První děti roku se narodily na Moravě

redakce DOM, čtk
1. 1. 2007 11:45
Vyškov/Znojmo - První děti letošního roku se v České republice narodily na jihu Moravy, a to hned v první minutě po silvestrovské půlnoci.
Maminka chová jedno z prvních dětí letošního roku v České republice, chlapečka Reného, který se narodil ve vyškovské porodnici v první minutě po silvestrovské půlnoci.
Maminka chová jedno z prvních dětí letošního roku v České republice, chlapečka Reného, který se narodil ve vyškovské porodnici v první minutě po silvestrovské půlnoci. | Foto: čtk

Ve Vyškovské porodnici přišel na svět chlapec René, který vážil 3,28 kilogramu a měřil 49 centimetrů. Stejně velká byla tříkilová holčička Barborka, která se narodila ve Znojmě. Obě děti i jejich maminky jsou v pořádku, řekly ČTK pracovnice porodnických oddělení.

Do půl třetí ve všech krajích

Dvě minuty po půlnoci se narodili Dominik v Ostravě a Vanesa v Chrudimi na Pardubicku, sedm minut po půlnoci Kateřina ve valašskomeziříčské nemocnici na Zlínsku a deset minut po půlnoci Kamil v Hradci Králové.

Do 02:25 přivítaly první občánky i ostatní kraje. Prvním letos narozeným Jihočechem je Jakub Urban z Jindřichova Hradce, který přišel na svět 18 minut po půlnoci. O dvě minuty později se narodil první letošní občánek v Plzeňském kraji - v porodnici Fakultní nemocnice v Plzni na Slovanech se narodila Eliška Kováčová.

První občánek Královéhradeckého kraje se letos narodil ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. Chlapec, který se jmenuje Kamil Sakaunin, přišel na svět 1. ledna 2007 deset minut po půlnoci, váží 3,29 kilogramu a měří 50 centimetrů.
První občánek Královéhradeckého kraje se letos narodil ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. Chlapec, který se jmenuje Kamil Sakaunin, přišel na svět 1. ledna 2007 deset minut po půlnoci, váží 3,29 kilogramu a měří 50 centimetrů. | Foto: čtk

První letošní dítě v Ústeckém kraji se narodilo v nemocnici v Kadani na Chomutovsku, kde Lenku Rosolovou sestřičky přivítaly na světě 25 minut po půlnoci.

V 00:58 se narodil první letošní občánek v Praze - Mathias spatřil světlo světa ve Všeobecné fakultní nemocnici. Rovnou hodinu po půlnoci se narodilo letošní první dítě v Olomouckém kraji, kde v nemocnici ve Šternberku přišla na svět Veronika Orbesová. O pět minut později ji následovalo první novorozeně v Libereckém kraji, kde se v 01:05 narodil v porodnici v Jilemnici Kryštof Kršňák.

Ve 02:17 se v jihlavské porodnici narodil Miloslav z Dobroutova na Jihlavsku, který se stal letošním prvním občánkem Vysočiny. Jen o tři minuty mladší je Laura Finková, která se ve 02:20 narodila v chebské nemocnici a stala se prvním letos narozeným dítětem v Karlovarském kraji. O pět minut později přišlo na svět první dítě ve středních Čechách - v kladenské porodnici se narodila Kristina Repiská.

Jak se měří čas narození?

Určení přesného času porodu dítěte vyvolává diskuse odborníků. Za okamžik porodu se považuje doba, kdy poslední část těla novorozence opustí matčino tělo. Platí to i v případě císařského řezu. Objevují se i návrhy stopnout hodinky až v okamžiku prvního nádechu dítěte. Čas však nelze určovat menšími časovými jednotkami, než je minuta, shodují se odborníci.

Spory se rozhořely například o první miminko roku v roce 2002. V havlíčkobrodské porodnici tehdy údajně spatřilo světlo světa v první vteřině po půlnoci. Oznámený čas pak zpochybnili někteří odborníci.

Rodiče všech novorozenců, kteří se letos již narodili, nebo teprve přijdou na svět, se mohou těšit, že budou mít na péči o své děti více prostředků: od ledna se totiž zvyšuje rodičovský příspěvek z dosavadních 3696 na 7582 korun. Loni se také zvýšilo porodné, od dubna dostávají rodiče při narození dítěte místo dřívějších 8750 korun částku 17.500 korun, tedy dvojnásobek
původní částky.

Jednorázové odměny a další dary věnují jako obvykle svým prvním občánkům i některé kraje a města.

 

Právě se děje

Další zprávy