Středočeské nemocnice péči neomezily

Redakce DOM, ČTK
2. 1. 2006 13:07
Praha - Středočeské nemocnice v Kolíně, Mladé Boleslavi, Benešově a Kladně nijak neomezily péči o pacienty pojištěné u VZP.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zdravotní péči poskytují v plném rozsahu, nezrušily žádné operace či vyšetření, ač nemají s největší pojišťovnou v zemi prodloužené smlouvy. Dnes to potvrdil ministr zdravotnictví David Rath.

"Občané se nemusí bát hrozeb pana hejtmana Bendla. Péče bude poskytována ve stejném rozsahu, jako byla poskytována doposud," řekl ministr. Informaci potvrdilo ČTK i vedení těchto nemocnic s tím, že nezaplacenou péči zatím uhradí ze svých prostředků. V případě nouze se obrátí na kraj jako na svého zřizovatele.

Středočeský hejtman Petr Bendl (ODS) na dnešní tiskové konferenci v Praze uvedl, že nemocnice poskytují standardní péči
na jeho pokyn. "Na můj pokyn ředitelé nevyhodili žádné pojištěnce VZP," podotkl. Minulý týden hejtman naznačil, že nemocnice budou nuceny péči o pojištěnce VZP od 1. ledna kvůli vypršeným smlouvám omezit, za což podle něj může hlavně ministerstvo zdravotnictví v čele s Davidem Rathem.

"Chtěl bych apelovat na pana hejtmana Bendla, aby příště nevolil taková silná slova, nezastrašoval občany a neděsil je, protože se nic neděje. Situace je normální a běží tak, jak běžela doposud," řekl ministr. Doplnil, že nemocnice, která má registraci, je ze zákona povinna poskytovat zdravotní péči v rozsahu registrace. "Smlouva s pojišťovnou zde není to nejpodstatnější, nejpodstatnější je registrace a rozsah registrace. To se týká všech nemocnic v ČR," vysvětlil ministr. Na Bendla hodlá kvůli jeho výrokům o omezování péče podat trestní oznámení pro šíření poplašné zprávy. Bendl to považuje za nesmysl.

Ředitelé nemocnic shodně věří, že se situace brzy urovná a smlouvy nemocnic s VZP budou co nejdříve uzavřeny. "Věřím, že pan
ministr David Rath dostane rozum a smlouvy budou brzy podepsány," poznamenal šéf mladoboleslavské nemocnice Raduan
Nwelati.

Žádná z nemocnic zatím nebyla informována o termínu, v němž by se mělo uskutečnit výběrové řízení pro prodloužení smluv s
VZP. Rath v pátek řekl, že se tak stane na přelomu ledna a února.

 

Právě se děje

Další zprávy