Odpůrci kouření zažalovali stát

20. 2. 2007 11:07
Praha - Protitabákoví aktivisté sdružení v projektu Řetěz lásky k dětem zažalovali kvůli dětskému kouření stát a výrobce cigaret.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Přestože ministerstvo zdravotnictví informuje o některých důsledcích kouření, umožňuje tyto produkty prodávat v obchodech," uvedli aktivisté v trestním oznámení.

Tabákové firmy podle nich klamou spotřebitele tím, že neuvádějí v reklamách či na obalech svých výrobků obsah chemických látek.

"Ukazuje se to, že policie je poslední šancí na rozumné zastavení tabákového podnikání vůči dětem a naplnění zákona o ochraně veřejného zdraví," sdělil dnes ČTK koordinátor projektu Martin Škapík.

Producenti tabáku podle něj vědomě podnikají s "nemocí a zákeřnou drogou, klamou spotřebitele a obchází zákon".

Sdružení: Stát ví a přesto nic nedělá

"Přes bezpočet upozornění od našeho projektu i dalších organizací ministerstvo zdravotnictví tento zločin z nepochopitelných důvodů toleruje a nepostupuje podle zákona i interních předpisů," píše se v trestním oznámení, které iniciativa zveřejnila na svých internetových stránkách.

Speciál Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Speciál Aktuálně.cz

Přečtěte si SPECIÁL Aktuálně.cz o dětském kouření a kampani proti němu.

Zmiňuje v něm, že laxní přístup ministerstva může být způsoben i korupcí úředníků ze strany výrobců cigaret.

Trestní oznámení aktivisté poslali policejnímu prezidentovi Vladislavu Husákovi a šéfovi Národní protidrogové centrály Jiřímu Komorousovi.

Kouří až polovina teenagerů

V Česku podle odhadů kouří asi 2,3 milionu lidí, závislost na nikotinu si ročně vyžádá 18.000 lidských životů. Tabáku holduje více než čtvrtina populace nad 18 let, u mladých lidí mezi 15 až 18 lety dokonce až polovina.

Právě počet mladistvých kuřáků se podle expertů stále zvyšuje. Koncepci pro boj s tabákem a alkoholem v současnosti připravuje ministerstvo zdravotnictví.

Iniciativa Řetěz lásky k dětem dlouhodobě upozorňuje na problém dětského kuřáctví. Na podzim roku 2005 drželi její sympatizanti denně hlídky před úřadem vlády, kde rozdávali své letáky.

Loni v prosinci zástupci iniciativy podali nejvyšší státní zástupkyni Renátě Vesecké tři podněty k žalobě na stát za nedostatečný přístup k řešení kouření u dětí.

 

Právě se děje

Další zprávy