Gruzíni nevinní, demonstrovat se smí

8. 3. 2007 12:10
Praha - Soud zprostil obžaloby dva Gruzínce, kteří během demonstrace před ruským velvyslanectvím drželi v rukou plakát s karikaturou ruského vojáka.

Ruský voják měl na rukávu hákový kříž a šlapal po mapě Gruzie. 

Chtěli tak upozornit na agresivní politiku Ruska vůči své zemi i perzekuci svých krajanů na území Ruské federace.

Jejich transparent se však nelíbil české policii. Oba Gruzínce proto zatkla a předala státní zástupkyni. Ta pak Gruzínce obžalovala a soud pro Prahu 6 je shledal vinnými z "podněcování nenávisti vůči ruskému národu a jeho politickým představitelům".

Soudkyně Gabriela Hütllová jim v jejich nepřítomnosti udělila příkazem několikaměsíční podmíněné tresty.

Teprve poté, co Gruzínci podali odpor, změnila soudkyně názor a dnes je obžaloby zprostila. Státní zástupkyně se však proti rozhodnutí odvolala, takže případem se bude zabývat ještě pražský městský soud.

Přístup Ruska ke Gruzíncům? Deportace a uzavření škol

Džimi Dabrundašvili a Zurab Liliašvili, inženýr a student žijící v Česku, se vloni 10. října zúčastnili demonstrace, která měla upozornit na agresivní ruskou politiku vůči Gruzii. Ta vrcholila právě vloni v říjnu kvůli sporu Ruska s Gruzií o Jižní Osetii.

Zurab Liliašvili. Přijel do Česka studovat ekonomii, místo toho musí před soud
Zurab Liliašvili. Přijel do Česka studovat ekonomii, místo toho musí před soud | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Ruské úřady kvůli němu přerušily veškeré dopravní a poštovní spojení s Gruzií, hrozily jí ekonomickými sankcemi, podnikaly zátahy na gruzínské podniky v Rusku a deportovaly stovky lidí gruzínské národnosti kvůli údajným nesrovnalostem v dokladech.

Jako hlavní popud pro svou účast na demonstraci to dnes také uváděl Džimi Dabrundašvili.

"Na podzim probíhaly v Rusku deportace Gruzínců, během kterých čtyři lidé zemřeli. Gruzínské děti neměli přístup do škol. To všechno mi připomínalo perzekuci Židů za války a proto jsem také vyrobil transparent, na němž měl ruský voják hákový kříž," řekl dnes před soudem.

Soudkyně jeho výklad uznala a ve své závěrečné řeči uvedla, že sporný transparent byl zaměřen pouze proti zahraniční politice Ruska a nikoliv proti ruským občanům.

Státní zástupkyně: vyvolali nenávist

Státní zástupkyně Jindra Janáčová se s tím však nespokojila a proti rozhodnutí soudu se na místě odvolala.

Státní zástupkyně Jindra Janáčová:
Státní zástupkyně Jindra Janáčová: | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Podle mne se obžalovaným podařilo vyvolat nenávist vůči ruskému národu," řekla Aktuálně.cz po soudu. V čem přesně, však už nedovedla specifikovat. "Například v tom, jak mne tady teď všichni napadají," odpověděla.

Oba Gruzínci se však neobávají, že by městský soud mohl dnešní rozhodnutí změnit.

"Za dnešní rozhodnutí soudu jsem rád. Potvrdilo, že Česká republika je demokratický stát, ve kterém se nemusím bát vyjádřit svůj názor. Postoji státní zástupkyně nerozumím a doufám, že své odvolání ještě stáhne, protože by to byla pro všechny jenom ztráta času," řekl Aktuálně.cz Džimi Dabrundašvili, který má v Česku rodinu a žije zde přes šest let.

Gruzínce přišli podpořit Petruška Šustrová a John Bok
Gruzínce přišli podpořit Petruška Šustrová a John Bok | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Na podporu obou Gruzínců se dnes před budovou soudu konala krátká demonstrace, které se zúčastnil senátor Jaromír Štětina, novinářka Petruška Šustrová anebo předseda spolku Šalamoun John Bok. V rukou měli transparenty s nápisy, za které byli Gruzínci souzeni.

"Je naprosto neoddiskutovatelné, že Rusko blokovalo hospodářsky Gruzii, vystupovalo proti Gruzínům v Rusku a porušovalo jejich lidská práva. Oba dva pánové, proti tomu celkem přirozeně protestovali. Proto se stydím za to, že je soud dříve odsoudil, protože trestat někoho v dnešní České republice za to, že projeví svůj názor, by znamenalo, že se vracíme někam hodně zpátky," řekl Aktuálně.cz senátor Štětina.

 

Právě se děje

Další zprávy