Odbory ČT: Janeček by měl rezignovat

čtk, dom
26. 2. 2007 16:53
Praha - Kromě Jiřího Janečka by měla podle odborové organizace ČT odstoupit i většina členů Rady České televize.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Odbory to uvedly v prohlášení, jehož text poskytly ČTK. Janeček prostřednictvím mluvčího Martina Krafla vzkázal, že se s odbory sejde a i jejich dnešní prohlášení s nimi probere.

Odborářům se zejména nelíbí, že vedení ČT několik let porušovalo zákon tím, že František Lambert vykonával funkci vrchního a programového ředitele, ačkoli kvůli členství v Lidových milicích neodevzdal čestné prohlášení, a nemohl tak tento post zastávat. Zároveň jim vadí, že členové vedení ČT zamlčeli důležité skutečnosti ze své minulosti.

Odbory: Vedení je nevěrohodné...

Média totiž nyní kromě Lambertova členství v LM rozebírají i to, že sám Janeček byl v předlistopadové KSČ a ve svých životopisech to neuváděl, stejně jako současný ředitel úseku vnějších vztahů ČT Martin Švehla. Janeček i Švehla ale odmítají, že by své členství v KSČ tajili, podle jejich tvrzení to všichni kolem nich věděli.

Podle odborů se tak vedení ČT stalo zcela nevěrohodné. "Věříme, že zejména generální ředitel ČT Jiří Janeček konečně pochopí neúnosnost situace a pro zachování věrohodnosti České televize na svou funkci rezignuje. Totéž očekáváme i od těch členů managementu, kteří se na současném negativním obraze ČT jakkoli podíleli," uvedli odboráři.

Helena Fibingerová.
Helena Fibingerová. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

a Rada ČT rovněž

Odbory zároveň vyzývají k rezignaci většinu členů Rady ČT, a to ty, kteří porušování či obcházení zákona vedením ČT kryli, a dokonce toto chování nyní veřejně obhajují. "Pokud radní neodstoupí sami, vyzýváme Poslaneckou sněmovnu, aby je z jejich funkcí neprodleně odvolala," uvedly odbory.

Mluvčí ČT Krafl v reakci na prohlášení odborů uvedl, že generální ředitel se s textem seznámil. "Se zástupci odborů se (Janeček) setkává pravidelně a při nejbližším setkání s nimi bude hovořit mimo jiné i o tomto prohlášení. O porušování platných zákonů může a musí rozhodnout soud," uvedl řekl.

Baumruk: Postupovali jsme dle zákona

Předseda Rady ČT Jiří Baumruk ČTK v reakci řekl, že rada postupovala přesně v souladu se zákonem a v žádném případě rada nekryla ani nekryje nějaké porušování zákona. "Generálnímu řediteli jsme vytkli - nemohli jsme udělat nic jiného - to, že porušoval zákon, ale my jsme to mohli udělat teprve v době, kdy jsme to věděli, nikoli předtím," uvedl Baumruk.

Rada upozornila Janečka na porušení zákona minulý týden. Člen rady Jiří Voráč tehdy alespoň vyzval Janečka, aby kvůli svého porušení zákona odstoupil, pro tento návrh ale hlasoval jen on sám. "Kauza Lambert obnažila vážný problém. Rada přestala plnit kontrolní funkci jako zástupce veřejnosti. Namísto toho začala již dříve spolu s managementem pěstovat idylický obraz, jak ČT vzkvétá," napsal dnes mimo jiné Voráč v Lidových novinách.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Místopředseda sněmovní mediální komise Petr Pleva (ODS) si nemyslí, že dolní komora by měla odvolávat členy Rady ČT. "Nevím, proč by měla sněmovna odvolat radu, protože rada samozřejmě nemůže zasahovat do pravomocí generálního ředitele," uvedl. Radní Janečkovi Lambertův případ vytkli, upozornili ředitele ČT na pochybení a podle zákona víc nemohou dělat, dodal poslanec.

Milicionář Lambert, vedení v KSČ

Vedení ČT i Rada ČT se staly terčem zájmu médií i politiků poté, co před necelými třemi týdny informoval Lambert radu, že byl veden jako člen Lidových milicí. Lambert tvrdí, že tam byl zařazen automaticky po svém vstupu do KSČ a nikdy neudělal nic, aby mohl být považován za jejich aktivního člena.

Janeček se nakonec se souhlasem rady rozhodl pro řešení, že Lambert bude vykonávat funkci finančního ředitele a do deseti dnů podá Česká televize určovací žalobu, která rozhodne, zda může na tomto postu působit. Podle některých právních výkladů totiž nový zákoník práce od Nového roku snižuje počet jmenovaných funkcí, na které se vztahuje lustrační zákon. Ten se tak nyní zřejmě již Lambertovy funkce netýká.

 

Právě se děje

Další zprávy