Jak komunikují úřady? Podívejte se

vra
28. 3. 2007 11:45
Praha - První průzkum, který sledoval, jak jednotlilvé úřady komunikují s občany, pochválil přístup úřadů v moravských krajích.
Ministerstvo práce a sociálních věcí zvítězilo mezi ministerstvy.
Ministerstvo práce a sociálních věcí zvítězilo mezi ministerstvy. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Průzkum, který je součástí velkého evropského projektu, trval tři měsíce. Společnost Westminster v něm svými dotazníky oslovila 365 institucí státní správy a samosprávy, 71 procent dotazníků se s odpověďmi vrátilo.

 "V českých zemích průzkum ukázal, že jen 12 procent úřadů má komunikační strategii v psané podobě," uvedl ředitel společnosti Westminister Tomáš Studeník. " V zemích EU mají úřady komunikaci s občany jako prioritu," dodal.

Kdo je nejlepší

Brněnský magistrát komunikuje s médii a veřejností nejlépe.
Brněnský magistrát komunikuje s médii a veřejností nejlépe. | Foto: Profimédia

Výsledky byly rozděleny do osmi kategorií a mezi ministerstvy nejlépe uspělo právě ministerstvo práce. Za ním se umístila ministerstva pro místní rozvoj zemědělství. Společnost Westminster uvedla, že vůbec neobdržela dotazník z ministerstva školství.

Mezi státními institucemi zvítězil Český statistický úřad. Úřad vlády vyplnil dotazník obyčejnou tužkou a téměř nečitelně.

Za "nejkomunikativnější" krajské úřady a magistráty jsou považovány moravské instituce. První místo získal Zlínský kraj a druhé kraj Moravskoslezský, také brněnský magistrát se pyšní prvenstvím.

Mezi pražskými obvody zvítězila Praha 6, následována Prahou 1, 3 a 7. V Brně je nejlépe komunikuje Nový Lískovec, Slatina a Kníničky.

Vsetín to má propracované 

Za nejsilnější stránku městských a obecních úřadů je považována komunikace s veřejností. Tu měl podle průzkumu nejvypracovanější vsetínský úřad.

Speciální cenu Westminster komunikační projekt roku 2007 získal Magistrát hlavního města Prahy za propagaci města a posílení bezpečnosti. Čestné uznání patří Praze 6 za multimediální komunikaci s občany.

Z výzkumu vyplývá, že tiskový odbor je součástí většiny krajských úřadů a ministerstev, tam často pracují i tiskoví mluvčí. 

Magistráty a krajské úřady jsou ve spojení s celostátními i regionálními médii, městské úžady spolupracují spíše s regionálními. Instituce v Praze spolupracují s veřejnoprávní televizí, podobné orgány v Brně dávají přednost regionálním stanicím.

Internetové stránky k prezentaci a komunikaci s veřejností běžně používá většina úřadů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy