Zdravotník: podezření z vraždy osmi lidí

Eliška Bártová, Zdeněk Mihalco
4. 12. 2006 10:00
Havlíčkův Brod - Kriminalisté zahájili trestní stíhání bývalého zaměstnance nemocnice v Havlíčkově Brodě. Měl zabít nejméně sedm pacientů.
Foto: MartinŽucha

Podle informací nemocnice měl zaměstnanec anesteziologicko-resuscitačního oddělení Petr Zelenka pacientům podávat lék heparin, který se používá při léčbě akutního koronárního syndromu. Heparin je látka snižující krevní srážlivost.

  • Jak zabíjí heparin - další podrobnosti čtěte ZDE

Policie navíc prověřuje podezření z pokusů o vraždu u nejméně deseti dalších pacientů. Muže obvinila ze sedmnácti trestných činů - sedmi vražd a deseti pokusů o vraždu. K sedmi vraždám se Zelenka podle policie přiznal.

Později vyšlo najevo, že Zelenka je podezřelý z osmi vražd.

Od neděle večer je Zelenka ve vazební věznicici, kam ho poslal královehradecký okresní soud.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek během dneška rozhodne, zda k případu zřídí zvláštní komisi.

Třicetiletý muž pracoval na pozici zdravotní sestry. Vraždit měl od května do září tohoto roku.

Motiv neznámý

Motiv vražd zatím kriminalisté nesdělili. Podle policie však šlo o promyšlené trestné činy, které neměly nic společného s euthanasií. Muž nad činy nevyjádřil lítost.

"Motiv, který nám uvedl, není věrohodný. Bude záležet na vyjádření znalců z oboru psychologie a psychiatrie," uvedl vyšetřovatel případu Milan Jušta. Podle detektivů nebyl motivem ani majetkový prospěch.

Ředitel havlíčkobrodské nemocnice Josef Pejchl řekl, že se zaměstnancem rozvázal pracovní poměr ihned po prvních podezřeních. Třicetiletého muže z Jihlavy v pátek zadrželi kriminalisté. V nemocnici pracoval přes šest let.

Na případ přišel primář oddělení, když prověřoval úmrtí pacientů, kteří nebyli v přímém ohrožení života. "Zaznamenali jsme velký počet poruch krevní srážlivosti a úmrtí na poruchy srážlivosti," řekl primář Pavel Longin.

Lékaři - vrazi

  • 1999 - Americký ošetřovatel Orville Lynn Majors, který dal šesti pacientům smrtelné injekce, byl odsouzen k 360 letům vězení. Souzen byl pouze za sedm případů, na svědomí mohl mít až 130 lidí.
  • 2000 - Britský lékař Harold Shipman odsouzen za vraždu 15 pacientek k několikanásobnému doživotí.
  • 2000 - Brazilský ošetřovatel Edson Izidoro Guimareas byl odsouzen k 76 letům odnětí svobody za vraždu čtyř pacientů v květnu 1999, za které obdržel finanční odměnu od pohřebních ústavů.
  • 2002 - Ošetřovatel nemocnice v americkém Los Angeles Efren Saldivar se přiznal, že od roku 1989 usmrtil 40 až 50 pacientů údajně na prahu smrti.
  • 2003 - Za usmrcení šesti těžce nemocných pacientů v nemocnici Mant-La-Jolie u Paříže byla 33letá ošetřovatelka Christine Malèvreová odsouzena k deseti letům vězení.
  • 2003 - Nizozemská ošetřovatelka Lucia de Berková byla odsouzena k doživotnímu vězení za vraždu čtyř pacientů (z toho tří dětí).
  • 2005 - Švýcarského ošetřovatele Rogera Andermatta, jemuž bylo prokázáno usmrcení 22 osob v letech 1995 až 2001, odsoudil tribunál v Lucernu k doživotnímu vězení.
  • 2006 - Ošetřovatele Charlese Cullena, který za 16 let usmrtil zřejmě až 40 pacientů, odsoudil soud v americkém státě New Jersey k jedenáctinásobnému doživotí.
  • 2006 - K doživotnímu vězení byl odsouzen 25letý britský pomocný ošetřovatel, který zabil dva pacienty injekcemi se smrtící dávkou anestetik.
  • 2006 - Doživotní trest vězení uložil soud v jihoněmeckém Kemptenu 28letému ošetřovateli Stephanu Letterovi za usmrcení 28 pacientů injekcemi naplněnými směsí léků.

Pracoval i v Jihlavě

Krátce po propuštění z havlíčkobrodské nemocnice muž nastoupil do nemocnice v Jihlavě. Jako zdravotní sestra na místním chirurgickém oddělení opět roznášel pacientům léky. Jeho zdejší kolegyně byly zprávou, že Zelenka v Havlíčkově Brodě vraždil, šokovány.

