Praní s fosfáty končí, řeky budou čistší

Pavel Baroch
3. 10. 2006 16:15
Praha - Z obchodů by měly nadobro zmizet neekologické prací prášky s fosfáty, které se podílejí na vzniku vodního květu.

Prodej fosfátových pracích prášků zakázalo od října ministerstvo životního prostředí. Výrobci nesměli dodávat tyto prostředky do obchodů už od července.

Ministerská vyhláška ovšem umožňuje obchodům jejich zásoby ještě doprodat. Vyplývá to z výkladu Ministerstva životního prostředí.

"Obchody ještě mohou své zásoby, které nakoupily do konce září, doprodat běžným zákazníkům," řekla ministerská mluvčí Karolína Šůlová. Ministerstvo tak reagovalo na to, že v některých obchodech se v říjnu fosfátové prací prášky stále nabízely.

Fosfáty jsou živinou pro řasy a sinice

Ministerstvo vydalo vyhlášku o zákazu fosfátů už na konci února. "Fosfáty výrazně znečišťují naše řeky," zdůvodnil své rozhodnutí tehdejší ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL).

Fosfor, který fosfáty obsahují, je vhodnou živinou pro vodní řasy a sinice. V létě tak především na vodních nádržích vzniká zelený povlak vodního květu.

V nádržích se zelenou břečkou se lidé nemohou koupat, řasy a sinice způsobují kožní alergie nebo onemocnění očí. Voda se hůře zpracovává na pitnou, ryby a další vodní živočichové mají nedostatek kyslíku.

"Vodní květ všichni dobře známe třeba z brněnské přehrady či Máchova jezera. V České republice se přitom více než polovina pitné vody získává z povrchových zdrojů," řekl Ambrozek.

Ministerstvo muselo utáhnout šrouby

Ministerstvo životního prostředí se nejprve snažilo omezit fosfáty "po dobrém".

Před jedenácti lety uzavřelo se sdružením výrobců pracích prostředků dobrovolnou dohodu, v níž se firmy zavázaly, že od roku 2005 přestanou fosfáty používat.

Sdružení dohodu splnilo, jenže v posledních letech se v obchodech objevila spousta nových pracích prášků s fosfáty, jejichž výrobci se odmítli k úmluvě připojit. Jelikož takových výrobců přibývalo, rozhodlo se ministerstvo utáhnout šrouby a fosfáty zakázat.

Například pro společnost Henkel to žádný problém nebyl, v Česku prodává bezfosfátové prášky už od 90. let. Henkel byl navíc u dobrovolné dohody s ministerstvem životního prostředí.

"Pro nás se ani po ministerské vyhlášce nic nezměnilo," řekla Aktuálně.cz mluvčí firmy Lidija Erlebachová.

Naopak Setuza od dobrovolné dohody před lety odstoupila, teď se musela přizpůsobit. "Problém s tím nemáme. Prášky bez fosfátů jsme začali vyrábět ještě před termínem vyhlášky," řekla mluvčí Marie Logrová.

Jelikož náhražky za fosfáty jsou dražší, uvažovala Setuza jeden čas, že své výrobky bude muset zdražit. Nakonec to však neudělala.

Česká inspekce životního prostředí už oznámila, že dodržování ministerské vyhlášky bude namátkově kontrolovat přímo u výrobců.

Fosfáty omezují i další evropské země

Ministerstvo životního prostředí odhaduje, že se prací prostředky s fosfáty podílely na celkovém zatížení vodních toků fosforem bezmála třinácti procenty.

Foto: www.sxc.hu

Ekologické organizace uvádějí, že v komunálních splašcích je až polovina fosforu z pracích prášků.

Mnohé čistírny odpadních vod přitom ještě nejsou schopny škodlivý fosfor zachytávat.

Stavba nových čistíren a rekonstrukce těch starých vyjde na desítky miliard korun. Pokud to republika nestihne do roku 2010, hrozí jí citelná pokuta od Evropské unie.

Fosfáty v pracích prostředcích regulují také jiné evropské země, například Německo, Itálie, Rakousko, Švýcarsko či Belgie.

Evropská unie zatím sice konkrétní množství fosfátu neupravuje, chce ovšem promítnout zkušenosti jednotlivých států do nové legislativy, která by mohla platit od roku 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy