Tvrdá škola: Platíte, i když nestudujete

Eliška Bártová Eliška Bártová
20. 2. 2007 13:00
Praha - Platit školné i poté, co studium ukončíte? Aktuálně cz. bylo ve škole, kde se to děje. Uvnitř: REPORTÉRKA ODPOVÍDÁ
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Na soukromém gymnáziu, střední škole a vyšší odborné škole na Ortenově náměstí v Praze, berou studentům vzorky moči - u koho test ukáže, že užíval drogu, musí školu ihned opustit.

Peníze však škole zůstávají. Když je totiž student vyloučen, musí dál platit polovinu školného za roky, které mu zbývaly do ukončení studia. Co se v tomto případě děje s penězi, které škola dostává na studenta od státu, je otázka, na niž vedení školy ani příslušné úřady jednoznačně neodpověděly.

Roční školné činí 20 tisíc korun a ze státní kasy sem ročně připlyne podle údajů pražského magistrátu, pod který škola spadá, 11 miliónů korun. Na každého ze zhruba 350 žáků stát dává 31 tisíc korun.

Ministerstvo i pražský magistrát však říkají, že praktiky na této škole nezmění. Je to prý těžké.

To, co v soukromé škole na Ortenově náměstí zažili, popisují studenti i bývalí učitelé na webových stránkách www.zkousky-nanecisto.cz/prijimacky/gymnazium-ortenovo-nam.-stredni-odborna-skola-a-vyssi-odborna-skola,-spol.s.r.o

Ředitelka školy Zdenka Bastlová jakýkoliv rozhovor, ve kterém by poměry ve škole objasnila, odmítla.

Tady velím já

Do sídla soukromých škol, které spojuje jméno ředitelky Zdenky Bastlové, přicházíme několik týdnů před přijímacími zkouškami. Z velké růžové budovy s nápisem Masarykova škola vychází poslední studenti, za chvíli začíná na soukromém gymnáziu den otevřených dveří.

Rodiče nikde vidět není. Na požádání přijde ředitelka školy Zdenka Bastlová, ale sotva padne otázka po drogových testech, jakýkoliv rozhovor odmítá.

Ve škole probíhal v čase návštěvy Den otevřených dveří.
Ve škole probíhal v čase návštěvy Den otevřených dveří. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Nebudu se s vámi bavit dnes, ani zítra," říká a rychlým krokem odchází po schodech. "Promluvte si s protidrogovým koordinátorem."

Ani setkání s ním však netrvá dlouho. "Testovat děti na drogy je dobré i pro rodiče," obhajuje sice Michal Laštovička školní testovací praxi, ale jakmile padne otázka, jak je to se školným, když student musí gymnázimu opustit, rozhovor končí.

Na schodech se zjevuje ředitelka, volá k sobě kolegu a ten po návratu z ředitelny odmítá v debatě pokračovat.

"V této škole už nebudete, okamžitě odejděte," přichází znovu ředitelka Bastlová. "Nebudete říkat ne, tady o všem rozhoduji já a nebudete mi odporovat."

Zkoušíme ještě mluvit se studenty, ale nemá to dlouhého trvání. Do rozhovoru vstupuje rozzuřený muž - syn ředitelky a současně její zástupce Libor Bastl.

"Nebudete se bavit se studenty, zakazuji vám to. Je den otevřených dveří, ale ne pro vás. Okamžitě odejděte, nebo zavolám policii," hrozí.

S úderem do zad pan Bastl vystrkuje novináře ze dveří a zamyká.

Jak je to s penězi

Zeptat se vedení školy, zda vrací vyloučeným studentům či státu zaplacené a zadotované peníze, je tedy nemožné.

Syn i zástupce ředitelky v jediné osobě - Libor Bastl - uzamyká školu před reportéry Aktuálně.cz
Syn i zástupce ředitelky v jediné osobě - Libor Bastl - uzamyká školu před reportéry Aktuálně.cz | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Samozřejmě, že od té chvíle školné neplatí," říká sice drogový koordinátor, než je ředitelkou z rozhovoru odvolán. Studenti však mluví jinak: i po vyloučení musí zaplatit polovinu školného - i za zbývající roky, které už nebudou studovat.

"Řekli, že jestli odejdu, zaplatím školné jen za jeden rok, kdybych neodešla, tak mě prý vyhodí a zaplatím za čtyři roky. Tak jsem radši odešla," řekla bývalá studentka gymnázia M..

"Kromě školného ale musíme platit i další věci, například za první náhradní termín zkoušky 200 korun, za druhý 1 200," říká současná studentka, s níž hovoříme na chodbě školy před tím, než jsme vykázáni. "Kdybych mohla, odešla bych. Ale ředitelka to má dobře pojištěné, kdybych odešla, musím zaplatit školné až do konce celého studia," dodává dívka.

Poté, co je svědkem výstupu, kdy zástupce ředitelky vyhodí ze školy reportéry Aktuálně.cz, prosí o anonymitu.

Samotná smlouva je k nahlédnutí na stránkách školy. Právníci, na které se redakce obrátila s prosbou o konzultaci, ji označili za nevýhodnou. Kritizovali především fakt, že student nemůže školu opustit, pokud třeba není spokojen s kvalitou výuky, aniž by za to nemusel zaplatit velké sankce.

"Smlouva je nevyvážená, jednostranně výhodná pro školu a je v rozporu s dobrými mravy; především v tom, že svévolně omezuje druhou smluvní stranu od smlouvy odstoupit," shrnul své poznatky například právník Miroslav Zeman.

Testovat, testovat, testovat

Mnoha studentům, i když ne všem, vadí i samotné testování, zda užívají drogu.

"Dřív, když se někdo zdál podezřelý, choval se divně, byl laxní, udělali jsme mu test," popisuje praxi protidrogový koordinátor školy Michal Laštovička.

Protidrogový koordinátor Michal Laštovička ochotně odpovídá na otázky reportérky, dokud si ho k sobě nepovolala paní ředitelka.
Protidrogový koordinátor Michal Laštovička ochotně odpovídá na otázky reportérky, dokud si ho k sobě nepovolala paní ředitelka. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Letos škola otestovala na počátku školního roku všechny žáky. Dva měli testy pozitivní, jedna prvačka a jeden čtvrťák museli školu opustit.

Potkalo to už citovanou bývalou studentku M.. "Test na marihuanu byl na hraně. I jiným dětem to tak dopadlo, ale vybrali si mě. Ředitelka se se mnou o tom ale odmítla bavit," říká.

Student druhého ročníku gymnázia proti testům neprotestuje. "Mě to nevadí," říká a vzápětí podává informaci, jak testy prosívají školní kolektiv. "Z naší třídy třídy odešlo už pět lidí, z vedlejší deset. Ale nezlobte se, nebudu se s vámi bavit, ani jméno vám neřeknu. Ředitelka by se mohla vyptávat a měl bych problémy."

Výpověď

Bývalá učitelka výpočetní techniky a účetnictví Věra Drtinová obavy studentů chápe, učila na této škole tři měsíce.

"První, co jsem musela udělat, bylo testovat moč studentů. Bylo to ponižující pro ně i pro mě, pak se to začalo kupit. Museli jsme si platit fixy, třídní knihu z vlastního. Bez důvodu strhávala peníze z platu, strhla mi například peníze za opravu počítačové sítě. Všichni se báli cokoliv proti ní říci," říká.

Na konci listopadu dostala paní Drtinová od ředitelky hodinovou výpověď.

"Za to, že jsem odemkla dveře školy studentce, která přišla o pět minut později," říká učitelka. "Ředitelka ji poslala domů a mě dala výpověď, že nerespektuji školní řád, ve kterém je, že po osmé hodině se škola zamyká."

Neveřejné nedostatky

"Takové praktiky se mi nelíbí," říká náměstkyně pražského primátora pro školství Hana Žižková. "Ale nemůžeme s tím nic dělat. Je to tržní prostředí a do jejich smluv zasahovat nemůžeme."

Podle náměstkyně Žižkové by v tomto případě mělo konat ministerstvo, které dalo škole licenci ke vzdělávání.

"Nevnímám to pozitivně," říká ministerský náměstek Petr Špirhanzl. Ministerstvo sice může vyškrtnout školu z registru. K tomu se však nechystá.

"Ať se na nás obrátí rodiče se stížností," doporučuje náměstek. "Pokud by to bylo závažné zjištění, zahájíme správní řízení," říká . "Ke mně se ale stížnosti nedostanou."

Rodiče se však v loňském roce obrátili na ministerstvo už dvakrát. "Předali jsme to České školní inspekci a ta jednu stížnost ohodnotila jako zčásti opodstatněnou," uvádí Dagmar Lančová, vedoucí ministerského odboru, který má vyřizování stížností na starosti.

Druhou stížnost inspekce ještě neuzavřela, ale stejně před veřejností tají, co jí na škole vadí. "To není veřejné," říká Lančová. "Výsledky jsme sdělili zřizovateli školy a ten by měl přijmout nápravná opatření."

Zřizovatelem této školy je ředitelka Zdenka Bastlová.

Foto: Ondřej Besperát
  • Vážení čtenáři,
  • článek reportérky Elišky Bártové vyvolal velkou diskusi. Proto jsme Vám nabídli možnost zeptat se redaktorky na její soukromé dojmy - co ve škole zažila, jak reportáž připravovala.
  • Eliška Bártová učinila několik pokusů popovídat si s vedením školy o podmínkách, které zde panují. Skončila u vchodu s herdou do zad - vyvedli ji. O škole hovořila se zástupci ministerstva i pražského magistrátu.
  • Odpovědi reportérky Bártové na otázky čtenářů Aktuálně.cz čtěte ZDE:

Odpovězeno: 20. 02. | 12:45Autor: Eva Pistekova,student

Otázka: Jsme demokraticka zeme a nemate pravo s nami jednat jako s roboty bez nazoru.Tahle cela estrada je pouhou medialni hovadinou,urcenou k zviditelneni!!!!

Eliška Bártová, reportérka Aktuálně.cz: Dobrý den, během cesty na reportáž se nyní pokusím odpovědět na vaše otázky.
Netuším, kdo s Vámi jedná jako s roboty bez názoru. Aktuálně.cz to rozhodně není. Snažili jsme se zjistit názory studentů a jsou v textu uvedeny.

Odpovězeno: 20. 02. | 12:49Autor: linda

Otázka: Reseni je jednoduche, magistrat ma prestat sponzorovat studenty? Pani reditelka se chova opravdu odporne, musi takova reditelka verejne ukazovat prijmy? Mela by, protoze si ocividne ze skoly udelala neeticky business /neeticky chovanim, ne tim, ze je vydelecny../A synacek je zastupce…tak to jo.

Eliška Bártová, reportérka Aktuálně.cz: Škola dostává peníze ze státního rozpočtu prostřednictvím ministerstva školství, to také rozhoduje o zařazení škol do registru. Je tedy na resortu ministryně Kuchtové, aby jednalo a kontrolovalo, jak je se státními penězi nakládáno.

Odpovězeno: 20. 02. | 12:54Autor: Michal

Otázka: to by me zajimalo,na ci objednavku tento clanek vznikl:-) kohopak asi odtamtud vylili a stezoval si u svych vlivnych rodicu?

Eliška Bártová, reportérka Aktuálně.cz: Pracuji na společenskou objednávku

Odpovězeno: 20. 02. | 12:57Autor: Clarky

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co by se mohlo stát, kdyby student, který byl vyloučen nebo donucen odejít, nezaplatil školné?
Ředitelku této školy nechápu. Kdyby se toto dělo na našem gymnáziu, setkali by se s obrovským protestem.
Děkuji Clarky

Eliška Bártová, reportérka Aktuálně.cz: S největší pravděpodobností by se takový student (rodiče) vystavil žalobě a vymáhání částky. Šlo by totiž o porušení smlouvy.
Jinak doufám, že na většině škol by si takové jednání nenechali studenti, rodiče ani učitelé líbit.

Odpovězeno: 20. 02. | 13:01Autor: erik

Otázka: mocit na laktusovej papirek hura do skoly…odposlechy maji taky? ;-)

Eliška Bártová, reportérka Aktuálně.cz: O odposleších nevím, ale v této škole je zřejmě možné lecos…

Odpovězeno: 20. 02. | 13:03Autor: Mates

Otázka: Neni zamykani skoly v dobe vyucovani proti pozarnim predpisum?

Eliška Bártová, reportérka Aktuálně.cz: Zajímavá otázka.

Odpovězeno: 20. 02. | 13:09Autor: kača

Otázka: nemyslíte, že trocha teroru studenty zklidní, vždyť jsou občas jako divoká zvěř. Pokud s tím souhlasí rodiče, kde je problém?

Eliška Bártová, reportérka Aktuálně.cz: Teror není řešení. Přístupy, které ve škole praktikují k výchově nepomůžou.

Odpovězeno: 20. 02. | 13:12Autor: Tomas

Otázka: Dalsi supr clanek. Je pravda ze vcecky paky maji rodice.
Takovych podivnych riditelu ale bude vice… Co mě vadi, ze šetření inspekce ministerske neni zverejneno,
tož si ju platime z těch dani ne?

Eliška Bártová, reportérka Aktuálně.cz: Díky. Bylo by dobré, kdyby inspekce své závěry zveřejnila.

Odpovězeno: 20. 02. | 13:14Autor: Aleš

Otázka: Rád bych se zeptal, co je zvláštního na testování žáků na požití drog?Já v tom vidím spíš klad.A není vstup na soukromou školu snad dobrovolný?

Eliška Bártová, reportérka Aktuálně.cz: Škola není instituce k testování na užívání drog.
Ano, vstup na školu je dobrovolný, rodiče i žáci by si proto měli pozorněji číst smlouvy, které podepisují.

Odpovězeno: 20. 02. | 13:17Autor: Rakl

Otázka: Není lepší, aby se na tu školu už nikdo nehlásil? To by asi paní ředitelce spadl čumák na zem.

Eliška Bártová, reportérka Aktuálně.cz: Ano, to by bylo rozumné. Především by se ale praktikami této školy mělo začít zabývat ministerstvo školství.

Odpovězeno: 20. 02. | 13:19Autor: Roman

Otázka: Otestoval také někdo moč paní řiditelce a vyučujícím na této škole?

Eliška Bártová, reportérka Aktuálně.cz: Spíš by stálo zato otestovat jejich kompetence k výchově a vzdělávání našich dětí.

Odpovězeno: 20. 02. | 13:25Autor: Tomas

Otázka: Dobry den,mohu vse potvrdit co se tady pise. Skola je opravdu hrozna. Jednani pani reditelky neni ani na urovni zaka zakladni skoly.Drive jsem tuto skolu navstevoval sidlila na Zizkove, potom jsem radeji odesel. Clovek si pripadal jak v materske skole, kdyz prisel o minutu dele tak jiz nebyl vpusten

Eliška Bártová, reportérka Aktuálně.cz: Díky za názor.

Odpovězeno: 20. 02. | 13:31Autor: D.

Otázka: Ted jsem článek dočetla,a myslím že jsem celkem v …!Myslela jsem si že totiž že když odejdu sama budu muset platit ty zbylé roky,a když mě vyhodí jen rok!Onemocněla mi maminka,a tak jsme se rozhodli že počkáme až mě vyhodí.Dopis už přišel,jenže co mám dělat ted?Nezvládnu to zaplatit.

Eliška Bártová, reportérka Aktuálně.cz: Přečtěte si pozorně smlouvu a poraďte se s právníkem. Myslím, že tam je formulace, které byste mohli využít.

Odpovězeno: 20. 02. | 13:36Autor: Vlada

Otázka: Neni to nahodou ta pani Bastlova co byla nedavno v poradu na vlastni oci?Ta pravnicka co okradla jednu chuderu o pozemky v Radonicich,sedi mi tam i jeji syn Libor.Pokud ano-otocit a utect co nejdal!!!

Eliška Bártová, reportérka Aktuálně.cz: Ano, je to ona. Firma, ve které působila, je v konkurzu a bylo podáno trestní oznámení.

Odpovězeno: 20. 02. | 13:39Autor: Pavel Dvorak

Otázka: Dobry den, p.Barotova, dival jsem se na webove stranky teto podivne skoly a jsou na nich uvedena i cela jmena zaku, kteri maji dvojku popr. trojku z chovani, navrh na podminecne vylouceni atd… nejedna se o zneuziti osobnich udaju ? Se divim, ze se touto skolou a podivnymi praktikami nezabyva MSMT.

Eliška Bártová, reportérka Aktuálně.cz: Taky se divím, že se tím státní úřady nezabývají.
Toto je další indicie, proč na takovouto školu nedávat své dítě.

Odpovězeno: 20. 02. | 13:42Autor: MArtin

Otázka: Moje matka také vlastní soukromou školu a když vždycky vypráví, v jakých drobnostech se ministerští a jiní inspektoři a kontroloři rýpou, tak nechápu, že toto gymnázium ještě stále funguje. Měří se tedy všem stejným metrem? Nemá náhodou paní Bastlová mezi nimi nějaké zaplacené "kamarády"?

Eliška Bártová, reportérka Aktuálně.cz: Přezíravý postoj náměstka ministryně školství Špirhanzla mě překvapil. Podle bývalé učitelky z této školy Drtinové se paní ředitelka znala s lidmi z České školní inspekce, která tam prováděla kontrolu.

Odpovězeno: 20. 02. | 13:45Autor: Tomas

Otázka: Pani redaktorko, zavolal jsem do skoly jako potencialni student pry co tu pisete neni vubec pravda mi bylo receno:)Ve skole jste vubec udajne nebyla.A je to sama lez.. No skole neverim uz ani slovo po drivejsi zkusenosti.Mej se Tomas.

Eliška Bártová, reportérka Aktuálně.cz: Díky. Skutečně jsem ve škole byla kratší dobu, než jsem chtěla. Vzhledem k tomu, že mě po čtvrt hodině s herdou do zad vyhodil pan Bastl a školu zamkl, nedozvěděla jsem se tam víc, než je v článku.

Odpovězeno: 20. 02. | 13:47Autor: J. Turek

Otázka: Není náhodou ředitelka školy psychicky nemocná? Takové praktiky tady už dávno nejsou.Je to omezování osobní svobody pro studenty…Chudák její syn, určitě je pod nátlakem maminky.

Eliška Bártová, reportérka Aktuálně.cz: Nejsem psychiatr, ale jednání, které jsem z její strany zažila na vlastní kůži, se vymykalo normám chování lidí, se kterými při své práci přicházím do styku.

Odpovězeno: 20. 02. | 13:48Autor: Zuzana

Otázka: Na co ministerstvo čeká?

Dále navrhuji sociální neposlušnost. Spojte se proti ní. Stávkujte, protestujte dále na věcně příslušných místech, odmítejte poslušnost.

Co se stane v případě odmítnutí placení sankcí? Jsou právně vymahatelné?

Eliška Bártová, reportérka Aktuálně.cz: Ano, je to asi jediná možnost, jak se bránit.

Odpovězeno: 20. 02. | 13:51Autor: čenda

Otázka: jestli jsem to pochopil dobře: žák už na škole není,platí dál část školného (asi do kapsy ředitelky),stát platí stále příspěvek na žáka 31000,-kč do kapsy ředitelky? no když je i tady vše v pořádku!!! ach jo jdu raději zaplatit vyšší daně

Eliška Bártová, reportérka Aktuálně.cz: Jisté je pouze to, že žák musí dál platit polovinu školného na účet školy. Každou změnu stavu počtu žáků by škola měla hlásit magistrátu, pod který spadá. Je na státních úřadech, jak to kontrolují.

Odpovězeno: 20. 02. | 13:53Autor: Petr

Otázka: Paní redaktorko, rád bych se zeptal, jestli máte nějakou osobní zášť vůči rodině Bastlových. Bastlovy znám už spoustu let a jsou to mí přátelé. To co o nich píšete mne uráží. Myslím, že byste si mohla začít budovat kariéru jiným způsobem. Za vším asi bude závist a neomezené možnosti médií.

Eliška Bártová, reportérka Aktuálně.cz: Bastlovi neznám, setkala jsem se s nimi poprvé. Není to o Bastlových, ale o praktikách na škole, kterou vedou.

