Češi stárnou. Rychleji než čekaly úřady

Petr Holub
15. 12. 2006 0:00
Praha - Počet starobních důchodců se letos zvýšil o 35 tisíc a invalidních o 10 tisíc. Trend stárnutí obyvatelstva v České republice dále zrychluje.

Údaje ministerstva práce a sociálních věcí hledají jen těžko v dějinách České republiky obdobu. Nových důchodců je dvakrát víc než loni, protože do penzijního věku nastupují silné poválečné ročníky.

V příštím roce tak bude v důchodu přes dva miliony starých lidí. Po sečtení starobních a invalidních důchodců už letos pracují na jednoho penzistu pouze dva zaměstnanci s průměrnou mzdou.

Foto: Aktuálně.cz

Poválečné ročníky nastupují

"S obdobnými a vyššími nárůsty počtu důchodců je třeba počítat až do roku 2011," vysvětluje ředitel pojistného odboru ministerstva Jiří Král.

Upřesňuje, že letos dosahovali věku pro nárok na starobní důchod muži narození od července 1944 do dubna 1945 a ženy narozené od května 1946 až do prosince 1950.

Silné ročníky přitom končí až v polovině padesátých let.

"Problém stárnutí populace se teď urychluje," potvrzuje demograf Boris Burcin z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, že se do důchodu začali přesouvat lidé narození v dětském boomu po válce.

 

Zároveň důchodců ubývá pomaleji než dříve. Například v prvním pololetí zemřelo o pět tisíc Čechů méně než ve stejném období roku 2005.

S letošním nárůstem penzí je možné srovnat období v letech 1997 a 1998, kdy přibylo 52, respektive 33 tisíc starobních důchodců. Tehdy však zákonodárci umožnili, aby starší lidé odešli do předčasných důchodů. V příštích pěti letech se pak počet penzistů nezvyšoval.

Když důchodci mohou pracovat

Také letos přibyli důchodci díky zákonodárcům.

"Uvolnila se možnost pobírat současně důchod i mzdu, a to zřejmě vedlo k tomu, že přibylo důchodů přiznaných při dosažení věkové hranice a ubylo těch, které byly přiznány po tzv. přesluhování," vysvětluje Král. Dodává však, že tato změna nebyla rozhodující.

Větší vliv měly nové zákony na částečné invalidní důchody, kterých přibylo 9 400 (v roce 2006 jen 5 700).  Parlament totiž zrušil omezení, kolik si mohou lidé se zdravotním omezením vydělat, pokud chtějí brát důchod.

Petr Nečas
Petr Nečas | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
  • ČTĚTE VÍCE:
    Reforma penzí bude tvrdší, než se zdálo.
    Vicepremiér Nečas připustil, že návrhy na změnu penzijního systému, které chystá nyní, nejsou zásadní reformou důchodů. Je to jen příprava na "bolestnější" kroky.

Penzijní deficit napřesrok

Podle Krále není letošní nárůst penzí ještě katastrofou pro veřejné finance. Společně s tím, jak politici v posledních třech letech důchody valorizují, však způsobil, že nevyšla ani jedna z optimistických předpovědí o stabilitě důchodového účtu.

Penzijní systém se dostal do přebytku v roce 2004, kdy byly odvody zaměstnanců na penze zvýšeny na 28 procent hrubé mzdy. Bezděkova komise tehdy počítala s minimálním zvyšováním penzí, které by se v poměru ke mzdám snižovaly, a vyšlo jí, že systém zůstane v rovnováze až do roku 2030.

Ministerstvo práce předpokládalo, že se udrží současný poměr, kdy je průměrný důchod nad hranicí 40 procent hrubé mzdy. To by umožnilo udržet důchodové příjmy nad výdaji ještě deset let.

Valorizace v posledních dvou letech však způsobila, že se důchodový přebytek rozpustil už letos. "Víme, že dál to bude horší," shrnuje ředitel Král.

Valorizace důchodů na příští rok je po dohodě ODS a ČSSD vyšší než v posledních pěti letech.

 

Právě se děje

Další zprávy