Rath prohrál soud, musí se omluvit

ČTK
21. 11. 2006 14:41
Praha - Exministr zdravotnictví David Rath (ČSSD)prohrál spor s europoslancem Milanem Cabrnochem (ODS) kvůli projektu IZIP.
Exministr David Rath.
Exministr David Rath. | Foto: Ludvík Hradilek

Cabrnoch uvedl, že podle pondělního rozhodnutí Krajského soudu v Praze se mu bude muset Rath formou placené inzerce omluvit, zaplatit mu 50.000 korun a uhradit i náklady soudního řízení.

Rath uvedl, že se proti rozhodnutí soudu odvolá. S jeho verdiktem nesouhlasí.

Rath je stále přesvědčen, že v souvislosti s projektem internetových zdravotních knížek pacienta (IZIP) plynuly do Cabrnochovy soukromé firmy peníze Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Spojení některých politiků ODS s VZP připomínal zejména v souvislosti s vyhlášením nucené správy nad největší pojišťovnou loni v listopadu a následným odvoláním její ředitelky Jiřiny Musílkové.

Soud: Rath neměl pravdu

"Soud rozhodl, že výroky Davida Ratha byly nepravdivé," uvedl Cabrnoch. "Přijde mi to absurdní rozhodnutí, protože v řízení se jasně prokázalo, že poslanec Cabrnoch IZIP zakládal, celou dobu ho propagoval a propaguje ho dodnes, stejně jako europoslanec Miloslav Ouzký (ODS), který firmu dál vlastní," řekl Rath.

Europoslanec Milan Cabrnoch.
Europoslanec Milan Cabrnoch. | Foto: Archiv EP

Podle něj soud potvrdil, že Cabrnoch byl ve střetu zájmů, protože jako poslanec byl členem správní rady VZP a figuroval i v IZIP. "Udělal to chytře, na rozdíl od Ouzkého z IZIP vystoupil, ale propagoval ho nadále," podotkl Rath.

Dodal, že jediné, co se mu prý nepodařilo u soudu prokázat, je, že ze společnosti IZIP šly nějaké peníze na soukromé konto poslance Cabrnocha. "To já těžko mohu prokázat, k soukromému kontu Cabrnocha a IZIP nemám přístup," uvedl Rath.

 

Právě se děje

Další zprávy