Lidé považují sociální výdaje za nízké

dam, ČTK
28. 12. 2005 15:16
Praha Většina Čechů si myslí, že výdaje státu do sociálních dávek a pomoci jsou nízké. Zjistila to aktuální studie Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

V průzkumu bylo osloveno 1060 respondentů a těch, kteří státní sociální výdaje považují za vysoké, byla necelá pětina. Necelých třicet procent lidí označilo výdaje za přiměřené, ale přibližně polovině ze všech dotázaných připadají výdaje nízké.

Za slabé považují lidé především výdaje na penze, zajištění v nemoci, na zdravotní péči, přídavky na děti a rodičovský příspěvek.

Analýza odhalila v názorech lidí jednu výjimku. U dávek v nezaměstnanosti jako u jediných převážil názor, že výdaje jsou odpovídající. Myslí si to 38 procent dotázaných, kdežto za nízké označilo tyto výdaje pouze 36 procent lidí.#reklama

V průzkumu se podle analytiků CVVM projevilo hledisko vlastního zájmu - starší lidé výrazně častěji hodnotili jako nedostatečné výdaje na důchody, mladí lidé byli kritičtější k objemu peněz vynakládanému na podporu bydlení, nezaměstnaným se nezdála podpora státu lidem bez práce a dotázaní s dětmi považovali za nízké dávky podporující rodiny. Z hlediska politické orientace častěji jako nedostatečné vnímali sociální výdaje stoupenci KSČM, opačné hodnocení převažovalo mezi příznivci ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy