.

K přijetí zákona tak chybí už jen podpis prezidenta.

Česko by se pak stalo první postkomunistickou a třináctou evropskou zemí, která by partnerství uzákonila.

Církve proti svazkům bojují

Proti svazkům brojí církve.

Deset ze třinácti českých církví sdružených v Ekumenické radě církví se v minulých dnech obrátilo na senátory i prezidenta s tím, aby přijetí zákona odmítli.

Zatímco odpůrci vidí v registrovaných svazcích mimo jiné nebezpečí pro udržení klasické rodiny, obhájci normy tvrdí: zákon zjednoduší život partnerům stejného pohlaví, například při jednání na úřadech.

Adopce? Ty návrh neumožňuje

Zákon má upravit vznik a konec partnerského svazku.

Zapisoval by se do občanského průkazu, partneři by jej uzavírali prohlášením před matričním úřadem. Partnerům a partnerkám má norma mimo jiné zaručit nárok na informace o zdravotním stavu jejich protějšku a šanci dědit stejně jako manželé.

Zákon počítá se vzájemnou vyživovací povinností a umožňuje výchovu dětí, ne však jejich adopci.

Sněmovna v minulosti normu několikrát zamítla. Poslední návrh neuspěl vloni v únoru o jediný hlas.

Proti zákonu jsou jednotně jen lidovci. Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) v září prohlásil, že přijetí normy patří k prioritám sociální demokracie.

Podle nedávného průzkumu CVVM se pro registrované partnerství vyslovilo 62 procent Čechů a Češek. Podle 42 procent lidí by homosexuálové měli mít právo i na sňatek. Zatím ale občané nejsou příliš nakloněni tomu, aby páry gayů a leseb mohly adoptovat děti. Pro je jen 18 procent dotázaných.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy