reklama

Prohlášení protikorupční policie

Dokument - Kriminalisté útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) SKPV v současné době provádějí vyšetřování v trestní věci obviněného vicepremiéra Jiřího Čunka.

 Dne 14. 3. 2007 ve večerních zprávách na programu ČT1 proběhl rozhovor moderátora Bohumila Klepetka s Jiřím Čunkem ohledně termínu výslechu pana Čunka na policii následovně:

Moderátor Bohumil Klepetko: "Vy jste si nechal termín policejního výslechu přeložit s tím, že vám vadí neúměrná pozornost médií a chcete mít podmínky jako jiní lidé, ale jiní lidé nejsou místopředsedy vlády neboli v tomto postavení, které nechcete opustit. Přece se zájmem médií musíte počítat."

Vicepremiér Jiří Čunek: "To já jistě počítám a také se jim nevyhýbám. Ten problém je trochu jiný. Toto je trestněprávní řízení, to znamená: týká se to mé osoby, ne samozřejmě mé funkce a tady je ještě jiná věc. Státní zastupitelství, policie poskytovat informace o tom, kdy kdo má jít k výslechu, nemají. Protože se ta chyba stala, tak ji sami chtěli napravit, a proto došlo k dohodě přesunutí termínu. Takže to není, ta hysterie, která vznikla, že já jsem se někam nedostavil, není pravdivá. Došlo normálně k přesunutí termínu."

Pravdou však je, že vrchní komisař ÚOKFK SKPV stanovil obviněnému řádný termín konání výslechu. Obhájce obviněného však následně kontaktoval vrchního komisaře s tím, že omluvil svého klienta na výslech, neboť obviněný nechce vypovídat pod mediálním tlakem, vzhledem k tomu, že termín konání výslechu byl na základě vyjádření dozorujícího státního zástupce prezentován v deníku Právo.

Za běžných podmínek by vrchní komisař tomuto požadavku nevyhověl, a trval by na stanoveném termínu výslechu, který si určil sám obviněný, kdy mu k tomu byla dána možnost vzhledem k jeho pracovnímu vytížení.

Vrchní komisař proto obhájci obviněného odpověděl, že důvody jeho omluvy jsou irelevantní a navrhl provést výslech v termínu , tak jak byl již naplánován po dohodě s obviněným a zároveň určil ještě druhý náhradní termín, s tím, že na jednom z těchto dvou termínů trvá, aby nedošlo ke zbytečným průtahům ve vyšetřování.

Dále byl obviněnému nabídnut diskrétní přístup na místo výslechu bez přítomnosti hromadných sdělovacích prostředků, případně změna místa konání úkonu. Vrchní komisař nechal na zvážení obhájci, zda se dostaví v termín, který byl prezentován v médiích, nebo zda zvolí druhý termín výslechu.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama