Češi podporují na dálku 20 000 dětí

Zdeněk Mihalco
27. 12. 2006 13:15
Česko - Stovky Čechů si k Vánocům přidaly netradiční dárek - zaplatí vzdělání dítěti v chudé zemi. Tímto způsobem Češi podporují přes 20 000 dětí.
Děti z tábora Lira v Ugandě patří k tzv. vnitřně vysídleným osobám. Oni a jejich rodiny se staly uprchlíky vrámci své vlastní země.
Děti z tábora Lira v Ugandě patří k tzv. vnitřně vysídleným osobám. Oni a jejich rodiny se staly uprchlíky vrámci své vlastní země. | Foto: Reuters

"Během Vánoc zájem o pomoc dětem formou takzvané adopce na dálku roste. Mnoho lidí vloží své peníze, místo do drahých dárků, do vzdělání dětí v chudých zemích světa," potvrzuje Simona Heřtusová z Humanistického centra Narovinu, které takzvanou adopci dětí na dálku zprostředkovává pro děti v Keni.

Lidé, kteří se zapojí do projektů typu adopce na dálku, zaplatí některé z nadaci částku mezi 5 000 až 8 000 korun za rok. Z těchto peněz je hrazeno především vzdělání konkrétního dítěte.

Jako první začala v roce 1993 zprostředkovávat adopci na dálku Arcidiecézní charita v Praze. Dnes prostřednictví této nadace lidé pomáhají více než 15 000 dětí, především z Indie. Humanistické centrum Narovinu zprostředkovává platbu vzdělání téměř 2 000 dětí. Sponzorování vzdělání nabízí i několik dalších menších českých nadací.

Celkem Češi podporují přes 20 000 dětí.

Zájem o tuto formu pomoci navíc v Česku trvale roste. Lidé oceňují, že pomoc je konkrétní. Do projektů se zapojují i například třídy základních a středních škol. Zaplatit roční příspěvek na vzdělání dítěte totiž může i skupina lidí.

Přestože takzvanou adopci na dálku zprostředkovávají hlavně diecézní charity, nesouvisí tato forma pomoci s misijní činností.

Přímo na internetu si lidé mohou vybrat konkrétní dítě, které budou podporovat - VÍCE ZDE.

Školné i uniforma

Z ročního příspěvku se platí především školné, finance jdou také na školní pomůcky, uniformu a základní zdravotní péči dítěte. Část příspěvku obvykle směřuje také na rozvoj komunity - například vzdělávací kurzy pro rodiče.

Rozdílnou formu pomoci nabízí nadace Adra - projekt s názvem Adopce v balíčku. Podstatou projektu je připravit dvakrát ročně dětem balíček nejzákladnějších materiálních potřeb. Jde především o děti z Kosova a Bosny a Hercegoviny. Zájemci mohou projekt podpořit libovolnou částkou.

Keňa - náš domov
Keňa - náš domov | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Adra také finančně podporuje děti v Bangladéši.

Populární i ve světě

Projekty podobné české Adopci na dálku úspěšně fungují i v dalších evropských zemích. "Projekty v zahraničí se nezaměřují jen na individuální podporu jednotlivých dětí, ale hlavně na podporu celých komunit, ve kterých žijí," říká Jarmila Kabátová z Arcidiecézní charity Praha.

Adopci na dálku ve světě zprostředkovává například organizace World Vision - VÍCE ZDE a Children International - VÍCE ZDE

Podle odhadů OSN je podobným způsobem podporováno až několik milionů dětí.

 

Právě se děje

Další zprávy