Ostrava: nové centrum za 12 miliard

Adam B. Bartoš
28. 6. 2006 13:13
Ostrava - Nové bulváry a náměstí v centru Ostravy vybuduje na místě bývalé koksovny Karolina společnost Multi Development. Mají být hotovy do roku 2016.
Foto: www.karolina.cz

Projekt, který ostravští zastupitelé pro své město vybrali, se tváří ambiciózně.

Tvůrci plánují vystavět nový moderní areál Karolina s dominantou centrálního náměstí. Zároveň se zavazují, že zachovají architektonicky cenné historické budovy i všechny památkově chráněné objekty bývalého průmyslového komplexu Vítkovických železáren, který vznikal od první poloviny 19. století.

Hranice historického centra Ostravy se tak posunou jižním směrem, autoři zároveň plánují, že částečně zrekonstruují některá stávající místa, aby nebyl znatelný předěl mezi starou a novou zástavbou.

Takto vypadala Karolina kdysi...
Takto vypadala Karolina kdysi... | Foto: www.karolina.cz

"Jedná se o velice osobité architektonické řešení na vysoké úrovni, které však respektuje současné centrum Ostravy, se kterým se snaží udržovat harmonii. Náš tým dlouhé týdny studoval život v Ostravě, doslova nasával atmosféru města," uvedl jeden z autorů projektu, architekt Vladimír Kružík z architektonické společnosti Helika.

Spolupracovníky v tomto urbanistickém projektu holandskéhoho investora jsou pak zahraniční architekti Rem Koolhass (Holandsko), Santiago Calatrava a Joan Busquets (oba Španělsko).

Město pro pěší

Ostrava se dlouhé roky potýká s vážným problémem - její centrum je nyní směrem na jih záhy utnuto prázdnou travnatou plochou, na které dříve stál průmyslový areál, který byl srovnán se zemí  a z jeho slávy zbyla jen bývalá těžební věž koksovny.

Nová výstavba na území Karoliny by měla být uživatelsky příjemným místem, snadno přístupným a propojeným s okolím systémem bulvárů a náměstí. Doprava by měla být omezena na nezbytně nutnou, drtivá většina parkovacích míst bude skryta pod zemí.

Plánovaná městská čtvrť nabídne nové budovy pro obchody, bydlení, služby i administrativu, přitažlivost mu přinesou kulturně vzdělávací instituce, oddechové, sportovní a zábavní aktivity.

Takto bude Karolina vypadat za několik let...
Takto bude Karolina vypadat za několik let... | Foto: www.karolina.cz

Urbanistický záměr počítá i s nezastavěnými plochami pro parky a odpočinková místa. Zeleň, voda, přírodní prvky, ale i sochařské skulptury a díla místních výtvarných umělců by měla vnést do nového centra přirozený městský život.

Vizitkou je Centrum Chodov

Holandská firma Multi Development je třetí největší developerskou společností v Holandsku a působí v 18 zemích Evropy. 

V České republice postavila multifunkční komplex Centra Chodov v Praze nebo centrum Olympia v Plzni a Olomouci.

Nedávno se pak stala součástí velké světové finanční společnosti Morgan Stanley, která je vedoucí světovou finanční organizací v oblasti financování nemovitostí.

Zástavba prostoru o rozloze více jak 30 hektarů bude vítěznou firmu stát přibližně 490 milionu eur. 

Rozpaky odborné i laické veřejnosti

Verdikt radnice má a ještě bude mít kritiky. 

Zastupitelé nakonec svěřili podobu centra jinému návrhu, než před tím vybrala veřejnost. Občanům Ostravy se nejvíc zdály plány společnosti Orco a TriGranit. Nakonec však 28 z přítomných 51 zastupitelů města zvolilo někoho jiného.

Původní mezinárodní urbanistickou soutěž na Karolinu přitom vyhrál v roce 2000 projekt česko-polského týmu. Město však poté nenašlo ochotného investora, který by návrh uskutečnil. Proto radnice vyhlásila novou soutěž nazvanou Karolina 2006, do které se přihlásilo pět společností.

Jejich návrhy se nesetkaly ani s nadšením obyvatel, obávajících se, že prázdná plocha bude zastavena supermarkety a nevzhlednými komerčními budovami. Česká komora architektů dokonce prohlásila soutěž za neregulérní a svým členům pohrozila, že by za účast v ní mohli být potrestáni odnětím stavovské příslušnosti. 

 

Právě se děje

Další zprávy