Exkluzivně. Výpověď o útěku Mašínů

26. 10. 2006 14:25
ON-LINE - Do redakce Aktuálně.cz přišel Milan Paumer. Jeden z posledních žijících účastníků akce, během níž se Mašínové prostříleli ke svobodě.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Milan Paumer (narodil se 7. dubna 1931 v Kolíně) byl příslušník československého protikomunistického odboje. Po válce se vyučil strojním zámečníkem, pak studoval strojní průmyslovku v Kolíně.

Od dětství se přátelil se syny generála Josefa Mašína, Ctiradem a Josefem. Po Únoru 1948 se s nimi účastnil organizace i provádění násilných akcí namířených proti komunistickému režimu.

28. říjen: Vyznamenat, nebo ne?

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

Vážení čtenáři,

v sobotu na stránkách názorové rubriky Aktuálně.cz otevřeme další díl Debaty týdne. V den, kdy bude prezident Václav Klaus rozdělovat státní vyznamenání, vám položíme otázku, zda by si ocenění zasloužili i bratři Mašínové. Jedním z autorů úvodního textu bude i dnešní host on-line rozhovoru Milan Paumer.

V listopadu 1953 byl jedním z pětičlenné skupiny, která se rozhodla odejít na Západ. Po dramatickém, 29 dnů trvajícím přechodu přes Východní Německo se jemu a bratrům Mašínům podařilo dostat se do amerického sektoru Berlína. Dva členové skupiny, Zbyněk Janata a Václav Švéda, byli chyceni a poté vydáni do Československa a popraveni.

O tom, zda mají bratři Mašínové právo být oceněni státem, se mluví vždy před 28. říjnem, kdy prezident tradičně uděluje vyznamenání. Jejich případ totiž vzbuzuje ve veřejnosti rozporuplné reakce, protože na svém útěku zastřelili celkem 6 lidí.

Pro některé je tak skupina bratří Mašínů hrdiny, kteří se se zbraní v ruce postavili komunistickému režimu, jiní však namítají, že díky obětem, které po jejich útěku zůstaly, si vyznamenání nezaslouží.

Čtěte on-line

Po příchodu do USA vstoupil Paumer do americké armády. Po vypršení pětiletého závazku se usadil na Floridě, kde pracoval jako údržbář, dělník v leteckých opravnách a taxikář. Do důchodu odešel v roce 1998 jako majitel taxislužby.

V roce 2001 se vrátil do České republiky. Je čestným členem Klubu politických vězňů a skautského oddílu 53. středisko bří Mašínů. Kandidoval do Evropského parlamentu.

On-line rozhovor Milana Paumera se čtenáři Aktuálně.cz začal ve 14.00. Pan Paumer právě sedí u počítače a diktuje odpovědi. Projděte si je:

Odpovězeno: 26. 10. | 14:12Autor: Pražan

Otázka: Zajímalo by mě, jaké jste pociťoval uspokojení po tom, co vaše banda páchala jeden zločin za druhým? Je to příjemný pocit jen tak někomu podpálit stodolu nebo svázanému člověku podříznout hrdlo?

Milan Paumer: Dobrý den, děkuji Vám za otázku, jsem rád, že jste se zeptal, abyste se dozvěděl, jak to vůbec bylo. Od roku 1948 až do počátku 50. let jsem jenom pozorovali a četli z novin, co komunisté dělají s nepohodlnými lidmi a v těchto dvou letech (1948 a 1949) bylo zhruba 80 politických vražd, v čele s generálem Píkou, Miladou Horákovou, generál Kutelvašerem a dalšími. Mezi těmito oběťmi bylo i několik dalších žen. I matka bratrů Mašínových byla podrobena výslechu a celá rodina Mašínova byla pro žití v této republice nevhodná.

Odpovězeno: 26. 10. | 14:14Autor: Jan

Otázka: Z hlediska ustrašených mas lidí, jste pro mne hrdina. Přesvěčte v odpovědi ještě ostatní čtenáře, že nešlo hlavně o peníze. Děkuji.

Milan Paumer: Děkuji za otázku. Každá skupina, která bojuje proti zlu, potřebuje finance. My jsme nebyli výjimkou. Z těchto financí jsme chtěli použít největší část na podplacení českých (komunistických) bachařů na osvobození Ctirada Mašína, který byl v této době jako vězeň v Jáchymově.

Odpovězeno: 26. 10. | 14:16Autor: Sillogism

Otázka: Dobrý den, co říkáte na to, že těch komunistických hyen je i 17 let po revoluci plný parlament? Vždyť právě po těchto volbách je vidět, jak to ničí republiku! Myslíte, že lidé tu konečně dostanou rozum?

Milan Paumer: Děkuji za otázku. Přistěhoval jsem se sem v roce 2001 a po pravdě jsem očekával jakýsi odboj proti komunistům, ale jsem trochu zklamán. Nepřikládám tomu však na druhou stranu velkou váhu, protože myslím, že už zde máme novou inteligenci a ta je velice důležitá pro nový vývoj této republiky.

Odpovězeno: 26. 10. | 14:21Autor: wartner bradavičník

Otázka: Proč jste neodpráskli nějakého významného komunistického politika???? Střílet civilisty ze zálohy není hrdinství. Taky by mě zajímalo, proč jste nebojovali ve Vietnamu????

Milan Paumer: Děkuji za otázku. Kdybyste Vy byl zapojen do těchto akcí, tak byste zjistil, že jsou na ně potřeba zbraně a peníze - to byly první věci, které jsme potřebovali obstarat. Ty měla jen armáda a policie. Odstřelení nějakého vysoce postaveného člena StB jsme měli taktéž v úmyslu, bohužel na to už nezbyl čas. Ohledně Vietnamu - jakožto člen US armády jsem byl poslán do Koree. Když začal Vietnam, to už jsem v americké armádě nebyl.

Odpovězeno: 26. 10. | 14:23Autor: pavel

Otázka: Jaký je záslužný čin zavraždit a okrást pokladníka?To teda teď máme spoustu hrdinů co přepadávají banky.

Milan Paumer: Vysvětlil jsem v předešlé otázce, proč jsou na odboj peníze potřeba. Zmínil jsem se již, že měly být použity na podplácení bachařů a estébáků.

Odpovězeno: 26. 10. | 14:26Autor: Stanislav Cepela

Otázka: Dobrý den. Když jste opouštěl vojenskou posádku a jel za Mašíny věděl jste, že už pro Vás není návratu? Jaký byl Váš vztah s oběma bratry? Rovnocený, nebo hlavní slovo měli Ctirad s Josefem? Děkuji za odpověď a přeji hodně zdraví do dalších let..

Milan Paumer: Při opouštění vojenské posádky v Turčanském sv. Martine jsem si byl vědom, že jakmile překročím hranice, už se nade mnou houpá oprátka. Vztah s oběma bratry Mašíny byl velice dobrý, stejně tak s druhými členy naší skupiny (Janatou a Švédou). Každá skupina potřebuje jednu osobu, která činí rozhodnutí, ale to neznamená, že by dotyčný byl diktátor. Každá otázka byla předmětem diskuse.

Odpovězeno: 26. 10. | 14:30Autor: jura

Otázka: Myslím ssi, že by měli dostat nejvyšší vyznamenání, jak se na to díváte Vy?
Děkuji.

Milan Paumer: Děkuji za otázku, můj názor je ten, že osoba, která se brání zlu, jenž v tomto případě zde určitě bylo, by měla mít právo použít jakéhokoli prostředku k odporu.

Odpovězeno: 26. 10. | 14:32Autor: Přemysl Souček

Otázka: Přeji pevné zdraví. Mějte se fajn!

Milan Paumer: Děkuji velice za přání mého zdraví a samozřejmě vyřídím i bratrům Mašínovým.

Odpovězeno: 26. 10. | 14:33Autor: Vojta

Otázka: Dobrý den.Považovali jste za nezbytné zabít pokladníka nesoucího výplaty dělníkům?A nebylo by lepší bojovat s komunismem uvnitř státu?

Milan Paumer: Děkuji, bylo zodpovězeno výše.

Odpovězeno: 26. 10. | 14:33Autor: Karel Koutský

Otázka: Dobrý den, máte na politický vývoj v ČR jiný názor než bratři Mašínové, když jste se rozhodl sem vrátit?

Milan Paumer: V základních otázkách ne, někdy mám odlišné názory v detailech.

Odpovězeno: 26. 10. | 14:36Autor: Josef Jelínek

Otázka: Přeji hezký den,
nedejte se tou bolševickou sebrankou otrávit.
A - Díky.

Milan Paumer: Děkuji za povzbuzení a chtěl bych Vám říci, že nejste sám. A mne a bratry Mašíny také povzbuzuje, že je zde lidí s tímto názorem více.

Odpovězeno: 26. 10. | 14:38Autor: kocpel

Otázka: Proč jste nepřešli na západ bez loupeží a zákeřných vražd ze zálohy? Já si myslím, že bratři Mašínové byli jenom sprostí zákeřní vrazi? Co vy na to?

Milan Paumer: S použítím slov "sprostí vrazí" absolutně nesouhlasím, protože naopak my jsme sprostým vrahům postavili na odpor.

Odpovězeno: 26. 10. | 14:39Autor: Jiří Bakkal

Otázka: Bratři Mašínové jsou hrdinové protikomunistického odboje. Škoda, že takovýchto Mašínů nebylo víc! Pane Paumere, přeji Vám ze srdce hodně zdraví!

Milan Paumer: Děkuji za povzbuzení a jak jsem řekl výše, nejste sám, kdo nám přeje hodně zdraví a lepší budoucnost.

Odpovězeno: 26. 10. | 14:40Autor: honza m.

Otázka: jednání vaší bandy považuji za neomluvitelné.proč jste nepoužili typicky český -náš postoj. Škodit politickému nepříteli,ale nezabíjet obyčejné lidi-čechy???

Milan Paumer: Politický nepřítel byl těžce ozbrojen a opravdu tyto zbraně používal v každém případě.

Odpovězeno: 26. 10. | 14:46Autor: Ruda

Otázka: Museli jste utéct z nesvobodného státu tak, jak to šlo. Nechápu, jak se nad tím někdo pozastavuje.Ale otázka: jak by jste porovnal nebezpečí organizovaných komunistů a komunistického myšlení v hlavách mnoha ostatních, viz. současný politický stav v ČR, děkuji a přeji vše dobré

Milan Paumer: Komunisté byli opravdu mistři v organizování boje proti třídnímu nepříteli. V těchto případech bylo zapotřebí bránit se se zbraní v ruce. Dnes toto nebezpečí takto nehrozí, dnešní komunisté jsou "zmodernizovaní", protože vědí, že je Moskva nepodporuje. Není zde již ani sovětsklá armáda, o kterou se opírali.

Odpovězeno: 26. 10. | 14:47Autor: jirka

Otázka: Tatínek, gen. Mašín bez pochyb hrdinou byl. Pokud by jeho synové bojovali proti režimu, tak i s tím by se dalo souhlasit. Ale jak tato činnost souvisí s popravou pokladníka, to nechápu. Podle mne to je loupežná vražda a na režimu ve státě nezáleží. Co vy na to?

Milan Paumer: Odpovídal jsem výše.

Odpovězeno: 26. 10. | 14:49Autor: Jirka

Otázka: Jak je faktograficky přesná khiha Jana Nováka Zatím dobrý? Přeji hodně zdraví...

Milan Paumer: Děkuji, Novákova kniha je beletrie a myslím, že se mu povedla. Ale je to pořád jen beletrie.

Odpovězeno: 26. 10. | 14:49Autor: Filip Procházka

Otázka: Nepřijde Vám sprosté podříznout svázaného a jestli se nepletu i spoutaného policistu?

Milan Paumer: Nebyl svázaný a nebyl spoutaný, byl jen omámen chloroformem.

Odpovězeno: 26. 10. | 14:51Autor: Veindl

Otázka: Držím vám palce a považuji vás za hrdiny. Lidé, co mají s vaším odchodem z republiky problém nejsou ničím jiným než sympatizanty se zločinným a nehumánním režimem.

Milan Paumer: Děkuji, vystihl jste tu situaci přesně.

Odpovězeno: 26. 10. | 14:51Autor: Franta

Otázka: Proč jste použili násilí proti bezbraným lidem?

Milan Paumer: Policisté byli vždy ozbrojení, i onen pokladník.

Odpovězeno: 26. 10. | 14:56Autor: jirka

Otázka: 1.Jak jste bojovali proti komunistům po emigraci a jak bojujete nyní?
2.Jste přesvědčen, že zabíjet komunisty (nebo kohokoliv)je legální?

Milan Paumer: Jestliže pozorujete zprávy a čtete noviny, tak mne někdy vidíte v určitých situacích, jak zápolím s policejními orgány. Poukazuji konkrétně na případ kapitána Hučína u přerovského soudu, kde nás policie násilně vyhnala ze soudní chodby. V podpoře pana Hučína se angažuji od roku 2002.

Odpovězeno: 26. 10. | 14:59Autor: nozkoid

Otázka: Dobry den pane Paumere, chtel bych se vas zeptat, jesli nemate nejake podobne zname, kteri by v CR zavedli protikomunisticky odboj a tu bujici bolsevickou verbes tady nejak zabrzdili.

Milan Paumer: Dobrý den, děkuji za otázku, snažíme se dát dohromady inteligentní a demokraticky smýšlející lidi (včetně žen). Máme již dostatečné množství našich příznivců, kteří se angažují v tomto "boji" proti korupci a komunismu.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:01Autor: Zdeněk

Otázka: Pan Hedviček strašně rád na činu bratří Mašinů dokazuje, že zdejší demokracie je stále v plenkách. Vy jste však měl odvahu a vrátil se, takže už se něco mění? Myslíte, že češi pochopí proč jste to udělali?

Milan Paumer: Mnohokrát jsem byl dotázán, proč jsem se vrátil a bratři ne. Bratři jsou ženatí, mají rodiny, a já jsem bez této "přítěže", což je důvod, proč se mohu v těchto věcech angažovat, aniž bych měl doma problémy.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:04Autor: Jan P.

Otázka: To, co v Československu udělali bratři Mašíni s vámi, je zde výjimka, zatímco v Polsku nebo Pobaltí naprostý standart a dodnes ceněný způsob odboje proti zvěrstvům stalinismu. Co vás vedlo k návratu, když víte, kolik je komunistů ve státní správě a politice?

Milan Paumer: První část Vaší otázky - naprosto souhlasím. Ohledně druhé - někdo by měl začít tam, kde jsme skončili. Doufám, že moje osobnost zde v ČR bude oceněna a přispěje k tomu, že občany přesvědčí, že odpor k socialisticko-komunistickému zřízení je důležitý.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:06Autor: David

Otázka: Kdyby jste stejně utíkali třeba z Polska, myslíte, že by byly reakce na váš útěk i po pádu komunismu stejně rozporuplné, nebo se to může stát jen v Česku? Hodně zdraví a klobouk dolů.

Milan Paumer: V Polsku by to bylo obdobné, komunistická strana tam byla také silná.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:07Autor: Brňan

Otázka: Smekám před tehdejší odvahou celé skupiny. Už dávno měli dostat nejvyší statní vyznamenání. Přejí Všem zdraví.

Milan Paumer: Děkuji za uznání a přeji také dobré zdraví.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:07Autor: wartner bradavičník

Otázka: To nešlo normálně si zajet na výlet do NDR a v Berlíně sednout na metro? Berlínská zeď tehdy ještě nebyla. Když už jste si chtěli hrát na kovboje, tak jste měli přijít se samopalama na UV KSČ. Sice by vás potom pověsili, ale byli by jste skuteční hrdinové.

Milan Paumer: Nechci být mrtvý hrdina.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:10Autor: gogo

Otázka: Dobrý den,
považuji Vás za vlastence a bojovníka za svobodu. Lidi , kteří Vás neska odsuzujou především omlouvají svojí vlastní zbabělost. Většina se před tím bolševikem sklonila a nechali si vygumovat mozky tou propagandou. Myslíte si, že se ještě dočkáte nějakého uznání od státu??

Milan Paumer: Cítím se lépe, když nás polovina republiky uznává za hrdiny. Prezidenti přicházejí a odcházejí.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:12Autor: David

Otázka: Dnesni politika by zaslouzila velkou cistku. Planujete nejakou?
Ja ziju nekolik let v USA a jsem rad onavratu neuvazuji ani ve snu. Nemam rad vase kritiky kteri vas vini z vrazdy. Sam bych zabijel kdo by se mi snazil zabranit v uteku. At si polozi proti otazku proc jste utikali?

Milan Paumer: Bude se tu muset něco udělat, protože za těchto okolností, které zde panují, není možné, aby Česká republika přežila jako svobodný stát.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:12Autor: lucky

Otázka: Jste pro mne hrdinové!Na neschopnost vypořádat se s komunisty tvrdě a nekompromisně bydeme doplácet ještě hodně dlouho.Přeji vše dobré!

Milan Paumer: Děkuji za podporu....

Odpovězeno: 26. 10. | 15:14Autor: pepe@pepe

Otázka: p. Paumere, jak se cítíte vy osobně, cítíte vinu, nebo ne? Já si myslím, že by vás měli zavřít, jako vraha.

Milan Paumer: Vážený občane, žijeme ve státě, kde můžeme svobodně vyjadřovat své názory. Musím se ale opravdu divit, kde jste k tomuto svému stanovisku přišel.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:18Autor: Jan Kopecký

Otázka: Dobrý den, pane Paumere,
zajímalo by mne, proč jste odešel z americké armády již po 5 letech: zklamala Vás něčím?
Děkuji,
JK

Milan Paumer: Po pěti letech jsem už pociťoval, že nejsem fyzicky schopen pokračovat v náročném každodenním výcviku. A jako "kuchař" jsem také nechtěl skončit...

Odpovězeno: 26. 10. | 15:18Autor: Radek

Otázka: Dobrý den. Váš příběh resp. příběh bratrů Mašínů znám, mimo jiné, z knihy Jana Nováka "Zatím dobrý..." Znáte ji a pokud ano, tak jak ji hodnotíte? Děkuji

Milan Paumer: Dobrý den, zodpověděl jsem to již výše.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:20Autor: Ondrablik

Otázka: O události, kterých jste se po válce a v 50. letech účastnil, jsem se velmi zajímal a stále zajímám. Moc si Vás a Vašich činů vážím, myslím že prezidentovo vyznamenání ani z tisíciny neocení to, čeho jste tehdy dosáhli. Ať si je nechá, Vám náleží nobelova cena:-)

Milan Paumer: Děkuji Vám za Vaši poklonu, ale jelikož jsem Čech, který bojoval za Českou republiku, byl bych rád, kdyby čeští občané nás odměnili českým vyznamenáním.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:23Autor: Honza

Otázka: Dobrý den, neodvažuji se soudit Vás ani bratry Mašíny za okolnosti Vašeho útěku. Ale myslíte si, že je správné udílet Vám vyznamenaní? Nejde jen o čin jako takový, ale také o to, jak by se na to dnes většina lidí dívala. A obávám se, že by to v konečných důsledcích přineslo více škody než užitku.

Milan Paumer: Nejde jen o nás, ale jsou tu i další, kteří "bojovali" - političtí vězni, političtí vězni vojenské sekce, veteráni, a mnozí další, kteří by si ocenění zasloužili, ale nebyli oceněni. Mnozí již ani nejsou mezi námi.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:24Autor: Petr

Otázka: Omluvil se někdo z vaší skupiny obětěm civilistů které jste zabili ? Děkuji.

Milan Paumer: Mluvíte o civilistech, my jsme ale žádné civilisty ze světa nezprovodili.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:25Autor: marie

Otázka: Myslíte si, že lidi jsou tak hloupí a věří vašim historkám, které neustále předhazujete jako, kdyby jste chtěl metál. Metál za to co jste tady po sobě zanechal lidem, kteří za nic nemohli. jen proto aby Vy jste se měli dobře.

Milan Paumer: Myslím, že je zde hodně hloupých lidí, kteří ještě dodnes věří komunistům.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:25Autor: Popelková

Otázka: Dobrý den, co oni všichni ti dnešní kecálkové vědí jaké to tehdy bylo. Držím Vám palce a přeji hodně zdraví.

Milan Paumer: Děkuji za podporu...

Odpovězeno: 26. 10. | 15:27Autor: Sillogism

Otázka: Ještě jeden dotaz: Co byla podle Vás největší - nebo nejhorší - komunistická lež?

Milan Paumer: Bylo jich hodně, namátkou - že Rudá armáda osvobodila Prahu.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:27Autor: wartner bradavičník

Otázka: Proč jste odešel z americké armády už po pěti letech? Nebylo to náhodou tím, že začala válka ve Vietnamu???????

Milan Paumer: Otázku jsem již zodpověděl.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:27Autor: Fajt

Otázka: Zdravím Vás a držím Vám pace.

Milan Paumer: Děkuji, já Vám také.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:30Autor: vlkuc

Otázka: Dobrý den, zajimalo by mne, kdy Vám bylo pri útěku nejhůře a zda všechny VAše oběti měly uniformu, ci byli ozbrojeni.

Milan Paumer: Ano, počet uniformovaných, kteří nás honili, byl přes 20.000 ozbrojenců.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:30Autor: Luboš

Otázka: Zbabělci Vás budou vždy odsuzovat. Pro mě jste mimořádní lidé. Přeji Vám hodně zdraví.

Milan Paumer: Děkuji a Vašeho ocenění si vážím.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:34Autor: Pravda

Otázka: Když jdu v Zápech na hřbitov, zastavím se vždy u hrobu pana Honzátka, nevinného mladého člověka, kterého Mašínové zavraždili-podřízli nožem. Nenávidím je a je hanbou našeho národa vůbec uvažovat a diskutovat o tom, jestli mají být vyznamenáni. Ať zůstanou v Americe, které dali přednost před vlastí.

Milan Paumer: Když navštívím hřbitov v Ďáblicích, kde je pochována většina politických vězňů, zastavím se zase já u hromadného hrobu, kde leží paní Zdena Mašínová, s 34 dětmi. To je dokázaný archivní fakt.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:36Autor: Landa

Otázka: Kolik lidí jste při útěku zastřelili a byli mezi nimi i civilní osoby?

Milan Paumer: V našich přestřelkách jsme zlikvidovali 4 příslušníky východoněmecké policie a oni se postarali o zastřelení dalších třech svých kolegů. Civilní osoby mezi nimi nebyly.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:36Autor: paleto

Otázka: Dobrý den p. Paumere, otázku Vám nepoložím jen podotku, že jste pro mne jednoznačně hrdina. Spousta lidí si už vůbec nevzpomene jak to tady za Komoušů bylo děsivé a tedy nezná okolnosti. Takže držím Vám palce.

Milan Paumer: Děkuji Vám za podporu.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:37Autor: kulda

Otázka: hodně lidí co vás tu srovnává z vrahy se narodilo o dost později než byl váš útěk realizován a stále jsou ovlivněni komunistickým vymýváním mozků co jiného když opakovaná lež se stává pravdou a lež o vás se opakovala 45 let a někteří komunisti ji tvrdí do dnes . fandím vám!!!!

Milan Paumer: Děkuji, Váš popis situace je absolutně pravdivý.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:42Autor: Pavel

Otázka: Dobrý den! Svůj útěk zdůvodňujete snahou bojovat proti tehdejšímu režimu. Mohu se zeptat, jak jste proti němu bojovali po odchodu do USA?

Milan Paumer: USA jako demokratická velmoc by nepovažovaly za vhodné, aby podporovaly určitou skupinu, která chtěla bojovat proti komunismu. Kdybychom v USA vytvářeli jakékoli odbojové hnutí, bylo by to proti americkým zákonům.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:43Autor: J. Scharf

Otázka: O tom, zda vyznamenat bratry Mašíny nemám nejmenších pochyb. Jako jedni z mála se postavili zhovadilému režimu. Při střelbě měli na vybranou jen dvě věci: zabít nebo umřít. Každý bz volil stejně. Chci tedy Mašínům, ale i panu Paumerovi vyjádřit úctu a podporu.

