První petice: děti a kouření

Red DOM
6. 6. 2006 20:28
Praha - V boji proti cigaretám střídá odstupujícího poslance Josefa Janečka herec Tomáš Hanák.

I novou sněmovnu čeká hned od její první schůze boj s kouřením. Skupina lékařů a známých osobností chce hned před první ustanovující schůzí Poslanecké sněmovny předat politiků takzvaný List pro život - petici požadující větší ochranu dětí před kouřením a lákáním k němu.

Autoři petice upozorňují především na to, že i přes dosavadní zákazy jsou cigarety stále pro děti snadno dostupné a že děti se neumí samy svou vůli bránit reklamám vybízejícím ke kouření.

Mezi hlavní organizátory protikuřácké akce patří herec Tomáš Hanák.

Autoři varovného Listu pro život upozorňují, že každý den vyzkouší v České republice svou první cigaretu sto dětí. A 800 tisíc mladých lidí do osmnácti let už pravidelně začíná svůj den zapálením cigarety.

"Je zcela nutné zajistit ochranu dítěte od tabáku a k tomu po právu máte mandát jen Vy," píší signatáři petice nově zvoleným poslancům. "Na rozdíl od západních demokracií a USA se v naší zemi jen za posledních šest let zdvojnásobil počet dětských kuřáků a jejich spotřeba tabákových výrobků."#reklama

V dopisu, jehož myšlenku svým podpisem podpořili například prezident Václav Klaus, publicista Michal Horáček nebo herec Petr Čtvrtníček, chtějí jeho autoři přímět politiky ke splnění třech úkolů:

  • 1) Aktivně chránit děti od tabáku v systému školství.
  • 2) Dodávat dětem i dospělým pravdivé a pravidelné informace o tabákových výrobcích a jejich škodlivosti.
  • 3) Oddělení prodeje tabáku tak, aby se nemohl prodávat spolu s potravinami, kde tak asociuje zdravotní nezávadnost.
 

Právě se děje

Další zprávy