"Byl to náš Péťa, všichni jsme ho měli rádi. Byl milý, usměvavý, vnesl sem světlo," řekla reportérům deníku Aktuálně.cz jedna z jihlavských sester Lenka Kislerová. "Nerozumím, proč to udělal. Byl pracovitý, ochotný, všem pacientům pomáhal, ani sprostě nemluvil."

Lenka Kislerová:
Lenka Kislerová: | Foto: Ludvík Hradilek

Stejnou pověst měl i v havlíčkobrodské nemocnici. "Znala jsem ho dlouho, byl to milý kluk, všechny nás překvapilo, co se stalo," řekl jedna z lékařek oddělení ARO, kde pracoval a zabíjel. Zítra vedení nemocnice svolá schůzi, na které se chystá o situaci informovat své zaměstnance.

Většina se jich totiž o události dozvěděla z médií a v nemocnici panuje zmatek.

Obviněný Zelenka původně vystudoval gymnázium, po něm pracoval u rychlé záchranné služby, kde se během praxe poprvé dostal na ARO. Poté nastoupil v nemocnici.

Ještě v pátek bylo na seznamu služeb i jméno Petr Zelenka
Ještě v pátek bylo na seznamu služeb i jméno Petr Zelenka | Foto: Ludvík Hradilek

Zda Zelenka zabíjel také v jihlavské nemocnici, zatím není jisté. "Ředitele nemocnice v Jihlavě jsme kontaktovali. Provedli si šetření a i z výpovědi obviněného nevyplývá, že by tam v trestné činnosti pokračoval," řekl dnes východočeské policie Petr Přibyl.

Přesto podle ředitele jihlavské nemocnice Martina Šumy policie prověří i úmrtí za přibližně měsíc, po který pachatel v Jihlavě pracoval.

Sestry z jihlavské chirurgie ale deníku Aktuálně.cz řekly, že za tu dobu na oddělení nikdo nezemřel.

Oblíbená nemocnice

Zřizovatelem nemocnice v Havlíčkově Brodě je od roku 2002 kraj Vysočina. Patří k nejoblíbenějším z pěti zařízení kraje. Má 561 lůžek a zřizuje 19 oddělení. Loni v ní bylo hospitalizováno téměř 23 000 pacientů, zhruba 7 000 lidí zde podstoupilo operaci.

Podle internetového výzkumu společnosti HealthCare Institute patří havlíčkobrodská nemocnice k nejoblíbenějším v republice. V žebříčku spokojenosti pacientů skončila na osmém místě.

Pacienti ve výzkumu odpovídali na dotazy, které se týkaly vstřícnosti personálu a kvality péče.

Foto: Ludvík Hradilek

Nedá se to vyloučit

Ředitelé nemocnic se shodují: Podobné případy nelze vyloučit.

"Existují ochranné mechanismy, které by podobným věcem měly zabránit. Ale pokud jde o úmyslné selhání jednotlivce, je těžké to ihned odhalit," řekl deníku Aktuálně.cz ředitel nemocnice v Litomyšli Libor Vylíčil.

Vrah v Německu

Podobný skandál nedávno odhalila policie v Německu. Soud na doživotí poslal do vězení ošetřovatele Stephana Lettera, který úmyslně zabil až 28 pacientů.

Osmadvacetiletý zdravotník usmrcoval pacienty injekcemi naplněnými směsicí léků. Jeho oběťmi se v nemocnici v Sonthofenu stali lidé mezi 40 až 95 roky.

Odsouzený své činy přiznal. Jako motiv svého počínání uváděl, že chtěl pomoci těžce nemocným pacientům k "vykoupení".

Vražedná série začala v únoru 2003. Jen měsíc předtím Letter začal v nemocnici pracovat. Poslední podivné úmrtí nemocnice zaznamenala v červenci 2004 krátce předtím, než byl zdravotník zatčen.

Mladý vrah údajně používal stále stejnou metodu: Otevřel víčko s infuzí, vpustil do žil nejdříve uklidňující prostředek a pak lék Lysthenon, který vedl k ochabnutí svalstva a nakonec k zadušení.

Zelenka pracoval několik týdnů i v jihlavské nemocnici.
Zelenka pracoval několik týdnů i v jihlavské nemocnici. | Foto: Ludvík Hradilek

V Česku ojedinělý případ

Případy úmyslného usmrcení pacientů zdravotnickým personálem jsou v Česku ojedinělé. Sporný případ se odehrál v roce 1995, kdy v sokolovské nemocnici aplikovala sestra do dýchacích cest pacientovi roztok žíraviny persteril a pacient následně po poleptání sliznic, otoku plic a selhání krevního oběhu zemřel.

V roce 1998 ji soud uznal vinnou a za nedbalostní ublížení na zdraví s následkem smrti ji poslal na čtyři a půl roku do vězení. Soud byl přesvědčen, že obžalovaná nevypovídala zcela po pravdě. Úmyslné zavinění pacientovy smrti se však obžalobě nepodařilo prokázat.

 

Právě se děje

Další zprávy