VIDEO: Porodnice jsou plné, dětí je moc

Vendula Křížová
6. 12. 2006 0:00
Praha - Každý den se tu narodí 13 dětí. Přestože porodnice v Praze U Apolináře patří k největším Česku, její kapacita nestačí. Uvnitř: VIDEO.
Dětí se rodí stále častěji ženám až kolem třiceti let.
Dětí se rodí stále častěji ženám až kolem třiceti let. | Foto: Martin Žucha

Radost a možná i překvapení. "Češi přestali vymírat," hlásaly titulky poté, co Český statistický úřad v polovině roku zveřejnil data o porodnosti a porodnice v celé zemi včetně té největší a nejstarší v Česku se začaly zaplňovat.

Článek pokračuje pod videem.

Foto: Martin Žucha
Foto: Martin Žucha
Foto: Martin Žucha
Foto: Martin Žucha

Občas už se stalo, že porodnice musela na několik hodin uzavřít příjem pro další rodičky. "Čas od času jsme měli obsazena všechna, dokonce i rezervní lůžka," uvedl přednosta pražské kliniky U sv. Apolináře profesor Alois Martan. 

Dětí je čím dál více,...

Rodiči se nyní stávají především třicátníci, tedy silné populační ročníky takzvaných Husákových dětí. Vyšší počty narozených dětí mají na svědomí i cizinci, kteří se v Česku usadili a založili rodiny. Přestože dětí se rodí stále víc, jejich průměrný počet na jednu matku je stále nízký a podle odborníků nedostatečný pro přirozenou reprodukci obyvatelstva.

Gynekologicko-porodnická klinika U sv. Apolináře se kvůli rostoucí porodnosti rozhodla rozšířit svou kapacitu. Místo zhruba 340 dětí za měsíc jich zde bude moct přijít na svět až 370. "Rekonstrukce kromě několika lůžek navíc na šestinedělí přinese i modernizaci celého onkologického oddělení," říká Alois Martan.

Foto: Aktuálně.cz

...ale stále to není dost

Ačkoliv jsou čísla statistického úřadu optimistická, ve srovnání se zbytkem světa trochu ztrácí lesk. Podle statistiky demografů se totiž Česko řadí mezi státy s nejnižší porodností. V minulém roce obsadilo 212. místo ze 224 sledovaných zemí světa. Populační fond OSN řadí Českou republiku v počtu nově narozených dětí na předposlední příčku. Nižší porodnost měla už jen Čína.

Areál porodnice U sv. Apolináře postavený z červených cihel je pokládán za jednu z nejkrásnějších novogotických staveb v Čechách. Unikátní stavba je dílem architekta Josefa Hlávky, který ji  prý začal stavět, když byla jeho žena těhotná. První dítě se v porodnici narodilo až o sedm let později, v dubnu 1875. Porodnice je zcela originální svým tvarem. Skládá se ze šesti rovnoběžných pavilonů spojených dvěma chodbami.

 

Právě se děje

Další zprávy