Češi na horách = velké problémy

Tomáš Fránek
31. 12. 2005 16:38
Brno - Za posledních 10 let zahynulo na slovenských horách na 50 Čechů, sedm přibylo dnes. Problematicky vnímají Čechy i v Alpách.

Osmičlenná skupina turistů z Česka se vydala bivakovat ve stanech ve Spáleném žlebu v Západních Tatrách i přesto, že v těchto horách byl vyhlášený čtvrtý a tedy druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí. Sedm z nich zabila lavina.

O neštěstí turistů v Tatrách si přečtěte PŘEČTĚTE ZDE

V Západních Tatrách přitom napadlo přes třicet pět centimetrů sněhu a foukal silný vítr s rychlostí převyšující padesát kilometrů za hodinu. "Předpokládá se zvýšený samovolný výskyt středních a velkých lavin. Horská služba nedoporučuje pohyb ve vysokohorském terénu ani vstup do vysokohorských dolin," je uvedeno na internetových stránkách slovenské horské služby. "Byl to zbytečný hazard s tragickými následky," uvedl šéf Horské záchranné služby Josef Janiga.

Češi neznají hory, říkají slovenští záchranáři

Na slovenských horách zahynulo letos celkem dvacet čtyři lidí, polovina z toho je z Česka. Dnešní tragédie tak potvrdila to, co už delší dobu tvrdí slovenští záchranáři, návštěvníci z Česka často nerespektují nařízení záchranářů, přeceňují své síly a společně s návštěvníky z Polska působí na slovenských horách největší problémy.

"Tatry jsou velehory a jsou velmi zrádné, nejsou to rozhodně jednoduché kopce. Češi jakoby měli pocit že je znají, nejsou dobře vybaveni a vydávají se do míst, kde bych ani sám mnohdy s ohledem na počasí nešel. Poradit si nedají, vydávají se hor sami bez horského vůdce," řekl Milan Vavro, který v Tatrách už přes dvacet let provádí turisty.

Do slovenských hor ročně míří na osmdesát tisíc Čechů a Moravanů, jsou společně s Poláky nejčastějšími návštěvníky ze zahraničí. Hned na začátku roku, 4. ledna, přitom zahynul v lavině 38letý horolezec, další dva Češi přišli o život během února. V červenci zemřel během túry ve Velké Fatře 64letý muž, v srpnu se pak další český turista zřítil v Západních Tatrách z vrcholu Tri kopy.

Problémy s Čechy hlásí také Alpy

Neukázněnost turistů vedla slovenské úřady k tomu, že se za záchranu života v horách bude v příštím roce platit. Povinnost platit náklady na záchrannou nebo pátrací akci se vztahuje i na lidi, kteří během pobytu v horách neporuší zákon, nebo pokyny horské služby. Zákon bude platit od zítřka, ustanovení o hrazení zásahů bude účinné od 1. července.

Na problémy s českými turisty už upozornili také rakouští záchranáři v Alpách. Nejhlasitěji letos v červenci poté, co si čtyřiašedesátiletý zkušený horolezec z Brna pro svůj výstup na nejvyšší rakouskou horu Grossglockner vybral nejobtížnější trasu, a navíc šel sám. Zaplatil za to životem, zřítil se z výšky sta metrů.

V červenci rakouští horští záchranáři zachraňovali pět dalších Čechů. "Jste pro nás nejproblematičtější turisté," řekl tehdy MF DNES profesionální horolezec a alpský horský vůdce Gery Unterasinger.

 

Právě se děje

Další zprávy