Studenti vyhráli. Kamery ze tříd zmizí

ČTK, DOM
21. 11. 2006 9:49
Praha - Ještě dnes budou odstraněny kamery z učeben pražského gymnázia Josefa Škvoreckého. Někteří rodiče s nimi nesouhlasili.
Studenti gymnázia svolali protest a předali řediteli petici.
Studenti gymnázia svolali protest a předali řediteli petici. | Foto: Ludvík Hradilek

Ředitel Václav Krištof se na instalaci kamerového systému neshodl s rodiči všech studentů.

Kamery zůstanou jen na chodbách, kde podle Krištofa nevadí ani rodičům, ani studentům.

"Minimálně s rodiči ve dvou třídách jsem se nedohodl, kamery proto budou během dneška demontovány," řekl Krištof.

Kamery ve třídách jsou problém i pro inspekci

Členka studentského petičního výboru Kateřina Kejřová uvedla, že ředitel studenty o svém rozhodnutí ještě neinformoval. "Kamery nám vadily hlavně ve třídách, proti jejich provozu na chodbách, u vstupu a v aule bychom protestovali pouze v případě, že by nastal nějaký problém," řekla ČTK Kejřová.

Jako problematické vidí kamery přímo ve třídách i Česká školní inspekce. "Zodpovědnost za žáky ve třídách má učitel, jejich výchova je velice citlivá záležitost," myslí si její mluvčí Libor Vacek. Podle něj se inspekce chystala gymnázium kvůli kamerám navštívit.

"Kamery například na chodbách mohou mít své opodstatnění, slouží třeba k ochraně majetku školy " řekl Vacek.

Studenti: Kamery omezují naší svobodu

Kamery se na škole objevily během víkendu, kvůli protestu studentů a petici, kterou žáci řediteli předali, však nebyly v pondělí v provozu, čekalo se na třídní schůzky a jednání s rodiči.

Infobox
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Systém měl podle ředitele pomoci eliminovat případné patologické jevy, jako je šikana, pomoci měl také při objasnění možných úrazů. Krištof chtěl jejich prostřednictvím zjišťovat, zda studenti a pedagogové docházejí včas na vyučování.

Studenti ale považují kamerový systém za omezování osobní svobody, v pondělí ráno hodinu vyjednávali s vedením školy a nakonec předali řediteli petici.

Tvrdili, že se v případě spuštění systému v příštích dnech obrátí se stížností na Českou školní inspekci.

Mohl být porušen zákon?

Gymnázium by uvedením systému do provozu podle Úřadu pro ochranu osobních údajů možná porušilo zákon o ochraně soukromí, neboť úřad nepožádalo o registraci pro zpracování údajů, které by monitorováním získalo.

Ředitel Václav Krištof se na sundání kamer domluvil s rodiči.
Ředitel Václav Krištof se na sundání kamer domluvil s rodiči. | Foto: Ludvík Hradilek

"Tímto chováním mohl být spáchán správní delikt, za jehož provedení hrozí pokuta až do výše pěti milionů korun," řekla ČTK v pondělí mluvčí úřadu Hana Štěpánková.

V médiích již dříve proti zavedení kamerového systému v gymnáziu vystoupila zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová. Podle ní jde o porušení lidských práv, konkrétně práva na soukromí.

Uvedla ale, že ze své funkce nemůže dění v gymnáziu nijak ovlivnit, protože jde o školu soukromou.

 

Právě se děje

Další zprávy