reklama

Výběrčí: Do průseru se přivedli sami

Orlová - Obchodní zástupce firmy Provident Financial prochází jako každý den sveromoravským městem Orlová. Reportérům deníku Akutálně.cz dal nahlédnout do způsobu své práce.

Orlová, obchodní zástupce Provident.
Orlová, obchodní zástupce Provident. | Foto: Ludvík Hradilek

V čem spočívá vaše práce?
Vybírám od lidí splátky. Chodím pravidelně, ráno tak hodinu, odpoledne dvě, tři. Takový je Provident, chodíme za lidmi do domu.

Kdo jsou vaši klienti?
Sociálně slabší vrstvy, které nedosáhnou na půjčky od bank. Běžní Češi, jen 10 procent tvoří Romové. Jsme benevolentní, půjčíme jim, i když jsou to důchodci nebo berou sociální dávky. Když se vidí špatná situace, tak jim dáme možnost splátek.

Kolik vás v Orlové dělá takovou práci?
Je nás tu 12 obchodních zástupců této firmy. Jsou tu ale i další firmy. Lidé nám zavolají na zelenou linku, na kterou vidí reklamu v televizi. Výjimečně nás někdo osloví přímo na ulici.

Kolik máte vy klientů?
Asi sedmdesát.

Daří se vám splátky vybírat?
Máme systém týdenního splácení, s možností předplatného. Třeba když jim přijde důchod nebo sociální dávky. Ty se braly dnes, tak jsem byl úspěšný.

Jaká je celková úspěšnost?
Většinou se daří dotlačit je k placení. Hrozba soudního vymáhání funguje. Je to jednoduché, soud rozhodne v jeho nepřítomnosti, a ještě se jim přičtou soudní poplatky. Takhle jim to řekneme a oni radši zaplatí. Nebo to předáme pobočce v Ostravě, která má na vymáhání své lidi.

Jak dlouho tuhle práci děláte?
Dva roky, předtím jsem dělal technika, manažera velké firmy. Když jsem šel do důchodu, řekl jsem si, že se budu radši nudit venku za peníze, než sedět doma a čekat na smrt.

Nemáte pocit, že v podstatě děláte lichváře?
Nemám. I když zkraje jsem si myslel, že to je lichva povolená státem. Ale dnes vidím, že ti lidi nás prosí, abysme jim půjčil. Nemají jinou možnost, jsou to ti nejchudší.

Ale vy je vysokými úroky připravujete o další peníze?
Navýšení je vysoké jenom proto, že se počítá s nějakými ztrátami. Ale jak říkám, my těm lidem umožníme splácet je postupně.

Jaké částky si nejčastěji půjčují?
Do 10 tisíc.

Na co?
Teď jsou módním trendem doplatky za elektriku, nákup uhlí, nedoplatky za služby. Nemají na to. Oni jsou dotlačeni někým jiným, že nás musí žádat o půjčku.

V poslední době se o zadlužování chudých lidí hovoří jako o velkém problému. Nemáte pocit, že k tomu, že se ti lidé dostávají do pasti, přispíváte?
Vůbec ne, oni se do průseru přivedli sami.

Ale vy jim nabízíte peníze za vysoké úroky?
Nenabízíme, my jsem jen firma, která o sobě dává vědět, že je. Neříkáme, vemte si půjčku. My je nenabízíme, oni nás žádají, protože vědí, že jim takovou možnost dáváme.

Jak se jmenujete?
Své jméno neřeknu, nechci si podpálit pod kotlem. Na každém školení nás varují, že nesmíme říkat novinářům žádné informace. Napište tam obchodní zástupce Providentu. Teď už ale musím běžet do dalšího rajónu.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama