Premiér má poštovní schránku na webu

31. 8. 2006 14:25
Praha - S Topolánkovou vládou vstupuje do světa projekt sdružení eStat. Slibuje u premiéra zastání pro občany, kteří narazí na zeď státní byrokracie.

eStat už zřídil na internetu stránky www.panepremiere.cz. Zde poskytuje krom jiného formulář, jehož prostřednictvím budou občané moci poslat premiérovi návrhy, jak zlepšit služby úřadů státní správy. Podněty, které podpoří alespoň dalších deset lidí, pak lidé z eStatu vezmou za své a pošlou je pod hlavičkou své organizace do Strakovy akademie.

Naplno, v této podobě, se akce eStatu rozjede zhruba za měsíc. Stránky už na internetové síti sice naleznete, nejsou však aktivní. To se podle autorů nápadu stane právě zhruba za třicet dní.

"Zprostředkujeme hlas občanů přímo panu premiérovi tak, aby zazněl co nejsilněji," přibližuje vzletně tyto plány  mluvčí eStatu Ivo Brokeš.

Je však jasné, že úspěch stížností a potažmo celého projektu bude dost záviste na tom, kdo nakonec v povolební krizi ve Strakově akademii zasedne.

Topolánek ano. A Paroubek?

Pokud to bude Mirek Topolánek, mohou autoři projektu doufat v otevřené dveře, pokud by se do sídla vlády vrátil Jiří Paroubek, měli by to oni i jejich projekt těžší.

Předseda ODS totiž eStat před dvěma roky pomáhal zakládat a na webových stránkách eStatu se o něm můžeme dočíst jako o "duchovním otci" této společnosti. Naopak sociální demokraté vůči eStatu svou skepsi ani nezakrývají. 

"Náš vztah k ODS není nijak definován, snažíme se spolupracovat se všemi, tedy i s KDU-ČSL a ČSSD," říká mluvčí eStatu Brokeš a dodává: "Z jejich strany ale zatím nebyl příliš zájem. Proto jsme zatím v kontaktu hlavně s občanskými demokraty." vysvětluje.

Mluvčí ČSSD Zbyněk Rýpar jeho slova potvrdil. "Nějaká nabídka zde možná byla, ale nevím, zda na ni někdo z ČSSD reagoval," řekl.

Na otázku, zda by Jiří Paroubek jako premiér odpovídal na dotazy e-Státu, Rýpar odpověděl stručně: "Pokud by byl dotaz či podnět vznesen oficiální cestou, tak samozřejmě premiér musí odpovědět."

S ODS natěsno

Lidé z eStatu sice zdůrazňují svou nezávislost na nejsilnější současné politické straně, blízkost k ODS je však nepřehlédnutelná.

Kromě toho, že webové stránky ODS na eStat často odkazují (a není divu, vždyť na půdě této společnosti vznikal volební projekt ODS pro veřejnou správu),  je propojení s občanskými demokraty také personální. Šéf eStatu Edvard Kožušník je například poradcem předsedy ODS pro informatiku a zároveň šéfem sekretariátu předsedy Senátu Přemysla Sobotky.

Přesto podle mluvčího eStatu není stránka www.panepremiere.cz připravena jenom pro Mirka Topolánka. "Projekt jsme plánovali už dlouho, ale nechtěli jsme jej spouštět před volbami, to by snáze zapadl. Web bude fungovat všeobecně, spustíme ho, ať už bude premiérem kdokoliv," tvrdí mluvčí Brokeš.

Blízkost s ODS podle Brokeše nehraje žádnou roli ani v dalších projektech, na kterých e-Stát pracuje.

Krnáčové se to líbí

Projekty eStatu však vítá například ředitelka Transparency International Adriana Krnáčová. "Věnují se tématům, která dlouho ležela v České republice ladem. Ač mají blízko k ODS, pro mne je důležité, že prosazují věci, které prospívají všem občanům," řekla deníku Aktuálně.cz.

Propojení nejrůznějších think-tanků s firmami je podle ní běžné i v zahraniči. "Není na tom nic neobvyklého. Jestliže se blízkostí k ODS netají a zároveň zveřejňují všechny své příjmy na webu, nemohu proti tomu nic namítnout," dodává Krnáčová.

Kromě premiérského projektu se chce eStat po vzniku vlády věnovat hlavně prosazování zákonů, jež by zeštíhlily státní byrokracii.  K těm hlavním patří návrh zákona, který by zamezil schvalování norem s neúměrnou "byrokratickou zátěží". Tou se podle eStatu rozumí jakékoliv povinnosti nad rámec daní a či dalších nezbytných poplatků, které omezují jedince či samosprávu v  možnosti vydělávat.

 

Právě se děje

Další zprávy