Julínek spustí reformu, zdraví podraží

Petr Holub
27. 2. 2007 23:40
Praha - Už příští rok se začne platit u lékaře - například za recept, nebo za pobyt v nemocnici.
Staronový ministr zdravotnictví Tomáš Julínek opouští Úřad vlády.
Staronový ministr zdravotnictví Tomáš Julínek opouští Úřad vlády. | Foto: Tomáš Adamec

První dalekosáhlou reformu nové vlády představil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, a právě z ní tyto konkrétní změny vyplývají.

Namísto státu bude o využití zdravotnických miliard rozhodovat trh, konkrétně soutěž zdravotních pojišťoven.

Julínek může spoléhat, že jeho plán podpoří celý kabinet Mirka Topolánka. O tom, jakou vážnost má šéf bílého resortu svědčí, že ministr financí Miroslav Kalousek od něho nebude žádat v příštím roce významnější úspory.

Spokojené pojišťovny

"Budeme se snažit ušetřit na investičních akcích ministerstva," řekl na dotaz Aktuálně.cz Julínkův náměstek Marek Šnajdr. Kalousek podle něho už nežádá škrty v dotacích za státní pojištěnce. Tak reforma získá finanční polštář.

Julínkův plán příznivě hodnotí také zdravotní pojišťovny: "Ministr se drží toho, o čem mluví už tři roky a účastníci zdravotnického systému vědí, co je čeká," ocenil návrh předseda Svazu zdravotních pojišťoven Vladimír Kothera.

Prosadit reformu bude přesto těžké, protože ji okamžitě odmítla opozice. "Julínek je naprostý šílenec, když něco takového navrhuje," vyhlásil válku předseda zdravotního výboru sněmovny David Rath (ČSSD).

Za zdraví se platí

Julínek rozděluje reformu na dva kroky. První jasně popíše práva a povinnosti státu, pojišťoven a pacientů.

Například občané budou platit za návštěvu u lékaře a na pohotovosti, za recepty a za pobyt v nemocnici. Půjde však nejvýš o padesátikorunové poplatky, navíc celková částka nesmí za rok překročit několikatisícovou hranici. "O detailech se zatím rozhoduje, například nevíme, jestli se bude platit u praktického lékaře," vysvětlil Julínek.

Ministr jednoznačně popíše, jaké výkony musí pojišťovny lékařům hradit, stanoví i minimální síť zdravotnických zařízení a dobu, jak dlouho mohou pacienti čekat na jednotlivé výkony a operace.

Vypracuje také systém, který bude hodnotit přínos jednotlivých léků a podle toho nastaví výši úhrad od pojišťoven.
Stát bude napříště financovat zdravotnickou záchranou službu, která bude muset důsledně plnit povinnost dorazit k případu do patnácti minut. Ordinace záchranné služby budou napříště sloužit jako noční pohotovost, která se na většině území zrušila.

"Tyto úpravy považuji osobně za velmi důležité, protože dají základní právní rámec, aby reforma bezpečně proběhla," řekl Julínek.

Foto: www.sxc.hu

Česko se tím vyhne rizikům, které přinesly zdravotnické změny v Maďarsku a na Slovensku. "Tam probíhaly či probíhají dramatickým způsobem a s chybami, protože obě země musely okamžitě reagovat na propad veřejných financí," připomněl ministr maďarský postup, kdy namísto státu platí zdravotní pojistné za děti jejich rodiče.

Také současný český systém, financovaný takřka úplně státem, je příliš křehký na to, aby při rozpočtové krizi nemusel přísně omezit dostupnost zdravotnických služeb.

Bod zlomu

Na připravené půdě proběhne vlastní reforma, při které stát předá pravomoci pojišťovnám. Ty se změní na akciové společnosti. "Vznikne tak devět finančních institucí, které se budou pohybovat rovnocenných podmínkách. Jejich hospodaření bude transparentní a peníze vybrané na zdravotním pojištění budou ve větším bezpečí," popsal plán náměstek Pavel Hroboň.

Pojišťovny se pak budou bez intervence státu samy rozhodovat, s jakými lékaři uzavřou smlouvu a jakou cenu za zdravotní výkony dohodnou s jejich sdruženími. Zároveň budou mít možnost nabízet různé typy zdravotního pojištění.

18:44. Pan M.N. (61) Vrozená vada mu způsobila neprůchodnost žlučovodů. Na transplantaci čeká od loňského září. Dnes odpoledne si v práci na poradě vypnul telefon, naprosto výjimečně. Koordinátorka volá manželce, aby se pokusila manžela sehnat. Pan M.N. nakonec vše v pohodě metrem stíhá. Už má za sebou potřebná vyšetření a čeká v nemocnici, zda bude vhodným příjemcem.
18:44. Pan M.N. (61) Vrozená vada mu způsobila neprůchodnost žlučovodů. Na transplantaci čeká od loňského září. Dnes odpoledne si v práci na poradě vypnul telefon, naprosto výjimečně. Koordinátorka volá manželce, aby se pokusila manžela sehnat. Pan M.N. nakonec vše v pohodě metrem stíhá. Už má za sebou potřebná vyšetření a čeká v nemocnici, zda bude vhodným příjemcem. | Foto: Ludvík Hradilek

Občan například může dostat na pojistném slevu, pokud přistoupí na některý program řízené péče bude navštěvovat jen pojišťovnou doporučené lékaře. Na druhé straně se bude moci připojistit a získat přístup ke kvalitnějším službám.

Na to, jak pojišťovny zacházejí se svěřenými prostředky, bude dohlížet státní regulační úřad.

"Ziskové nemocnice a ziskové pojišťovny budou zárukou spokojených pacientů," shrnul hlavní myšlenku svého programu ministr.
Aby se reforma uskutečnila, Julínek změní, či úplně přepíše všechny zdravotnické zákony. První novely, které stanoví postup při určování úhrad za léky a výši poplatků u lékaře, dostane sněmovna během několika měsíců.

"Finálním krokem bude jednotný zákon o pojišťovnách," řekl náměstek Hroboň.

Ministr připouští, že zákony nezbytné pro druhou část reformy, například převedení pojišťoven na akciové společnosti, bude možné prosadit až s vládou, která bude mít silnější mandát. "Je to otázka demokratického konsenzu," připomněl Julínek, který připouští, že se reforma protáhne až za rok 2010.

Rath: Loupež tisíciletí

Ministrova opatrnost je na místě, protože nemůže počítat ani s minimální tolerancí od levicových poslanců.

"Julínek říká pořád totéž," zlobí se jeho předchůdce Rath. "Nebezpečím číslo jedna je privatizace zdravotních pojišťoven. To považuji za geniální loupež tisíciletí. Ze zákona bude muset každý občan svěřit své pojistné soukromé společnosti a nebude mít ani nejmenší šanci ovlivnit, co se s jeho penězi stane."

Exministr zdravotnictví David Rath ve sněmovně.
Exministr zdravotnictví David Rath ve sněmovně. | Foto: Ondřej Besperát

Rath dlouhodobě považuje převod zdravotních pojišťoven i nemocnic na akciové společnosti za cestu k jejich privatizaci. Julínek sice privatizaci vylučuje, Rath však varuje, že prodat akciovou společnost jde rozhodnutím vlády za několika týdnů.

Podle bývalého ministra nestačí zákonný předpis, na jakou péči má pacient nárok. "Tím se nic nezaručuje. Například rakovinu prsu můžete léčit lege artis za 20 tisíc, nebo 200 tisíc. Takové věci zákon nerozlišuje."

Rathovi se Julínkův plán nelíbí do té míry, že odmítne i přípravné kroky. To se týká i poplatků u lékaře, které dosud sám doporučoval: "Nekývnu na to, aby se starobní důchodci a rodiny s dětmi  skládali po stokorunách na příjmy multimilionářů ze zdravotních pojišťoven," zdůrazňuje.

Podle Ratha zdravotnický systém žádné reformy nepotřebuje: "Má obdobnou výkonnost jako systémy v Německu, nebo v Rakousku, přitom je třikrát lacinější," sděluje stanovisko sociálních demokratů.

 

Právě se děje

Další zprávy