Seriál Rath: nová "odhalení", nové útoky

Vendula Křížová, ČTK
4. 12. 2005 20:21
Praha - Sled obvinění a jejich popírání. Také první prosincová neděle ministra zdravotnictví zapadla od schematu posledních týdnů.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

David Rath na konci víkendu oznámil dvě konkrétní věci, a sice že:

- do soutěže o vedení VZP chce pozvat "pět šest deset špičkových zdravotnických manažerů, kteří dodají svoji vizi, jak dál".

- hodlá vstoupit do ČSSD: "Počkám, jak se k tomu postaví vedení pražské ČSSD, ale myslím si, že je dobře, aby na čelních místech politických stran stáli členové strany. Bylo by lepší, abych podal přihlášku do ČSSD do konce roku."

Jinak se však debata o zdravotnictví dále zamlžila osobními výpady a protichůdnými odhaleními, v nichž zatím chybí jasné důkazy.

Žaloby a obvinění

Rath před několika dny nařkl soukromé nemocnice na severu Moravy, že těží z "nadstandardních vztahů" s VZP - z napojení na tyto zisky obvinil i svého volebního soupeře v Praze, šéfa ODS Mirka Topolánka.

Majitelé severomoravských nemocnic připravili protiúder. Poskytli novinářům informaci, že se u nich Rath ucházel o místa, přičemž si řekl o statisíce. "Chtěl místo v dozorčí radě a žádal odměnu asi sto tisíc měsíčně. Já mu ale řekl, že dozorčí rada není žádná pseudotrafika," řekl časopisu Týden Martin Polach, spolumajitel společnosti Euromednet. Firma spadá pod akciovou společnost Agel, která provozuje právě soukromé nemocnice a polikliniky na severu Moravy.

Rath tvrzení Polacha podle očekávání popřel.

Stejně jako už předtím podezření, že jeho bývalá blízká spolupracovnice vybírala ještě v nedávných dobách, kdy byl šéfem lékařské komory, milionové "provize" od farmaceutických firem, které byly vykazovány jako inzerce pro komorový časopis.

O kauze Klimovičová si PŘEČTĚTE ZDE

Rath měl totiž silné slovo v komisi, která určujě, jaké léky a za jakých podmínek pustí stát na trh.

Tunelování na druhou

Ani polední "zdravotnická" debata ČT mezi Rathem a Petrem Bendlem nepřinesla mnoho konkrétního. Podívejte se na Video

Ministr zdravotnictví David Rath obvinil ODS z napojení na Českou lékařskou komoru a znovu zopakoval, že strana využívá i vazeb na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. Středočeský hejtman Petr Bendl zase nařkl Ratha z tunelování a snahy ukrýt se v politice před žalobami, které mu hrozí.

Bendl kontroval podobně: nařkl Ratha z "vytunelování České lékařské komory" a ze snahy dostat se do poslanecké sněmovny a vyvléknout se tak z žalob, které na něj podalo již sedm lidí.

Kromě nich chce po Rathovi omluvu i strana ODS a svou žalobu zvažuje také ředitelka VZP Jiřina Musílková.

Rath včera oznámil, že i on bude žalovat - o čtvrt milionu právě hejtmana Bendla.

 

Právě se děje

Další zprávy