Škola hlídá žáky kamerou. Porušuje zákon

Eliška Bártová Eliška Bártová
16. 11. 2006 15:30
Praha - Žáci soukromého gymnázia Josefa Škvoreckého v Praze budou nepřetržitě sledováni kamerami. Ve třídách i na chodbách, nebude úniku. Uvnitř: ANKETA
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Žáci protestují, zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová varuje, že jde o porušení lidských práv.

Přesto zítra instalace kamer začne. A od pondělí budou studenti muset počítat s neustálým monitorováním.

Podle zákona přitom mohou být kamery ve školských zařízeních instalovány pouze tam, kde je u dětí nařízena ochranná výchova (takových je v Česku asi sto). Kamery přitom ani tam nesmí být v ložnicích, hernách - zkrátka v místech, kde děti tráví velkou část dne.

"Pokud budou v pondělí kamery ve škole nainstalovány, pak se tím budeme zabývat," říká ředitel legislativního a právního odboru ministerstva školství Miroslav Šimůnek. "Necháme si udělat expertízu, a poté se k tomu vyjádříme."

Budeme je hlídat

Soukromé gymnázium je škola jako každá jiná - žádné větší problémy s krádežemi, žádní feťáci na chodbách. Přesto se právě tady rozhodl ředitel školy hlídat žáky kamerami. Jak na chodbách, tak ve všech třídách. Celkem jich bude šestnáct.

Důvody jsou podle ředitele školy tři: "Snaha zabránit patologickým jevům. Nemáme s tím sice problémy, ale chceme prevenci," říká ředitel Václav Krištof. "Občas se tu něco ztrácí a policie má pak problém dohledat, kdo to byl."

Třetím důvodem je tlak na pořádek ve třídách a na chodbách. "Chceme, aby výchovně vzdělávací proces probíhal ještě lépe," shrnuje ředitel Krištof. "Nevidím důvod, prč bychom to neměli dělat. Nainstalujeme je, a pak se zeptáme Úřadu na ochranu osobních dat."

Zásah do soukromí

Zástupkyně ombudsmana, která se umisťováním kamer v ústavech pro děti již několikrát zabývala, je ale jiného názoru. "Je to zásah do lidských práv, konkrétně do práva na soukromí," říká Anna Šabatová. "Důvody, které ředitel uvádí, nesplňují ani jedno z kritérií, které použití kamer umožňuje."

Tím, že kamery budou i ve třídách, kde žáci musí trávit většinu dne, je zásah do jejich soukromí podle Šabatové velmi intenzivní. "Ale půjde i o velmi intenzivní zásah do osobního života učitelů," připomíná Šabatová.

Úřad ombudsmana se ovšem případem nemůže zabývat: Škola je soukromá a ombudsman nemá pravomoc zahájit šetření.

Žáci už do školy nevkročí

Žáci gymnázia, kteří mají být od pondělka pod neustálým dohledem "velkého bratra", se proti novince bouří.

V pondělí předají vedení školy protestní petici.

"Pokud v pondělí uvidím ve škole kamery, tak do ní nevkročím," říká jedna ze žákyň třetího ročníku Kateřina Kejřová. Podobně je odhodláno prý až devadesát procent studentů.

Svoje rozhořčení na pondělních třídních schůzkách chtějí vyjádřit i někteří rodiče.

 

Právě se děje

Další zprávy