Milan Paumer: Děkuji za Vaše vyjádření a za Vaše ocenění.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:45Autor: Mar

Otázka: Zabít člověka je určitě nejhorší zločin,který existuje.Jedinou omluvou snad může být snaha o záchranu života vlastního a svobody,jako tomu bylo v tomto případě.Pokud se dobře pamatuju ,drtivá většina zabitých při tomto útěku byli lidé sloužící komunistické straně (naší a NDR),čin tedy omluvitelný!

Milan Paumer: Ano, souhlasím, máte pravdu.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:46Autor: Patria Nostra Svejzik

Otázka: Dobrý den, přestože velmi obdivuji všechny bojovníky za svobodu a vlast, mám stále pochabnosti o tom zda bylo nutné střílet na poštovního doručovatele, který zbraň neměl. Proč nebylo použito jiných prostředků? Jinak Vám všem pochopitelně přeji mnoho zdraví. Udělal bych to na Vašem místě podobně.

Milan Paumer: Máte nepravdivé informace o "pošťákovi". byl to milicionář.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:46Autor: Autor

Otázka: Nemyslíte, že to je pěkná srabárna prostřílet se bez ohledu na životy nevinných lidí za hradice a pak ještě dělat ze sebe drze protikomunistického odbojáře?

Milan Paumer: Vůbec ne.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:47Autor: Standa

Otázka: Dobrý den. Když by jste vystříleli členy ONV, tak to je u mě protikom. odboj. Smrt pokladníka, vražda. Pálení zem. staveb, zločin. Vyznamenání bych nedal!!

Milan Paumer: Byl pokladník, milicionář, v přetahování o zbraň se sám svojí vlastní zbraní odstřelil.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:48Autor: Jan Kapler

Otázka: Pane Paumere,komunistický režim byl nepochybně zvířecký.Ale Mašínové jsou vrazi.Jsou vrazi před světem a existuje-li bůh,tak i před ním.Svoboda,kterou by si prostříleli na hranici a zabili,by jim udělila právo být hrdiny.Ostatní vraždy nikoli.

Milan Paumer: Co si Bůh myslí o komunistech?

Odpovězeno: 26. 10. | 15:51Autor: Svědomí

Otázka: Jaké máte pocity,když máte na svědomí lidský život? Bojíte se smrti? Já ano i když jsem nikoho bezabil.

Milan Paumer: Když jsem v pozici, kdy chráním svůj život, jsem rád, že nejsem v pozici svého protivníka.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:52Autor: George Cowly

Otázka: Dobrý den, pro mě jste a budete stále hrdinové. Jen mi odpovězte, prosím, proč jste se vrátil zpět do Čech, když tu jsou nádale tak silní komunisti. Děkuji

Milan Paumer: Někdo musí pokračovat tam, kde jsme skončili...

Odpovězeno: 26. 10. | 15:55Autor: Jiří Karban, Praha-Klánovice

Otázka: Pane Paumere, myslíte si, že se o Vás, bratrech Mašínech, Zbyňku Janatovi a Václavu Švédovi mluví při hodinách dějepisu či občanské výchovy? Zvou Vás čeští a moravští učitelé na besedy?

Milan Paumer: Jste první, kdo se mne zeptal na tuto otázku. Jsem velice nadšen, když někdo z profesorského sboru na gymnáziu mne pozve na besedu o bratrech Mašínových a naší odbojové skupině. Takových besed je každý rok kolem třiceti.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:56Autor: West

Otázka: Dobrý den!Nebylo od bratrů Mašínů dost bezohledné a nezodpovědné utect a nechat ve spárech komunistů svou nemocnou matku a nezletilou setru?Myslíte si že dnes by lidem prošlo kdyby dělali činy které jste dělali vy s výmluvou že bojují za svobodu a následně prchli třeba na Kubu?

Milan Paumer: Neznáte rodinu Mašínových.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:58Autor: myš

Otázka: Dokázali byste se podívat zpříma do očí pozůstalým a říct jim, proč jste museli brutálně zavraždit jejich nejbližší, kteří Vám osobně nic neudělali?

Milan Paumer: Stejně tak bych se mohl zeptat, zda by se estébací mohli zpříma podívat do očí rodinám umučených, utlučených a popravených vězňů.

Odpovězeno: 26. 10. | 15:58Autor: František

Otázka: Dobrý den, pane Paumere. Chci Vám a ostatním z vaší skupiny poděkovat za to, že jako jedni z mála jste se dokázali vzepří komunistickým zločincům a zachovali si rovnou páteř. A to je dodnes obdivuhodné.

Milan Paumer: Děkuji za pochvalu a doufám, že svůj názor nezměníte.

Odpovězeno: 26. 10. | 16:00Autor: Kateřina

Otázka: Člověk, který se nerozpakuje zavraždit bezbranného a navíc nevinného člověka je VRAH a VRAHEM pro slušné lidi, kteří odmítají násilí, zůstane. Nesmyjete ze svých rukou krev svých obětí. Vy, pane i Mašínové jste ubozí vrazi, styďte se, že usilujete o vyznamenání. Hanba.

Milan Paumer: Kateřino, znala jste doktorku Miladu Horákovou? Četla jste knihu od Dagmar Šimkove "Byly jsme tam taky"?

Odpovězeno: 26. 10. | 16:02Autor: Jiří N.

Otázka: Vážený pane Paumere, myslím, že si zasloužíte nejvyšší státní vyznamenání. Chtěl bych také poděkovat autorům knih o vás a bratrech Mašínových (p. Rambouskovi, p. Novákovi a dceři J. Mašína), že pomohli aspoň části národa otevřít oči. Přeji vám vše nejlepší a hodně zdraví.

Milan Paumer: Děkuji Vám za ocenění, vidím, že jste v naší krevní skupině.

Odpovězeno: 26. 10. | 16:05Autor: františek rudl

Otázka: vážený pane paumere, jste a zůstanete navždy čestným člověkem. neb z komunistama , jejich režimem a jejich přisluhovači se jinak nedá hovořit, než je smést. můj otec byl za nic 15 let v kriminálu. a já coby signatář charty má rovněž své zkušenosti. díky

Milan Paumer: Děkuji a rád bych vyjádřil soustrast nad osudem Vašeho otce...

Odpovězeno: 26. 10. | 16:11Autor: františek rudl

Otázka: milý pane paumere, zapoměl jsem na otázku. co si myslíte o tom, že spousta lidí, kteří skutečně dělali něco proti diktatuře komunismu jako vy, část církve, chartisti (1248 podpisů) nebylo dodnes nikterak oceněno? není to neúcta a nebo je to strach z vlasní zbabělosti?

Milan Paumer: Myslím si, že je to neúcta "malých Čechů" vůči těmto hrdinům.

Odpovězeno: 26. 10. | 16:13Autor: Pavel Kovář

Otázka: Dobrý den,
dle mého názoru měli všichni členové odbojové skupiny bratří Mašínů dostat již dávno státní vyznamenání. Otázka-jaký je Váš názor na p. Paroubka, který vyzývá, ať mu ostatní řeknou v čem je současná KSČM tak nebezpečná? Je i dnes legitimní v případě podílu komunistů na vládě použít zbraň

Milan Paumer: Můj názor na pana Paroubka? Je to mafián.

Odpovězeno: 26. 10. | 16:19Autor: Petr Rybák

Otázka: Dobrý den,zdravím vás.
Dle mého názoru nebyl úspěch vaší akce založen na výlučně fyzických přepokladech skupiny, ale primárně na mentální síle a odolnosti.Řekněte mi upřímě - věřil jste do posledního okamžiku, že projdete z obklíčení?
Moc Vás zdravím a "Zatím dobrý" P.Rybák

Milan Paumer: Dobrý den, nikdy jsme se nedostali do opravdového zoufalství a věřili jsme, že se nakonec do Berlína dostaneme.
Omlouvám se ostatním účastníkům této diskuse, ale všechny otázky se mi nepodaří zodpovědět. Doufám ale, že jsem z větší části Vaše dotazy uspokojil. A je-li zde nějaká skupina lidí, kteří by měli zájem si se mnou více pohovořit, budu rád k dispozici, kontakt na mne bude v redakci Aktualne.cz

  
 

Právě se děje

Další zprávy