2006: Na 1 rolníka vyšlo 143 formulářů

Zdeněk Mihalco
1. 1. 2007 0:00
Praha - Asociace soukromých zemědělců spočítala, že podnikatelé v zemědělství musí ročně vyplnit 143 úředních formulářů. Stát slibuje změnu.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Na tom, že úroveň byrokracie už stoupla na kritickou mez, se shodují soukromí zemědělci, agrární komora i ministerstvo.

Rok 2006 totiž ukázal, že vyřizováním žádostí a dalších úředních dokumentů stráví zemědělští podnikatelé až šestinu pracovní doby.

"Zemědělci se stávají úředníky," připustil na semináři o zemědělství v roce 2006 poslanec ODS Jiří Papež, někdejší ministr ve stínové vládě ODS a nyní předseda zemědělského výboru sněmovny.

Spočítal, že zemědělskou legislativu tvoří 20 zákonů, 127 vyhlášek a 34 vládních nařízení. "Zasadím se o to, aby byla legislativa zjednodušena," řekl.

Čtyři hodiny denně

Na vlastní kůži poznal záludnost úředního šimla i Jaroslav Haškovec, který vlastní farmu v Křovicích u Hospozína. "Chtěl jsem postavit prasečák. Trvalo mi přes rok než jsem vyřídil všechna potřebná razítka, podpisy a dokumenty," stěžuje si.

Dobu, kterou stráví vypisováním tiskovin a další úřednickou prací, odhaduje v průměru na čtyři hodiny denně.

Soukromý zemědělec si stěžuje také na byrokraci při žádání o dotace ze státního rozpočtu. "Přitom jsou dotace nezbytné. Bez nich žádný český zemědělec nepřežije," dodává.

Formuláře EU = 9 miliard

Zástupci ministerstva zemědělství slibují, že úřední postupy postupně zjednoduší.

"Je tu obecná snaha o zjednodušení," potvrdil Vladimír Eck, předseda Státního zemědělského intervenčního fondu, který dotace rozděluje.

Takzvanou SAPS žádost o dotaci Evropské unie v letošním roce podalo 21 000 zemědělců. "Vyplaceno z rozpočtu jim bylo 8,9 miliardy korun," oznámil Eck.

Český stát letos vyplatil zemědělcům dalších 2,9 miliardy korun.

Byrokracie? Rolníci jako vědci

Na byrokracii si při žádání příspěvků od Evropské unie si nestěžují pouze zemědělci.

"Program Evropské unie, ze kterého mohou členské státy získat prostředky na vědu a výzkum, je doprovázen neuvěřitelnými komplikacemi a byrokracií," říká český astrofyzik Jiří Grygar.

Čeští vědci podle něj někdy věnují více času papírování než samotnému bádání. I to je údajně jedním z důvodů, proč řada mladých nadějných vědců odchází do Spojených států, kde mají pro bádání lepší prostředí.

Na složitou legislativu si dlouhodobě stěžují také malí a střední podnikatelé.

Podle prezidenta Hospodářské komory Jaromíra Drábka jsou náklady českých podnikatelů na byrokracii až stovky miliard korun za rok

 

Právě se děje

Další zprávy