Ombudsmanem bude opět Motejl

12. 12. 2006 16:00
Praha - Kandidáti prezidenta Václava Klause neuspěli. V tajných volbách zvolili poslanci novým ombudsmanem Otakara Motejla, kterého navrhl Senát.
Omdusmanem na dalších šest let.
Omdusmanem na dalších šest let. | Foto: Ludvík Hradilek

Infobox
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Motejl získal hlasy 99 ze 188 poslanců, oznámil předseda sněmovní volební komise Petr Tluchoř (ODS).

Prezident nominoval bývalého rektora ČVUT Jiřího Witzanyho a předsedu Spolku na podporu nezávislé justice Šalamoun Johna Boka. Bok získal 35 hlasů, Witzany devět. Motejl byl favoritem, podporu mu předem oznámili poslanci ČSSD.

Motejl se už v roce 2000 stal prvním obdusmanem v historii České republiky. Jeho úřad začínal v provizorních kancelářích a za šest let získal nejen nové prostory, ale také prestiž.

Během minulého roku obdržel veřejný ochránce práv celkem 4939 podnětů, o 524 více než v roce 2004.

CzechTek i Bohnice

Mezi nejznámější případy, v nichž ombudsman rozhodoval patří například kauza, kdy se Motejl postavil za dlužící rodiče, jimž úřady sebraly na základě exekučního výměru celý rodičovský příspěvek.

Jako nepřiměřený zhodnotil také zásah policie na technoparty CzechTek, kde v létě 2005 policie zakročila proti tanečníkům.
Od ledna letošního roku získal také právo kontrolovat poměry ve věznicích a ústavech. Řešil mimo jiné i případ úmrtí pacientky v klecovém lůžku v Bohnicích.

K dalším výrazným případům, do nichž ombudsmanův úřad vstoupil, patří kauza neoprávněných sterilizací žen na Ostravsku, používání kamer ve výchovných ústavech pro mladistvé či vydávání zdravotnické dokumentace pozůstalým. Poslední případ je příkladem, kdy ombudsmanův postoj vedl k tomu, že se zákonodárci začali zabývat změnou zákona ve prospěch občanů.

Disident, kuřák

Otakaru Motejlovi je čtyřiasedmdesát let a veřejnosti je nejvíc znám jako obhájce disidentů při procesech v normalizačních letech.

Motejl, silný kuřák, nikdy nebyl členem žádné politické strany, v roce 1968 se nakrátko, na dva roky stal soudcem Nejvyššího soudu. Pak pracoval jako advokát a v prosinci 1989 se stal členem komise Federálního shromáždění, která vyšetřovala policejní zásah na Národní třídě 17. listopadu.

V lednu dalšího roku se stal předsedou Nejvyššího soudu ČSFR a po rozdělení pak předsedou Nejvyššího soudu České republiky. Od srpna 1998 byl na dva roky ministrem spravedlnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy