Češi zvyšují svou závislost na lécích

Zdeněk Mihalco
30. 12. 2006 16:18
Česko - Téměř 2000 případů závislosti na lécích za rok zaznamenají čeští lékaři. Jde hlavně o léky proti bolesti a úzkostným stavům.
Foto: Aktuálně.cz

Léky způsobující závislost

  • Benzodiazepiny - hypnotika, léky proti napětí, úzkostem a spánkovým poruchám - například Neurol, Rohypnol nebo Rivotril.
  • Barbituráty - skupina látek se silně tlumivými účinky na nervovou soustavu - například Amytal, Nembutal, Seconal, Phenobarbital.
  • Analgetika - Používají se k tlumení nebo odstranění bolestí - například Morfin nebo Kodein.

Ze statistik Ústavu zdravotnických informací (ÚZIS) vyplývá, že lékaři v Česku zaznamenali v minulém roce nejméně 1829 případů závislosti na lécích. Jde zejména o závislosti na lécích s tlumivými účinky - barbiturátech a benzodiazepinech, a proti bolesti. 

Podle odborníků může být lidí závislých na lécích daleko více.

"Zneužívání léků je v problémem, který je velmi často podceňován a nebyla mu prozatím věnována dostatečná pozornost," říká Barbora Orlíková z Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti.

Závislost u některých skupin léků vzniká obvykle po několika měsících pravidelného užívání. U některých léčiv navíc hrozí předávkování.

Polovina Čechů vyzkoušela uklidňující lék

Podle studie ÚZIS z října letošního roku, která se zaměřila na užívání drog odpovědělo 47 procent dotazovaných, že někdy užilo tišící látku. "V Česku je velkým problémem právě snadná dostupnost těchto léků," tvrdí Barbora Orlíková.

Vyšší procento lidí užívá uklidňující léky ve vyšším věku. Podle studie užívá uklidňující léčiva více žen než mužů. Brali častěji lidé rozvedení, ovdovělí a nezaměstnaní.

Foto: Aktuálně.cz

Podle odhadů ÚZIS užívá nejméně jednou měsíčně uklidňující léky asi pětina Čechů. Téměř patnáct procent Čechů užívá uklidňující látky pravidelně - každý nebo téměř každý den. Zejména jde o léky na nespavost.

Při chybění léku-drogy se objevuje odvykací syndrom charakterizovaný neklidem, nespavostí, zvýšenou mrzutostí až agresivitou, případně zvýšením nebo znovuobjevením bolestí, píše v jedné ze svých studií expert na drogovou problematiku Karel Hampl a upřesňuje: Při nedostatku benzodiazepinů a některých hypnotik může dojít ke zhoršení prostorového vidění a udržení pozornosti, v krajních případech se může vyvinout i epileptický záchvat.

Drogová velmoc

Česko je podle statistik dlouhodobě země s jednou s nejvyšším počtem závislostí na legálních i nelegálních drogách. Platí to i pro závislost na lécích.

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) žije v Česku přibližně 23 tisíc uživatelů pervitinu, 15 tisíc uživatelů heroinu a 250 tisíc uživatelů konopných drog. V užívání pervitinu, extáze, marihuany a alkoholu Česku ve statistikách patří přední příčky v Evropské unii. 

 

Právě se děje

Další zprávy