Soumrak žárovek. Němci je chtějí zrušit

Pavel Baroch
27. 2. 2007 0:00
Praha/Berlín - Německý ministr životního prostředí vyzval, aby Evropa přešla z tradičních žárovek na úsporné. EU by tím výrazně snížila své emise.
Budoucnost patří úsporným žárovkám
Budoucnost patří úsporným žárovkám | Foto: Ludvík Hradilek

Ministr Sigmar Gabriel už kvůli tomu dokonce podle německého tisku napsal evropskému komisaři pro životní prostředí Stavrosu Dimasovi.

"Evropa si nemůže dál dovolit takové výrobky, které - jako běžné světelné žárovky - mají jen pětiprocentní účinnost," citoval Gabriela německý list Bild am Sonntag.

Pokud by domácnosti a celý sektor služeb přešly z tradičních žárovek na ekologicky šetrnější zářivky, mohla by Evropa podle expertních studií ročně snížit emise oxidu uhličitého, hlavního skleníkového plynu, o 25 milionů tun ročně.

Žárovka vs. zářivka

VÝHODY A NEVÝHODY

ÚSPORNÝCH ZÁŘIVEK

  • Kvalitní úsporné zářivky stojí třeba i dvacetinásobně víc než tradiční žárovky.
  • Ušetří až 80 procent elektřiny. Investice se ale obvykle vrátí do roka.
  • Po celou dobu životnosti ušetří jedné domácnosti tisíce korun.
  • Několikanásobně delší životnost oproti tradičním žárovkám.
  • Jedna žárovka ušetří stovky kilogramů uhlí a oxidu uhličitého.
  • Obsahuje rtuť, musí se dávat do tříděného odpadu.

Británie o zákazu uvažuje...

Bez ohledu na výzvu německého ministra uvažuje o zákazu tradičních žárovek vláda ve Velké Británii. Britský list The Daily Telegraph vloni na podzim napsal, že podle vládních představ by firmám mohlo být dovoleno vyrábět do tří let pouze úsporné žárovky.

Pokud by se tento plán uskutečnil, Británie by mohla do roku 2020 uspořit až milion tun oxidu uhličitého, což odpovídá uzavření jedné velké uhelné elektrárny.

Ušetřily by i domácnosti. Podle britské Nadace na úsporu energie ušetří každá šetrná žárovka ročně elektrickou energii za devět liber, v přepočtu asi 370 korun.

...a Austrálie už je zakázala

Krok před Velkou Británií a dva kroky před Evropskou unií je Austrálie, která oznámila, že do roku 2010 chce nahradit klasické žárovky úspornějšími, fluorescentními.

Agentura AFP napsala, že Austrálie se stane první zemí na světě, která chce takový plán uskutečnit na celostátní úrovni..

Svícení budoucnosti - úsporně
Svícení budoucnosti - úsporně | Foto: Ludvík Hradilek

Australský ministr životního prostředí Malcolm Turnbull upozornil, že zákaz používání tradičních žárovek by v celém světě snížil spotřebu elektřiny, které by odpovídalo pětinásobku roční spotřeby Austrálie.

"Nabádám ostatní země, aby následovaly příkladu Austrálie a přistoupily k ekonomičtějším produktům, jako jsou fluorescentní žárovky," prohlásil ministr Turnbull.

Austrálie přitom bývá často kritizována za to, že nepodepsala Kjótský protokol o snižování emisí skleníkových plynů.

Česko je premiantem

Česko svůj zákon o zákazu tradičních žárovek nechystá, úsporné zářivky se ale i tak stávají stále populárnějšími - stejně jako v západní Evropě. Podle odborníků je Česko dokonce premiantem mezi novými členskými zeměmi Evropské unie.

"V současné době tvoří více než polovina prodaných žárovek právě žárovky úsporné. Každý rok sledujeme mírný nárůst jejich prodeje," řekla Aktuálně.cz Kateřina Horová ze společnosti Ikea.

Bursík montoval nejúspornější žárovky

Vicepremiér a ministr životního prostředí Martin Bursík
Vicepremiér a ministr životního prostředí Martin Bursík | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Podle ministra životního prostředí Martina Bursíka musí jít právě státní úřady příkladem, jak energiemi šetřit.

Proto hned po svém nástupu do funkce nechal do některých kanceláří namontovat nové, nejúspornější typy žárovek, které jsou momentálně na českém trhu. A hodlá energetické úspory, které označuje jako ne-gawatty, prosazovat dál.

"Chci ve Strakově akademii zavést ekologické pětiminutovky," zařertoval Bursík na své první tiskové konferenci, na níž představil hlavní plány svého úřadu.

Úsporné žárovky postupně montují i další úřady nebo školy. "Poměr ekologických světelných zdrojů ke klasickým je na u nás v poměru asi 97:3," sdělila Aktuálně.cz Kateřina Koubová z tiskového oddělení ministerstva průmyslu.

Také na Hradě s proudem šetří

Když předseda Strany zelených Martin Bursík před časem jednal na Hradě s prezidentem Václavem Klausem o východisku z povolebního patu, neodpustil si na závěr tiskové konference vytknout, že sál osvětlují obyčejné žárovky a nikoli úsporné zářivky.

Na Hradě také šetříme!
Na Hradě také šetříme! | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Stojíme tady pod lustrem, který více hřeje, nežli svítí. Já jsem to v rychlosti spočítal a odhadl jsem to na 10,5 kilowattu za hodinu. Úspornými zářivkami by bylo možné nejméně dvě třetiny elektřiny uspořit," prohlásil Bursík.

Jenže úsporné zářivky se na Pražském hradě běžně používají. Jedinou výjimkou jsou reprezentativní prostory, kde se například přijímají zahraniční delegace. "Jestli plýtváme energií? To rozhodně ne," řekla Aktuálně.cz Alena Veliká z tiskového odboru.

Úsporné zářivky osvětlují například kanceláře, schodiště, nádvoří, ale také Vladislavský sál, kde jsou už od roku 2002. 

 

Právě se děje

Další zprávy