Odpovězeno: 20. 02. | 13:56Autor: Pepa

Otázka: Dobrý den. Zajímalo by mě, jakým způsobem je na škole zacházeno se studentem, kterému byly v moči nalezeny stopy po požití alkoholu , ale dovršil zákonný věk a do školy se nedostavil pod vlivem?(např. EtG test prokáže požívání alkoholu i po pěti dnech)

Eliška Bártová, reportérka Aktuálně.cz: Vím pouze o testech na přítomnost tvrdých drog a marihuany. Tam se užití drogy projeví také i po několika dnech. I v tomto případě je student ze školy vyloučen.

Odpovězeno: 20. 02. | 13:58Autor: Joudik

Otázka: aha, lol, to neni diskuse :-D

No dobre, preformuluji to, proc ministerstvo rika, ze s tim nemuze nic delat ? Prece jde podat stiznost a skola muze prijit o akreditaci.

Eliška Bártová, reportérka Aktuálně.cz: Ano, ministerstvo dostalo dvě stížnosti, předalo je však inspekci a dál se tím nezabývalo. Také mě překvapilo, že je tento případ nezaujal.

Odpovězeno: 20. 02. | 14:06Autor: David

Otázka: Pani redaktorko, na co jste vlastne prisla:
1.vybirani poplatku za druhy a treti termin / jedna se o soukromou skolu, je na tom snad neco spatneho, proc ten moralizujici ton/
2.placeni skolneho i po vyhozeni-bylo to ve smlouve
3.vase vyhozeni z budovy / nejednalo se o soukromou budovu?

Eliška Bártová, reportérka Aktuálně.cz: Podle analýzy právníka viz http://aktualne.centrum.cz/clanek.phtml?id=360724 se jedná o nemravnou smlouvu.
Ano, jde o soukromou školu, na kterou však přispíváme ročně 11 miliony korun z našich daní.
Co se týče vyhození z budovy: v den otevřených dveří jsem herdu do zad nečekala. Dokreslilo to atmosféru, jaká na škole panuje.

Odpovězeno: 20. 02. | 14:09Autor: Gusta

Otázka: Dobrý den,
zajímalo by mě zda se redaktorce zdálo, že škola funguje všeobecně.(úklid, schopnost podávat výuku na patřičné úrovni, výchova…)
Děkuji
Co si o uvedené škole myslím není nutno uvádět

Eliška Bártová, reportérka Aktuálně.cz: Bohužel jsem neměla čas tohle zjistit. Ale studentka, se kterou jsem stihla mluvit si na nekvalitní výuku a podmínky ve škole stěžovala. Své názory další studenti zveřejňují na webových stránkách, které jsou v textu uvedeny.

Odpovězeno: 20. 02. | 14:11Autor: ufon

Otázka: Podle obrazku je to skola kam sem chodil a mela by to byt SOPMA. Spousta informaci sedi, jen ty jmena nesedi. Mate teda na mysli sopmu nebo uz je tam jina, stejne ulitla skola?

Eliška Bártová, reportérka Aktuálně.cz: Gymnázium, SOŠ a VOŠ se do této budovy nedávno přemístily ze Žižkova.

Odpovězeno: 20. 02. | 14:13Autor: Zdenka

Otázka: Co máte proti testům na drogy? Podle Vás je patrně občasné ujetí normální. Ale pro někoho ne. Proč nepodáte trestní oznámení pro podvod, když vás ta situace s penězi tak znepokojuje?

Eliška Bártová, reportérka Aktuálně.cz: Opakuji, škola není instituce k provádění testů na drogy, ale jde o princip. Tato škola praktikuje postupy, které jdou minimálně proti dobrým mravům.

Odpovězeno: 20. 02. | 14:17Autor: traktorista

Otázka: Jaká je profesní kariéra paní ředitelka Bastlové (na jakých školách učila a kdy z nic odešla a proč)?

Eliška Bártová, reportérka Aktuálně.cz: Paní ředitelka před revolucí působila na Filozofické fakultě UK, ústavu českého jazyka. S jedním z profesorů se soudila za to, že o ní po roce 1989 napsal, že je nekompetentní přednášet český jazyk. Soudní spor vyhrál. Poté paní Bastlová založila soukromé tenisové gymnázium.

 

Právě se děje

Další zprávy