Mladých bez práce je méně. Statisticky

Simona Holecová
3. 11. 2005 10:00
Praha - Těch, kteří vyšli ze školy a nemohou najít zaměstnání, už druhým rokem ubývá. Hlavně ve statistikách.

Svědčí o tom čerstvá analýza Národního ústavu odborného vzdělávání (NÚOV), který dlouhodobě sleduje trendy v této oblasti.

Experti ústavu porovnali data ministerstva práce a speciální školské statistiky a zjistili, že oproti loňskému roku se podíl absolventů bez práce na celkové nezaměstnanosti snížil o plných 25 procent. Jejich podíl dnes činí 7,3 procenta což představuje 37,4 tisíce mladých nezaměstnaných.

Ještě vloni to bylo o plných 11,3 tisíce mladých více.

Místo práce školy

Za příznivými čísly však nestojí ani tak schopnost firem vytvářet nová pracovní místa, ale spíš rozšiřující se nabídka míst na vyšších a vysokých školách. "Vyšší procento absolventů středních škol tak pokračuje ve vzdělávání," říká spoluautorka studie Jeny Festová z NÚOV.

Svou roli sehrálo i zrušení základní vojenské služby. "Loni si s tím trh práce neuměl poradit a mladých nezaměstnaných mužů přibylo. Letos už tento faktor odezněl," dodává Festová.

Co nevidí statistika

Zásadní je však také změna podmínek pro získání podpory v nezaměstnanosti.

Aby mohl člověk od úřadů práce získávat podporu, musí prokázat, že v posledních třech letech alespoň dvanáct měsíců někde pracoval. Což absolventi škol mohou jen těžko splnit.

Mnozí se tak na úřady práce přestali hlásit; byť se tím "ošidí" o platby zdravotního pojištění, které by za ně v tom případě odváděl stát.

Jednou z těch, která ze statistik vypadla, je třeba třiadvacetiletá Michaela Hovorková z Prahy. Absolventka ekonomického nástavbového studia vystřídala po škole několik zaměstnání, v žádném však - prý kvůli šikaně od zaměstnavatele - dlouho nevydržela. Pak se přihlásila na úřad práce, pobírala podporu a pokoušela najít nové místo. Když se podmínky udělování podpory změnily, zase se odhlásila.

"Jako nezaměstnaná platím minimální zdravotní pojištění a to si mohu dovolit ze svého. Bez podpory ale nemám chuť podstupovat martýrium po místech, které mi pracák dohodí. Stejně vám tam akorát dají razítko, že zrovna vás nepotřebují," soudí Michaela.

Statistiky ukázaly ještě další zajímavý fakt: "Mladí lidé celkem přesně sledují, co se na poli práce děje. Ještě nedávno vyskočily statistiky nezaměstnaných absolventů vždy v červenci. Teď ale mladí využívají toho, že jsou v červenci a srpnu ještě evidovaní jako studující, pojištění za ně platí škola a tak na úřady práce přicházejí masivně až v září," podotýká Festová z NÚOV.

Míra nezaměstnanosti čerstvých absolventů (v procentech)
Ukončené vzdělání 2001 2002 2003 2004 2005
Vyučení 18,3 20,3 23,4 23,2 17,9
Vyučení s maturitou 19,2 21,4 23,5 21,2 16,1
Střední odborná škola s maturitou 17,0 15,2 16,3 15,0 12,2
Gymnázium 6,6 7,2 6,4 6,1 4,8
Vyšší odborná škola 9,6 12,9 13,2 13,6 10,9
Vysokoškoláci 6,2 8,0 8,8 7,7 5,5

Zdroj: Národní ústav odborného vzdělávání.

Poznámka: Údaj představuje procento nezaměstnaných v dané vzdělanostní skupině.

 

Právě se děje

Další zprávy