Šance kojenců? Česko je druhé nejlepší

redakce DOM, čtk
8. 5. 2006 19:50
Hanoj/Praha - Úmrtnost kojenců v Česku je druhá nejnižší na světě. Vyplývá to z údajů mezinárodní organizace Zachraňte děti.
Na syndrom náhlého úmrtí dítěte umírají více chlapci.
Na syndrom náhlého úmrtí dítěte umírají více chlapci. | Foto: Aktuálně.cz

Mezi 33 sledovanými vyspělými zeměmi světa Českou republiku předčilo pouze Japonsko. S Českem jsou na stejné úrovni Finsko, Island a Norsko, a to s mírou úmrtnosti dvou dětí na tisíc novorozenců. Informovala o tom dnes agentura AP.

V Japonsku to je podle zahraničních údajů jen 1,8 promile. Vyplývá to z tabulky Světové zdravotnické organizace z roku 2005 zveřejněné na internetových stránkách organizace Zachraňte děti.

Ze sledovaných rozvinutých zemích jsou na tom hůře například Spojené státy, kde umírá pět dětí na 1000 narozených. Na stejné úrovni jako USA jsou Maďarsko, Malta, Polsko a Slovensko. Skupinu 33 sledovaných "bohatých" států uzavírá Lotyšsko s mírou šesti úmrtí na 1000 narozených dětí.

V USA jsou údaje výsledkem výrazného nepoměru mezi střední společenskou vrstvou a chudinou, k níž patří mnoho příslušníků národnostních menšin, lidí bez vzdělání a obyvatel odlehlých oblastí.

Afrika a Asie jsou na tom mnohem hůř

Dokument vydaný u příležitosti Dne matek, který připadá na příští neděli, poukazuje na propastný rozdíl mezi vyspělými státy a rozvojovým světem, mezi kterými je rozdíl v úmrtnosti novorozeňat v poměru jedno ku 99.

Ze 78 sledovaných středně bohatých a chudých zemí světa má nejvyšší novorozeneckou úmrtnost Libérie s 65 úmrtími z tisíce narozených dětí. V zemi, kde jsou běžně donucovány k manželství dospívající dívky, každá šestnáctá žena zemře během těhotenství nebo při porodu.

Libérii následují ve vysoké novorozenecké úmrtnosti v těsném závěsu Afghánistán, Sierra Leone, Irák, Pákistán a Pobřeží slonoviny. Jde o země, kde zuří dlouholeté ozbrojené konflikty a kde je násilí páchané na ženách na denním pořádku.

V prvním měsíci umřou čtyři miliony dětí

Z dalších rozvojových zemí jsou na tom mnohem lépe například Vietnam a Kolumbie, kde na tisíc narozených dětí brzy po porodu zemře dvanáct. Tyto země poslední dobou rozšířily osvětu a více zajišťují předporodní péči a podporují služby porodních asistentek. Úmrtnost na podobné úrovni má Mexiko, Brazílie, Jordánsko, Kazachstán a Nikaragua.

Nejvíce novorozenců umírá už první den života - každý rok to jsou až dva miliony dětí. Většině úmrtí se přitom dá lehce zabránit, ať už teplým zábalem, aby dítě neprochladlo, nebo použitím čistých nůžek k přestřižení pupeční šňůry.

Každá pátá žena v subsaharské Africe přichází o jedno novorozeně, v jižní Asii je to každá sedmá. V světě přijdou o život v prvním měsíci života čtyři miliony dětí, což je stejné množství jaké se narodí ročně ve Spojených státech.

 

Právě se děje

Další zprávy