V restauracích se kouří. Zákon nepomohl

Pavel Baroch
2. 1. 2007 0:00
Praha - Protikuřácký zákon, který platí přesně rok, se ukázal jako bezzubý. ODS, lidovci a zelení plánují, že ochranu nekuřáků zvýší.

Pokud si chce host v restauraci v Irsku, Itálii či ve Švédsku zakouřit, vyjde na ulici. V české restauraci si každý zapálí, aniž by se zvedl od stolu.

A to přesto, že v Česku platí podobný protikuřácký zákon jako ve zmiňovaných státech.

"Zákon, který má být efektivní, musí být jednoznačný, vymahatelný a musí být vymáhán," řekla ředitelka České koalice proti tabáku Kateřina Langrová.

Minimálně ve dvou bodech ovšem český zákon toto pravidlo nesplňuje - není jednoznačný a není ani dostatečně vymáhán.

Pasivní kuřáctví

DVA TISÍCE MRTVÝCH

Na následky pasivního kouření zahyne v zemi každý rok až dva tisíce lidí, tedy dvakrát více než při dopravních nehodách. Ochranu před působením tabáku přitom zahraniční experti pokládají v Česku za spíše nízkou. Podle odborného časopisu The Tabacco Control obsadila republika dvacáté místo ze třiceti evropských zemí. Nejlépe dopadlo Irsko a Velká Británie, nejhůře skončilo Lucembursko. 

Kouří se nejen v restauracích, ale i na koncertech populární hudby nebo na tribunách fotbalových stadionů, ačkoli to zákon jednoznačně zakazuje.

"Po roce platnosti lze jednoznačně říct, že zákon ochranu před pasivním kouřením nezajišťuje, a to ani na místech, která výslovně zmiňuje," dodala Langrová.

Dým v celé restauraci

Za nejproblematičtější označila Langrová právě restaurace.

"Podle výkladů právníků i podle vyjádření hlavního hygienika je kouření ve stravovacích zařízeních de facto zakázáno s výjimkou těch, která mají zcela oddělený prostor pro kuřáky. Ze zkušenosti však víme, že se běžně kouří ve všech prostorách restaurací," řekla Langrová.

Česká koalice proti tabáku proto na svých stránkách zveřejnila návod, jak se proti pasivnímu kouření bránit - více ZDE 

Lidé, kteří často pijí alkohol a kouří, by si měli nechat vyšetřit tlusté střevo včas, protože jim rakovina tohoto orgánu hrozí dříve než jejich abstinujícím vrstevníkům, varují lékaři. REUTERS/Ian Hodgson
Lidé, kteří často pijí alkohol a kouří, by si měli nechat vyšetřit tlusté střevo včas, protože jim rakovina tohoto orgánu hrozí dříve než jejich abstinujícím vrstevníkům, varují lékaři. REUTERS/Ian Hodgson | Foto: Reuters

Podle hygieniků tak porušila protikuřácký zákon asi třetina kontrolovaných restaurací v Libereckém kraji a dokonce polovina na jižní Moravě. Lidé musí mnohde dýchat cigaretový kouř dokonce i během oběda.

"Podmínky pro nekuřáky se po vydání zákona nezlepšily," potvrdila MF Dnes mluvčí liberecké Krajské hygienické stanice Zuzana Balašová.

Někteří restauratéři si ovšem zákon vykládají opačně: zákon podle nich kouření nezakazuje, i když není podnik dostatečně větrán a nemá ani vyhrazené prostory pro kuřáky.

"Je nutné konstatovat, že zákon dostál při projednávání v parlamentu změn, které způsobují nejednotný výklad," připustilo už na jaře ministerstvo zdravotnictví.

V cizině hosté neutekli

Zkušenosti ze zahraničí přitom ukazují, že obavy českých restauratérů, kteří se obávají odlivu hostů-kuřáků, nejsou opodstatněné.

Například v Irsku se v tamních hospodách po zákazu kouření v restaruracích zastavil několikatý propad tržeb.

Také dlouholetý švédský odpůrce zákazu kouření v restauracích, šéf tamní organizace restauratérů Mats Hult, po roce platnosti protikuřáckého zákona kouření uznal, že se mýlil. Tržby neklesly, v některých restauracích dokonce vzrostly.

Pokuty jsou symbolické

Podle Kateřiny Langrové z České koalice proti tabáku je dalším problémem to, že není vůle k prosazování zákona.

Kateřina Langrová, ředitelka občanského sdružení Česká koalice proti tabáku
Kateřina Langrová, ředitelka občanského sdružení Česká koalice proti tabáku | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Kontroly jsou sporadické, často právě až na základě upozornění občanů," tvrdí Langrová.

"Nedodržení zákona je mnohdy řešeno domluvou nebo blokovou pokutou v symbolické výši, přestože zákon umožňuje sankci až půl milionu korun," dodala Langrová.

V Libereckém kraji udělili letos hygienici podle MF Dnes zhruba sto pokut v celkové výši 241 tisíc korun, což je polovina z maximální výše jedné pokuty. A to sankce nebyly pouze za nedodržování protikuřáckého zákona, ale i za další prohřešky.

Kritika Kateřiny Langrové však nemíří jen na hygienické stanice, ale také na radnice, které mají na starosti kulturní akce. Běžně se totiž kouří při koncertech populární hudby nebo na filmových festivalech.

"V přímém televizním přenosu jsme mohli dokonce vidět, jak kouří hosté při dražbě korunky české královny krásy," poznamenala Langrová.

Tisíce kuřáků na zastávkách

Kouření se daří omezovat - aspoň v některých městech - na zastávkách hromadné dopravy.

"Kuřáků na zastávkách ubývá," řekla Aktuálně.cz mluvčí plzeňských strážníků Pavla Vaníková. Dodala, že tamní městská policie udělila pokuty lidem se zapálenou cigaretou na zastávce v celkové výši bezmála 42 tisíc korun.

Foto: aktualne.cz

Ovšem třeba v Jablonci kuřáků na zastávkách neubylo. "Kuřáků, kteří nerespektují zákon, je zhruba stejně," sdělila mluvčí jabloneckých strážníků Dana Hulíková.

V Brně strážníci řešili více než 450 přestupků, kterých se dopustili lidé s cigaretou na nádraží nebo na zastávkách.

"Mnoho kuřáků je nenapravitelných," řekla mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančiková.

Strážníci po celé republice "nachytali" na zastávkách městské či meziměstské dopravy během celého roku tisíce kuřáků se zapálenou cigaretou a udělili statisícové pokuty.

Popelník před hospodou

Na změnu takzvaného protikuřáckého zákona se chystá koalice ODS, lidovců a zelených - pokud to vývoj politické situace umožní.

Novela této normy se dostala v koaliční smlouvě mezi priority v kapitole o zdravotnictví.

"Zákon by měl více a jednoznačně chránit nekuřáky," řekl Aktuálně.cz jeden z členů vyjednávacího týmu. O přesném znění budou koaliční partneři teprve jednat.

Svou změnu chystá i místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný (ODS). V restauracích by podle něj měla být místa pro kuřáky oddělena zdí.

Tam, kde by například kvůli památkářské ochraně nemohla být restaurace přepažena zdí, by podle Šťastného mělo být kouření zakázáno.

"Ať si majitel zakoupí nějaký hezký popelník a umístí ho před svou provozovnu," řekl podle ČTK poslanec.

 

Právě se děje

Další zprávy