Hledání 100 českých "NEJ" je u konce

Red DOM
16. 8. 2006 16:00
Praha - Pouze vy, čtenáři Aktuálně.cz, jste mohli rozhodovat, čím se má Česká republika oficiálně chlubit v zahraničí.

Od začátku července jste mohli každý den nalézt na stránkách Aktuálně.cz barevné bubliny - symbol oficiální reklamní kampaně České republiky připravované Ministerstvem zahraničí.

Foto: Aktuálně.cz
Projekt hledání 100 českých "NEJ" byl úspěšně uzavřen a vy si nyní můžete prohlédnout výslednou podobu všech kategorií včetně dvou bonusů. Co čtenáři Aktuálně.cz vybrali mezi stovku českých exkluzivit? Klikněte zde.

 

 

Zde si můžete přečíst všechny články, které Aktuálně.cz připravilo v souvislosti s vybíráním 100 českých "NEJ"...

Foto: Aktuálně.cz
Světové výkony našich sportovců prezentují naši zemi mnohdy více, než cokoli jiného, bohužel se ale do žádné kategorie nevejdou. Zřídili jsme tedy speciální kategorii věnovanou sportu, částečně ji zaplnili a připravili pro vás anketu, ve které můžete doplnit zbývajících pět volných míst.
Foto: Aktuálně.cz
Skleník Fata Morgana a přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně se vám moc nelíbí. Máte možnost vybrat za ně náhradní tipy a upravit kategorii "příroda" tak, aby byla reprezentativnější. Hlasujte v jedné z posledních anket projektu, který se uzavře koncem srpna.
Foto: Aktuálně.cz
Kategorie "průmysl a obchod" by si zasloužila drobnější úpravy. Jaderná elektrárna Temelín asi není něčím, čím bychom se mohli v zahraničí chlubit. Co ale na její místo? Nabízíme vám české zbraně, česká letadla, lázeňské oplatky, ale i piana Petrof či trhavinu Semtex. Můžete si vybrat...
Při zkouškách vlak dosahoval rychlosti až 148 km/h
Při zkouškách vlak dosahoval rychlosti až 148 km/h | Foto: Aktuálně.cz
Víte, že rychlík "Slovenská strela" drží od roku 1936 rychlostní rekord, který nepřekonalo ani současné Pendolíno? Jeho speciální motor navrhl "Valašský Edison" Josef Sousedík. A další asi stovku patentů. Přečtěte si o tomto významném vynálezci.
Foto: Aktuálně.cz
Věda a výzkum má dvacítku svých "NEJ", ale ještě stále můžete konečnou podobu kategorie ovlivnit. Vyřazujte, doplňujte, hlasujte a pomozte nám sestavit skutečně reprezentativní výběr úspěchů české vědy.
Z pár lidí v roce 1457 se počet členů Moravských bratrů vyšplhal na současných 3/4 milionu věřících.
Z pár lidí v roce 1457 se počet členů Moravských bratrů vyšplhal na současných 3/4 milionu věřících. | Foto: Aktuálně.cz
Od Aljašky přes Afriku až po Indii zakládali "Moravští bratři" od 18. století pobočky církve, která vznikla roku 1457 v Čechách. Má se Jednota bratrská a její poslední biskup Jan Amos Komenský objevit ve výběru Top 100? Hlasujte.
Foto: Aktuálně.cz
Představujeme vám dvacítku českých "NEJ" v kultuře. A opět vám nabízíme nové tipy, ze kterých si můžete vybírat. Janáček, Drtikol, Kundera... Hlasujte, kdo podle vás nemá ve výběru chybět.
Zahradní průčelí vily.
Zahradní průčelí vily. | Foto: www.archiweb.cz
Nezpochybnitelné místo v kategorii "pamětihodnosti" patří brněnské vile Tugendhat, ukázkovému dílu meziválečné architektury. Kolik stavba stála, jak byla ve své době oblíbená a jaké osudy ji po válce stihly? Čtěte zde.
Foto: Aktuálně.cz
Mnozí z vás se dožadují, aby jedna ze sta bublin patřila i nesmrtelnému českému velikánovi a géniovi. Patří Jára Cimrman do Top 100 českých "NEJ"? Podívejte se, jak jste hlasovali.
Foto: Aktuálně.cz
Další vyřazovací kolo je tu. Nabízíme vám kompletní dvacítku českých pamětihodností. Vyřaďte to, co se vám nezdá a doplňte novými tipy. Nabízíme vám jich hned 30.
Foto: Aktuálně.cz
Rozšířili jsme seznam o dalších 25 bublin a máme kompletní Top 100. Co jste nám poslali a co jsme vybrali.
Foto: Aktuálně.cz
Rozhodování, kdo a co se v seznamu Top 100 objeví, je někdy těžké. Pojďte nám poradit, zda do žebříčku těch nejlepších patří i významný vědec nebo slavný vynálezce.
Sochy moai
Sochy moai | Foto: Aktuálně.cz
První vyřazování je tu. Hlasovali jste v anketách a rozhodli jste se vyřadit nejslabší návrhy z každé kategorie. Podívejte se s námi, čím jsme zároveň pětici "odcházejících" nahradili.
Český fousek
Český fousek | Foto: Aktuálně.cz
Téměř dva týdny hlasujete o tom, která z českých zajímavostí výsledný Top 100 opustí. Který návrh Vám připadá nejslabší? A který má naopak svoji pozici jasnou?
Češi v pití piva Australany předčí. Umí si také lépe poradit s kocovinou.
Češi v pití piva Australany předčí. Umí si také lépe poradit s kocovinou. | Foto: Aktuálně.cz
Rozšířili jsme počet zaplněných bublin o dalších 25. Podívejte se, jaké nové tipy jste nám zasílali a co jsme se rozhodli zařadit mezi česká NEJ. Líbí se vám?
Foto: Aktuálně.cz
Co necháte a co naopak vyřadíte z kategorie věda a výzkum. Rozhodněte o tom, čím se budeme chlubit v zahraničí - vyřaďte nejslabší tip.
Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín | Foto: Aktuálně.cz
Jaderná elektrárna Temelín, výroba puků pro hokejová mistrovství nebo mobil, který vypadá jako klasický telefon. Rozhodněte o tom, čím se v kategorii průmysl budeme chlubit v zahraničí - vyřaďte nejslabší tip.
Alfons Mucha
Alfons Mucha | Foto: Aktuálně.cz
Měla by českou kulturu reprezentovat píseň Škoda lásky, nebo malby Alfonse Muchy? Také v kategorii kulturních počinů nám můžete posílat své tipy, nebo naopak hlasovat pro nejslabší tip.
Ještěd - televizní vysílač a hotel
Ještěd - televizní vysílač a hotel | Foto: Aktuálně.cz
Další samostatnou kapitolou bublinové reklamní kampaně jsou stavební pamětihodnosti. I tady kromě posílání vlastních tipů už v anketě vybíráte zatím nejslabší tip.
Starokladrubský kůň
Starokladrubský kůň | Foto: Aktuálně.cz
Příroda je jednou z pěti oblastí, ve kterých vybíráte 20 českých exkluzivit, o kterých je možné říci, že jsou světové. Ministerstvo zahraničí vám zatím nabídlo prvních deset tipů. Vy rozhodujete o tom nejslabším a nejméně zajímavém, který by měl uvolnit místo lepším nápadům.
Foto: MZV
Jen několik minut po vyhlášení čtenářské hry o výběr 100 českých exkluzivit jste začali posílat desítky tipů na zajímavosti, které by v reklamní kampani na Českou republiku neměly chybět. Podívejte se, čím byste se chtěli ve světě nejvíce pochlubit.
Foto: Aktuálně.cz
ZDE najdete podrobná pravidla, podle kterých vybíráte 100 českých exkluzivit. Dále se můžete podívat, jaký předběžných výběr 50 unikátních věcí rozdělených do 5 oborů zatím připravilo Ministerstvo zahraničí.
 

Právě se děje

Další zprávy